vrijdag 9 augustus 2024

Eawaama (Syrië)

EAWAAMA (DONUTS MET DADELSTROOP)

350 milliliter lauw water
7 gram gedroogde gist
½ theelepel kardemompoeder
een snufje Himalayazout of zeezout
een snufje saffraandraadjes
400 gram bloem
1 eetlepel maïszetmeel
2 eetlepels agavesiroop
½ theelepel vanille-extract
1½ liter plantaardige olie, om in te frituren, plus extra voor het vormen van de donuts
dadelstroop, voor erbij


Meng het lauwe water met de gist in een maatbeker en laat 10 minuten staan. Wrijf het kardemompoeder met het zout en de saffraan in een vijzel fijn. Zeef de bloem, het maïszetmeel en kardemommengsel boven de kom van een standmixer en mix met de deeghaak een paar seconden. Schenk dan, terwijl de mixer draait, langzaam het gistmengsel erbij, gevolgd door de agavesiroop en het vanille-extract, tot alles goed gemengd is en je geen bloem meer ziet. Kneed het deeg 5 minuten op de hoogste snelheid, tot het deeg iets elastisch maar nog steeds vrij nat is. Dek de kom af met een theedoek of plasticfolie en laat 1 uur rijzen, tot het deeg in omvang is verdubbeld.
Schenk de plantaardige olie in een hoge pan met dikke bodem en verhit op middelhoog vuur tot 170°C. Heb je geen frituurthermometer? Voeg dan een klein stukje deeg toe aan de olie, als er belletjes ontstaan en het deeg boven komt drijven, dan is de olie op temperatuur. Maak je handen nat en kneed het gerezen deeg voorzichtig door. Zet een kleine kom koude plantaardige olie naast het fornuis klaar om de donuts te vormen. Zet de kom met het deeg en een theelepel klaar. Pak met je handen een handvol deeg en knijp je hand stevig dicht, zodat het overtollige deeg aan de bovenkant van je vuist eruit komt. Doop dan de theelepel in de koude olie (zodat het deeg niet blijft plakken), schep het deegbolletje met de theelepel van je hand en laat het in de hete olie zakken. Herhaal met de rest van het deeg en doop de lepel regelmatig in de koude olie. Frituur de donuts in porties 4 tot 5 minuten, tot ze goudbruin zijn; duw de donuts met een lange schuimspaan naar beneden in de olie, zodat ze gelijkmatig garen. Schep de donuts met de schuimspaan uit de olie en laat uitlekken in een vergiet boven een kom. Laat 10 tot 20 minuten afkoelen.
We gaan de donuts nu opnieuw frituren, zodat ze hun karakteristieke knapperige buitenkant krijgen. Verhit de olie tot 180ׄ°C. Je kunt de temperatuur weer controleren met een restje deeg; als er belletjes ontstaan en het deeg nu sneller boven komt drijven, dan is de olie heet genoeg. Frituur de donuts in porties 3 minuten, tot ze goudbruin zijn. Schep ze uit de olie, laat uitlekken op keukenpapier en serveer heet met flink wat dadelstroop.

40 stuks, voor 8 - 10 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab