vrijdag 27 juli 2018

Tongfilet met klassieke Hollandaise saus

TONGFILET MET KLASSIEKE HOLLANDAISE SAUS

100 gram zeekraal, gewassen
100 gram boter of margarine
2 eidooiers
½ eetlepel dragonazijn
8 tongfilets
zout
peper
2 eetlepels crème fraîche


Zeekraal met 1 eetlepel water in schaal doen. Afgedekt in 2 minuten op 700 Watt beetgaar koken. Afgieten. ½ Eetlepel boter toevoegen. Afgedekt laten staan. In andere schaal rest van boter doen. Onafgedekt in 2 minuten op 700 Watt laten smelten. In andere schaal eidooiers met azijn en 1 eetlepel water loskloppen. Gesmolten boter erdoor kloppen. Saus enkele malen 10 seconden op 700 Watt verhitten en daarna goed doorkloppen tot hij juiste dikte heeft. Afgedekt laten staan. Tongfilets bestrooien met zout en peper. Dubbelklappen en op schaal leggen. Afgedekt in 6 minuten op 500 Watt gaar laten worden. Saus nog 20 seconden op 700 Watt verhitten. Crème fraîche erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Nog 10 seconden op 700 Watt verhitten. Zeekraal over 4 borden verdelen. Vis erop scheppen. Beetje saus erover schenken. Rest van saus apart erbij geven.

4 personen

voedingswaarde : 365 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair juli 1993

Zarzuela (Spanje)

ZARZUELA

4 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
3 takjes peterselie, fijngeknipt
2 ½ deciliter gezeefde tomaten
1 teentje knoflook
300 gram gefileerde heilbot of zeeduivel, in stukken
zout
peper
citroensap
8 gepelde gamba’s
4 coquilles St. Jacques (zonder schelp)
4 eetlepels Manzanilla sherry
75 gram gekookte mosselen
10 zwarte olijven (ontpit)


In grote schaal olie onafgedekt in 1 minuut op 700 Watt verhitten. Toevoegen: ui, helft van peterselie en tomaat. Knoflook erboven uitpersen. Afgedekt 3 minuten op 700 Watt verhitten. Vis bestrooien met zout en peper en besprenkelen met citroensap. Aan mengsel toevoegen. Afgedekt 2 minuten op 500 Watt verhitten. Gamba’s en coquilles toevoegen. Afgedekt nog 7 minuten op 500 Watt verhitten. Sherry, mosselen en olijven erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Rest van peterselie erover strooien.
Geef er tokbrood bij.

4 personen

voedingswaarde : 280 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair juli 1993

Gevulde zalmforel in mierikswortelboter

GEVULDE ZALMFOREL IN MIERIKSWORTELBOTER

50 gram boter of margarine
1 eetlepel geraspte mierikswortel
2 eetlepels fijngeknipte peterselie
zout
peper
25 gram gesneden ontbijtspek
1 sjalotje, gesnipperd
2 bosuitjes, in ringetjes
1 sneetje oud witbrood
1 grote zalmforel


Boter mengen met mierikswortel, ¾ deel van peterselie en zout. Spek in stukjes knippen. In schaal doen: spek, sjalot en bosui. Onafgedekt 3 minuten op 700 Watt bakken. Van brood korstjes afsnijden. Brood verkruimelen en door spekmengsel scheppen. Forel bestrooien met zout en peper. Holte van forel vullen met broodmengsel. Vis op schaal leggen. Mierikswortelboter in klontjes erover verdelen. Afgedekt in 8 minuten op 500 Watt gaar laten worden. Bestrooien met rest peterselie.
Geef er gepofte aardappel en tomatensalade met dille bij.

