maandag 28 augustus 2017

Pasteitjes met mosselen en tomaat (Galatasaray, Istanbul, Turkije)

PASTEITJES MET MOSSELEN EN TOMAAT

24 mosselen, schoongeboend en zonder draden
2 eetlepels olijfolie plus iets extra
3 tomaten, ontveld, ontpit en in achten verdeeld
1 kleine teen knoflook, uitgeperst
1½ eetlepel citroensap
2 vellen filodeeg
gesmolten boter of geklutst ei om de pasteitjes mee te bestrijken
zout
peper


Breng in een grote pan 2 ½ centimeter water met zout aan de kook. Voeg de mosselen toe en laat ze afgedekt 2 - 3 minuten stomen tot de schelpen opengaan; schud vaak aan de pan. Doe de mosselen in een vergiet en gooi niet-geopende exemplaren weg. Haal de mosselen uit hun schelpen. Verhit de olie in een pan op lage hittebron en laat de tomaten gaarpruttelen. Giet ze af door een zeef en vang het vocht op. Doe het vocht in de pan, voeg knoflook en citroensap toe en kook alles tot een stroperige massa in. Laat deze afkoelen en doe er tomaten, mosselen, zout en peper bij. Bestrijk de vellen deeg met olie en leg ze op elkaar. Snijd ze in 12 vierkantjes van 10 x 10 centimeter. Bevochtig de randen. Schep op elk vierkantje 2 mosselen met wat saus, vouw er het deeg overheen en druk de randen goed aan. Olie een bakplaat en leg er de pasteitjes op. Bestrijk de bovenkanten met gesmolten boter of geklutst ei en zet de pasteitjes 10 - 12 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Leg ze voorzichtig op een rooster. Eet ze warm of op kamertemperatuur.

4 personen

gebied : Galatasaray, Istanbul, Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De keuken van de zon : 150 Bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Imam Bayeldi (Turkije)

IMAM BAYELDI (FLAUWVALLENDE IMAN)

3 aubergines
3 paprika’s, in ringen gesneden
5 teentjes knoflook uit de pers
225 gram uien, in ringen gesneden
1½ deciliter olijfolie
500 gram tomaten
zeezout
zwarte peper


Verwarm de oven voor op 200ºC. Houd de aubergines boven een vlam of leg ze in een hete grill of op een barbecue, totdat de schil geblakerd is. Geroosterd op houtskool krijgen aubergines een extra lekkere smaak. Haal de schil eraf en gooi deze weg. Giet een klein beetje olijfolie over het vruchtvlees en bak de aubergines 20 minuten in de oven, tot ook het binnenste vruchtvlees gaar is.
Fruit ondertussen de paprika’s, de geperste teentjes knoflook en de ui 15 - 20 minuten in een koekenpan met de rest van de olijfolie. Schil de tomaten en voeg ze toe. Breng het geheel op smaak met wat zeezout en zwarte peper en laat het nog eens 10 minuten zachtjes stoven.
Hak het auberginevlees in stukjes, doe alles in de blender of keukenmachine en maal het tot een gladde puree. Dien de puree koud op met warm pitabrood (shoarmabrood).

4 personen

land : Turkije
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De Mediterrane vegetarische keuken / Colin Spencer

Sis Köfte (Turkije)

SIS KÖFTE (GEHAKT AAN SPIESJES)

1 ui
500 gram gehakt
zout
peper
3 eierdooiers
snufje kaneel
½ theelepel gemalen komijn (Djinten, Conimex)
1 teentje knoflook


Ui pellen en heel fijn snipperen. In kom doen: gehakt, ui, zout, peper, eierdooiers, snufje kaneel en komijnpoeder. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Goed door elkaar kneden. Gehakt in 8 gelijke porties verdelen en als worstjes om 8 houten satéstokjes kneden.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Gehakt 10 centimeter onder grill leggen en in 15 à 20 minuten gaar grilleren (regelmatig keren). Lekker met paprikasalade en brood.
Idee: Deze gehaktspiesjes zijn ook erg geschikt voor de barbecue!

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

land : Turkije
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande augustus 1987

Käsekuchen (Duitsland)

KÄSEKUCHEN (CHEESECAKE)

100 gram rozijnen
2 eetlepels rum
250 gram boter
4 eieren
250 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
150 gram griesmeel
1 zakje bakpoeder (16 gram)
1 kilogram magere kwark
½ citroen
boter om in te vetten
fijn paneermeel


Doe de rozijnen in een kommetje en wel ze 15 minuten in de rum. Verwarm de oven voor op 200°C. Klop in een kom met een mixer de boter schuimig met de eieren en de beide suikersoorten.
Voeg het griesmeel en het bakpoeder toe en mix goed door. Schep dan de kwark erdoor en pers de citroen erboven uit; roer ook de uitgelekte rozijnen erdoor. Vet een springvorm (doorsnede 26 centimeter) in met boter en bestrooi rondom met het fijne paneermeel; klop het teveel eruit.
Schep het beslag in de springvorm en bak de Käsekuchen 50 minuten in de oven. De taart moet bovenop goudbruin zijn en een satéprikker die je erin steekt, moet er droog uit komen. Laat in de vorm afkoelen en maak dan voorzichtig de rand los. Bestuif eventueel voor het serveren met poedersuiker.

12 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : gebak

bron : Koch! : Duitse keuken anno nu / Liesbeth & Marijne Thomas