zondag 2 mei 2021

Sakura Maru (Peru)

SAKURA MARU (TIRADITO VAN ZALM)

Sakura Maru was de naam van het schip dat de eerste Japanse immigranten naar Peru bracht. Dit gerecht is een verwijzing naar hun rijke cultuur en dat belangrijke moment toen de Japanners op de Peruaanse kust landden.

plantaardige olie, om te frituren
kleine handvol rijstvermicelli (pas op dat ze niet breken)
2 bosuien
½ rode ui, fijngesnipperd
1 grote tomaat, zonder pitjes en fijngesneden
2 eetlepels fijngesneden korianderblaadjes
400 gram zalmfilet, zonder vel en bijgesneden
1 portie Nikkei-tijgermelk
fijn zeezout


Maak eerst de garnering. Vul de helft van een pan met plantaardige olie en verhit hem tot hij gaat roken. Voeg de rijstvermicelli toe en frituur hem slechts 10 seconden. De noedel zwellen direct op en worden ondoorschijnend. Schep ze er meteen weer uit en laat ze op keukenpapier uitlekken. Snijd het wit en de helft van het groen van de bosuien in schuine stukjes van 2 millimeter. Meng de rode ui, tomaat en koriander in een kom.
Snijd de vis zo dun als u kunt dwars op de draad in plakken - het moet gaan lijken op de plakken gerookte zalm die kant-en-klaar in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Schik de plakken zalm op de borden. Schenk over allemaal wat tijgermelk en voeg zo nodig een beetje zout toe. Schep een beetje van het ui-tomatenmengsel erop en verdeel de bosuien eromheen. Mak de borden af door een bergje van de gefrituurde vermicelli in het midden te leggen, zodat het gerecht hoger wordt en een lekkere crunchy draai krijgt.

4 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Ceviche : De keuken van Peru / Martin Morales

Gemarineerde zalm met citrus (Iran)

GEMARINEERDE ZALM MET CITRUS

6 zalmfilets (à 100 gram), zonder vel
4 eetlepels gedroogde eetbare rozenblaadjes, fijngemalen
2 theelepels sumak
1 theelepel gedroogde limoenpoeder
1 theelepel gemalen komijn
½ theelepel kaneel
fijngeraspte schil van 1 sinaasappel
fijngeraspte schil van 1 limoen
3 tot 6 eetlepels olijfolie
versgemalen zwarte peper
zeezout
partjes citroen, ter garnering


Verwarm de oven voor tot 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de gemalen rozenblaadjes, de specerijen en de geraspte sinaasappel- en limoenschil in een kleine kom. Doe de olijfolie erbij en roer goed door zodat je een natte marinade krijgt. Wrijf de zalmfilets goed in met de marinade en leg op de bakplaat. (Je kunt de zalm eventueel afdekken met vershoudfolie en een nacht in de koelkast laten marineren.) Bestrooi flink met zwarte peper en zeezout. Bak 10 tot 12 minuten in de oven tot de vis gaar is. Serveer de zalm met partjes citroen en een salade Fattoush.

6 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : visgerecht

bron : Persiana : Recepten uit het Midden-Oosten& verder / Sabrina Ghayour

Sabzi Polo baa Mahi (Iran)

SABZI POLO BAA MAHI (KRUIDENRIJST MET GEBAKKEN ZALM)

4 zalmfilets, met vel

KRUIDENRIJST
350 gram witte basmatirijst
zeezout
een snuf saffraandraadjes
een snuf suiker
2 eetlepels kokendheet water
25 gram verse peterselie, fijngehakt
25 gram verse koriander, fijngehakt
15 gram verse dille, fijngehakt
15 gram vers bieslook, fijngehakt
1 teen knoflook, geperst
zonnebloemolie
15 gram boter

MARINADE
2 tenen knoflook, fijngehakt
50 milliliter donkere sojasaus
sap van 1 citroen
3 eetlepels extra vergine olijfolie
een snuf cayennepeper (optioneel)


