zondag 2 mei 2021

Mahi-e Sorkh Kardeh (Iran)

MAHI-E SORKH KARDEH (GEBAKKEN VIS IN PITTIGE SAUS)

4 visfilets van 200 gram elk, van de koningsmakreel of andere witte vis
olijfolie, om in te bakken
3 theelepels tamarindepasta
80 milliliter water
1 theelepel tarwebloem
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen komijn
1/3 theelepel chilivlokken
½ bos verse fenegriek, fijngesneden (of ½ bos kervel en ½ bos dragon)
1 ½ bos koriander, fijngesneden
4 eetlepels fijngeknepen verse tomaten
1 eetlepel tomatenpuree
125 milliliter kokend water
½ bos bladpeterselie, fijngesneden
zeezout
versgemalen zwarte peper

RUB
½ theelepel kurkuma
1 - 2 eetlepels tarwebloem, plus 1 theelepel
½ theelepel gemalen komijn
1/3 theelepel chilivlokken
½ theelepel zout, naar smaak


Roer voor de rub in een kommetje de kurkuma, bloem, komijn, chilivlokken en het zout door elkaar. Bestrooi de vis met dit mengsel en bak de filets op beide kanten in wat olijfolie tot ze kleur krijgen. Zet weg. Roer de tamarindepasta, het water en de bloem door elkaar. Fruit de ui in wat olijfolie en bak de knoflook een paar minuten mee. Voeg de specerijen en chilivlokken toe en bak nog een minuut. Roer de fenegriek en twee derde van de koriander erdoor en bak 2 minuten mee. Voeg dan de fijngeknepen tomaten, tomatenpuree, het tamarindemengsel en kokende water toe. Leg het deksel op de pan en laat ongeveer 30 minuten zacht koken, tot de saus is ingedikt en de smaken zijn vermengd. Leg de vis erin en kook zonder deksel op de pan nog 15 minuten. Roer de fijngesneden peterselie en de rest van de koriander erdoor, breng op smaak met zout en peper en dien op met gestoomde rijst.

4 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : visgerecht

bron : Pardiz : Een culinaire reis door Perzië / Manuela Darling-Gansser

Geen opmerkingen: