maandag 24 augustus 2020

Stokbrood met artisjokken en aardbeien

STOKBROOD MET ARTISJOKKEN EN AARDBEIEN

1 blikje artisjokharten (240 gram)
½ eetlepel olijfolie
zout
peper
200 gram aardbeien
50 gram magere kwark
1 (bruin maanzaad-)stokbrood (50 centimeter)
50 gram alfalfa (of 1 bakje tuinkers)
50 gram geraspte kaas


Artisjokharten laten uitlekken. In plakjes snijden. Besprenkelen met olie en bestrooien met zout en peper. Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen. In plakjes snijden. Kwark losroeren. Op smaak brengen met zout en peper. Onderste helft van stokbrood ermee besmeren. Achtereenvolgens alfalfa en kaas over kwark verdelen. Om en om aardbei en artisjok erop leggen. Bovenste helft van stokbrood erop leggen.

2 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip augustus 1991

Schwarzwalder taart (Zwarte Woud, Baden-Württemberg, Duitsland)

SCHWARZWALDER TAART

1 hotelcake (500 gram)
cassislimonadesiroop of Kirsch
kersenconfiture
slagroom
chocoladevlokken
kersen


Besprenkel een in 3 lagen gesneden hotelcake met cassislimonadesiroop of Kirsch. Bestrijk de lagen cake met kersenconfiture en geklopte slagroom. Bestrijk de buitenkant van de cake met slagroom en bestrooi hem met chocoladevlokken. Garneer met toefjes slagroom en uitgelekte kersen.

10 personen

gebied : Zwarte Woud, Baden-Württemberg, Duitsland
gerechtsoort : gebak

bron : C1000 Thuis-Magazine nazomer 1991

Tomatensalade met frambozendressing

TOMATENSALADE MET FRAMBOZENDRESSING

250 gram tomaten
6 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel frambozenjam
2 eetlepels blanke azijn
peper
zout
3 eetlepels fijn geknipte bieslook


Maak de tomaten schoon en snijd ze in partjes. Klop een sausje van de olie, de jam, de azijn en peper en zout.
Meng de dressing luchtig door de tomaten. Bestrooi de salade met de bieslook.

4 personen

voedingswaarde : 185 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : salade

bron : C1000 Thuis-Magazine nazomer 1991

Zalm-maaltijdsalade met venkel

ZALM-MAALTIJDSALADE MET VENKEL

Heerlijk, zo’n frisse knapperige salade. U moet hem proeven met het romige limoensausje!

1 venkel (400 gram)
200 gram krulandijvie
1 limoen
4 eetlepels mayonaise
1 deciliter umer
zout
peper
1 blik rode zalm (400 gram)
10 radijsjes


Venkel wassen. Stronk en steltjes verwijderen. Mooi venkelgroen achterhouden. Venkel in lengte in dunne plakken snijden. Ruim water aan de kook brengen. Venkel 3 minuten koken. Onder koud water afspoelen. Laten uitlekken. Andijvie wassen en uitslaan. In brede repen snijden. Limoen goed wassen. 4 Dunne plakjes eraf snijden. In vieren snijden. Rest van limoen uitpersen (2 eetlepel sap). In kommetje doen: limoensap, mayonaise, umer, zout en peper. Helft van achtergehouden venkelgroen erboven fijnknippen. Tot sausje roeren. Zalm laten uitlekken. Vel en graat verwijderen. In stukjes verdelen. In schaal doen: venkel, andijvie en zalm. Voorzichtig door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Radijsjes wassen. In plakjes snijden.
Door salade radijs scheppen. Salade over 4 borden verdelen. Garneren met plakjes limoen en rest van venkelgroen. Sausje apart erbij geven.
Lekker met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 / 5 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip augustus 1990