Maak eerst de marinade. Meng de knoflook, de sojasaus, het citroensap, de olijfolie en eventueel de cayennepeper in een diepe kom. Leg de zalmfilets in de marinade en bedek ze er goed mee. Dek de kom af met plasticfolie en laat e zalmfilets minstens 30 minuten marineren in de koelkast. Spoel de rijst, kook hem voor en maak saffraanwater. Maal de saffraandraadjes met de suiker in een vijzel en voeg het kokendhete water toe. Laat de saffraan trekken. Schep de gehakte kruiden, de knoflook en 1 eetlepel zonnebloemolie voorzichtig door de rijst. Zorg ervoor dat de rijstkorrels niet breken. Verhit de oven tot 200°C. Neem een antiaanbakpan (doorsnede 20 centimeter) met een goed afsluitend deksel. Smelt hierin 10 gram boter met 2 eetlepels zonnebloemolie op halfhoog vuur. Voeg 1 eetlepel van het saffraanwater en een snuf zout toe. Strooi zodra het vet heet is wat rijst over de bodem van de pan. Druk de korrels stevig aan, zodat de bodem wordt bekleed met een dun laagje rijst. Verdeel met een lepel de rest van de rijst erover, in de vorm van een piramide. Maak met de steel van een houten lepel vier holtes in de rijst. Snijd de rest van de boter in klontjes en verdeel ze over de holtes. Giet de rest van het saffraanwater over de rijst. Leg een schone theedoek of vier lagen keukenpapier op de pan en doe het deksel er stevig op. Wikkel de uiteinden van de theedoek om het deksel of knip het keukenpapier bij, zodat ze tijdens het koken niet in brand kunnen vliegen. Zet de pan rijst 5 minuten op halfhoog vuur. Zet vervolgens het vuur heel laag en stoom de rijst 15 minuten. Haal de rijst van het vuur en laat hem een paar minuten nastomen. Weersta de verleiding om tussendoor in de pan te gluren, want dan verstoor je het stoomproces. Zodra de rijst 10 minuten op het vuur staat, leg je de zalmfilets met e velkant omhoog op een bakplaat. Zet de zalmfilets in de oven en bak ze 10 - 15 minuten of tot ze naar je zin gebakken zijn. Vul de gootsteen met een paar centimeter koud water zodra de rijst klaar is. Zet de pan, met het deksel er nog stevig op, in het water. Door de stoom die zo ontstaat komt de korst op de bodem van de pan los. Verwijder het deksel en leg een groot bord op de pan. Keer de pan in één vlugge beweging, zodat de rijst op het bord terecht komt. Serveer de rijst en de vis direct.

4 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan

Gegrilde makreel met pittige granaatappelsalsa (Zuid-Iran, Iran)

GEGRILDE MAKREEL MET PITTIGE GRANAATAPPELSALSA

4 makreelfilets

SALSA
¼ kleine rode ui
½ kleine rode chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
sap van 1 limoen
10 gram verse koriander, gehakt
15 gram verse peterselie, gehakt
10 gram verse munt, fijngehakt
2 eetlepels extra vergine olijfolie
pitten van 1 granaatappel
zeezout
zwarte peper


Maak eerst de salsa. Snijd de ui in flinterdunne halve ringen en doe e in een kommetje. Meng de chilipeper en het limoensap erdoor en laat de ui 15 minuten marineren, zodat hij milder van smaak wordt. Verhit de grill op halfhoge stand. Voeg de verse kruiden, de olijfolie en de granaatappelpitten toe aan de gemarineerde ui en breng de salsa op smaak met zout en peper. Meng de salsa goed en zet hem weg. Gril de makreelfilets met de velkant omhoog 4 - 5 minuten tot het vel knapperig is en het visvlees stevig aanvoelt. Leg de makreelfilets, met de velkant omhoog, op een voorverwarmde schaal en schep de salsa er vlak voor het serveren over.

4 personen

gebied : Zuid-Iran, Iran
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan

Mahi-e Sorkh Kardeh (Iran)

MAHI-E SORKH KARDEH (GEBAKKEN VIS IN PITTIGE SAUS)

4 visfilets van 200 gram elk, van de koningsmakreel of andere witte vis
olijfolie, om in te bakken
3 theelepels tamarindepasta
80 milliliter water
1 theelepel tarwebloem
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen komijn
1/3 theelepel chilivlokken
½ bos verse fenegriek, fijngesneden (of ½ bos kervel en ½ bos dragon)
1 ½ bos koriander, fijngesneden
4 eetlepels fijngeknepen verse tomaten
1 eetlepel tomatenpuree
125 milliliter kokend water
½ bos bladpeterselie, fijngesneden
zeezout
versgemalen zwarte peper

RUB
½ theelepel kurkuma
1 - 2 eetlepels tarwebloem, plus 1 theelepel
½ theelepel gemalen komijn
1/3 theelepel chilivlokken
½ theelepel zout, naar smaak


Roer voor de rub in een kommetje de kurkuma, bloem, komijn, chilivlokken en het zout door elkaar. Bestrooi de vis met dit mengsel en bak de filets op beide kanten in wat olijfolie tot ze kleur krijgen. Zet weg. Roer de tamarindepasta, het water en de bloem door elkaar. Fruit de ui in wat olijfolie en bak de knoflook een paar minuten mee. Voeg de specerijen en chilivlokken toe en bak nog een minuut. Roer de fenegriek en twee derde van de koriander erdoor en bak 2 minuten mee. Voeg dan de fijngeknepen tomaten, tomatenpuree, het tamarindemengsel en kokende water toe. Leg het deksel op de pan en laat ongeveer 30 minuten zacht koken, tot de saus is ingedikt en de smaken zijn vermengd. Leg de vis erin en kook zonder deksel op de pan nog 15 minuten. Roer de fijngesneden peterselie en de rest van de koriander erdoor, breng op smaak met zout en peper en dien op met gestoomde rijst.