2 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip Culinair juli 1993

Roerei met mais en peultjes

ROEREI MET MAIS EN PEULTJES

4 eieren
2 eetlepels slagroom of melk
zout
peper
50 gram peultjes
4 lente-uitjes
8 blaadjes verse basilicum
2 eetlepels boter of margarine
150 gram maïs (blik, uitgelekt)
1½ deciliter sugocasa (tomatensaus)


Eieren met slagroom of melk, zout en peper loskloppen. Peultjes in schuine stukjes, lente-ui in ringen en basilicum in reepjes snijden. Boter verhitten. Peultjes en lente-ui 5 minuten bakken. Door eimengsel: maïs, helft van basilicum, zout en peper roeren. In koekenpan bij peultjes schenken en 5 minuten al omscheppend ei laten stollen. Sugocasa met rest van basilicum, zout en peper verwarmen. Op 2 borden bergje roerei scheppen. Saus apart erbij geven.
Lekker met croissants of stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip Culinair juli 1993

Falafelkoekjes (Jemen)

FALAFELKOEKJES

400 gram kikkererwten (pot, uitgelekt)
1 kleine rode ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel fijngehakte koriander
2 eetlepels zelfrijzen bakmeel
1 ei
zout
peper
5 eetlepels broodkruim
2 eetlepels olie
1 lente-ui


Pureren: kikkererwten, ui, knoflook, koriander, zelfrijzend bakmeel, ei, zout en peper. Zoveel broodkruim toevoegen tot koekjes gevormd kunnen worden. 6 - 8 Ovale, platte koekjes vormen en door rest van broodkruim halen. In pan olie verhitten. Koekjes aan beide zijden lichtbruin bakken. Lente-ui in ringen snijden. Koekjes ermee garneren.
Geef er een saus van yoghurt, mayonaise met fijngehakte munt, knoflook, zout, cayennepeper, wat ketoembar en djinten bij.
Lekker met een salade van rode ui, tomaat, komkommer, groene paprika en zwarte olijven met een dressing van olijfolie, citroensap, zout en peper.

2 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Jemen
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip Culinair juli 1993

Rode vruchtenbowl

RODE VRUCHTENBOWL

250 gram aardbeien
2 potten kersen, uitgelekt (370 gram)
½ deciliter aardbeienlikeur
1 fles droge witte wijn
1 fles mousserende droge witte wijn


Grote aardbeien halveren. Aardbeien, kersen en likeur in schaal doen. Afdekken. Vruchten en wijn in koelkast zetten. Vlak voor serveren wijn op vruchten schenken.

8 personen

voedingswaarde : 225 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair juli 1993

Oranje bowl

ORANJE BOWL

300 gram abrikozen (in schijfjes)
1 oranje meloen (in blokjes)
3 nectarines (in schijfjes)
100 gram kumquats (in plakjes)
blaadjes salie
2 flessen (mousserende) fruitige witte wijn
een scheutje Apricot brandy (eventueel)
enkele oranje Oost-Indische kersbloemen (eventueel)


In een schaal 300 gram abrikozen (in schijfjes), 1 oranje meloen (in blokjes), 3 nectarines (in schijfjes), 100 gram kumquats (in plakjes), blaadjes salie, 2 flessen (mousserende) fruitige witte wijn en eventueel een scheutje Apricot brandy mengen. Eventueel garneren met enkele oranje Oost-Indische kersbloemen.

8 personen

voedingswaarde : 235 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 10 / 60 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair juli 1993

Groene zomerbowl

GROENE ZOMERBOWL

6 appels (Granny Smith)
4 limoenen
600 gram witte druiven
takjes citroenmelisse of kruizemunt
2 flessen (mousserende) fruitige witte wijn


Appel wassen en in kleine stukjes snijden. Limoenen wassen en in plakjes snijden. Van druiven steeltjes verwijderen. Van citroenmelisse of kruizemunt blaadjes van steeltjes plukken (of in reepjes snijden). Vruchten en citroenmelisse om en om in lagen in schaal doen. Wijn erover schenken. Tot gebruik afgedekt in koelkast laten staan.

8 personen

voedingswaarde : 270 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 15 / 60 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair juli 1993