4 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : visgerecht

bron : Pardiz : Een culinaire reis door Perzië / Manuela Darling-Gansser

Paeju Gui (Korea)

PAEJU GUI (SINT-JAKOBSVRUCHTEN MET GEZOUTEN SESAMOLIE)

12 sint-jakobsvruchten
1½ eetlepel plantaardige olie
zeezout
versgemalen zwarte peper
1 teentje knoflook, geperst
een kneepje citroensap
1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
1 theelepel fijngehakte bieslook

GEZOUTEN SESAMOLIE
1 eetlepel geroosterdesesamolie
½ theelepel zeezout


Week 6 houten satéprikkers 15 minuten in water. Meng de sesamolie en het zout in een kommetje. Spoel de sint-jakobsvruchten af en verwijder het taaie witte gedeelte aan de rand. Verwijder eventueel naar wens ook de oranje kuit. Verhit de olie in een pan op hoog vuur. Prik op elke satéprikker 2 sint-jakobsvruchten. Bestrooi beide kanten met wat zout en peper. Leg de spiesjes plat in de pan zodra hij heel heet is (bak de spiesjes in porties als ze niet allemaal tegelijk in de pan passen). Laat ze onaangeroerd 1 minuut bakken op hoog vuur tot ze goudbruin zijn. Draai de spiesjes om en bak ze nog eens 40 seconden. Voeg de knoflook en een kneepje citroensap toe en bak de spiesjes nog 10 seconden, zodat de smaken wat kunnen mengen. Let op dat de knoflook niet aanbrandt. Haal de spiesjes van het vuur. Bestrooi de spiesjes met de sesamzaadjes en de bieslook en serveer ze direct. Geef de gezouten sesamolie erbij als dip.

6 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo

Bo-Seot Namool (Korea)

BO-SEOT NAMOOL (GEROERBAKTE PADDENSTOELEN MET SOJASAUS)

1½ eetlepel zonnebloemolie
250 gram wilde paddenstoelen naar keuze (zoals shiitakes, oesterzwammen, enoki’s of cantharellen), in plakjes van ½ centimeter
2 theelepels sojasaus
2 teentjes knoflook, geperst
2 theelepels geroosterdesesamolie
1 theelepel geroosterde sesamzaadjes

Verhit de zonnebloemolie op hoog vuur in een brede pan. Voeg de paddenstoelen toe zodra de olie heet is en roerbak ze 30 seconden. Voeg de sojasaus en de knoflook toe en roerbak het geheel nog 1 minuut. Voeg vervolgens de sesamolie toe en roerbak het geheel nog 1 minuut. Schep het continu goed om zodat de knoflook en de paddenstoelen niet aanbranden. Doe de paddenstoelen in een kom, roer de sesamzaadjes erdoor en laat het gerecht even afkoelen, zodat de smaken voor het serveren een beetje kunnen mengen. Je kunt dit gerecht ook koud serveren.

4 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Reina Pyo

Oh-Ee Kimchi (Korea)

OH-EE KIMCHI (SNELLE KOMKOMMERKIMCHI)

3 Perzische (inmaak) komkommers of 1 gewone komkommer
1 theelepel fijn zeezout
1 teentje knoflook, geperst
2 theelepels gochugaru (Koreaans peperpoeder), of iets minder naar smaak
2 theelepels ongeraffineerde suiker of kokosbloemsuiker
2½ theelepel rijstwijnazijn
2 theelepels geroosterdesesamolie
2 theelepels geroosterde sesamzaadjes


Was de komkommers en dep ze droog. Snijd ze eerst in de lengte doormidden en daarna in heel dunne schijfjes. Doe de komkommerschijfjes in een kom en meng het zout erdoor. Zet de schijfjes 30 minuten weg. Meng in een kom de overige ingrediënten, behalve de sesamzaadjes. Giet het vrijgekomen vocht van de komkommers weg. Schep de komkommerschijfjes voorzichtig maar zorgvuldig door de overige ingrediënten. Zet het geheel minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast tot het goed koud is. Bestrooi de komkommerkimchi voor het serveren met de sesamzaadjes. Bewaar hem maximaal 1 week in een afgesloten vershouddoos in de koelkast.

4 - 6 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo