dinsdag 23 juni 2020

Tört Burgonya (Hongarije)

TÖRT BURGONYA (AARDAPPELPUREE MET UIEN)

2 kilogram aardappelen
500 gram uien
150 gram margarine of gesmolten reuzel
peper
zout


Kook de aardappelen op de gewone wijze. Smelt de margarine of reuzel, snijd de uien in heel dunne ringen en fruit ze in de margarine. Maak de aardappelen fijn, vermeng ze met de uien, voeg er wat peper bij, roer alles goed door elkaar. Geef er braadworst bij en sla.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Reisauflauf mit Rosinen (Liechtenstein)

REISAUFLAUF MIT ROSINEN (RIJST MET ROZIJNEN)

¼ liter melk
50 gram snel kokende dessertrijst
½ vanillestokje
25 gram boter
25 gram suiker
1 ei
1 eetlepel citroensap
1 theelepel geraspte citroenschil
25 gram rozijnen
boter
paneermeel
suiker
frambozen


Van ¼ liter melk en 50 gram snel kokende dessertrijst in 12 minuten een papje koken met ½ vanillestokje. Laten afkoelen. Stokje verwijderen. Dan 25 gram boter, 25 gram suiker, 1 eierdooier, 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel geraspte schil en 25 gram rozijnen erdoor scheppen. Het eiwit stijfkloppen en erdoorheen spatelen. Een ovenschoteltje beboteren en met paneermeel bestrooien, het teveel eruit kloppen. De rijst erin scheppen. Drie kwartier bakken in een oven voorverwarmd op 175°C. Warm of koud eten met besuikerde frambozen.

2 personen

gebied : Liechtenstein
gerechtsoort : nagerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Fenek bit-tewm u l-imbid aħmar; patata fgata; kaboċċa moqlija bil-bejken u l-bużbież (Malta)

FENEK BIT-TEWM U L-IMBID AĦMAR; PATATA FGATA; KABOĊĊA MOQLIJA BIL-BEJKEN U L-BUŻBIEŻ (KONIJN MET GESMOORDE AARDAPPELS EN GEBRADEN KOOL MET BACON EN VENKEL)

‘Op z’n minst sinds de eerste eeuw voor Christus wemelt het van de konijnen op de eilanden in de Middellandse Zee. De stoofpot van konijn “Fenkata” is eeuwenlang de meest populaire schotel geweest bij Maltese gezinnen en vormt nu nog een belangrijk onderdeel van de Maltese keuken, zelfs internationaal. Het vlees wordt gebakken met veel knoflook en zo heet mogelijk opgediend om de smaak van deze specialiteit goed te laten uitkomen. Natuurlijk zijn de gesmoorde aardappels en de kool, eerst gekookt en dan gebakken met spek, een goede combinatie met onze nationale schotel. De venkelzaadjes maken het af.’

KONIJN
1 konijn
½ fles rode Marsovin
laurierblad
rozemarijn
4 tenen knoflook
olijfolie om te bakken
peper
zout

AARDAPPELS
5 aardappels
2 uien
2 tenen knoflook
1 theelepel venkelzaad
2 eetlepels olijfolie
250 milliliter bouillon

KOOL
1 kool
4 plakken bacon
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel venkelzaad
125 milliliter bouillon
peper
zout


Konijn: Snijd het konijn in kleine stukken. Marineer het vlees 3 uur lang in de rode wijn met de kruiden. Verhit wat olijfolie in een braadpan. Dep het vlees droog en bak het samen met de kruiden en het uitgeperste knoflook in wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de wijn van de marinade toe en laat het stoven tot het zacht is.
Aardappels: Snijd aardappels en uien in plakken. Leg ze in een pan. Voeg het fijngehakte knoflook toe. Strooi het venkelzaad erbij. Voeg olijfolie en bouillon toe. Sluit de pan en kook 4 minuten op een hoog vuur. Temper de vlam en laat alles nog 20 minuten op een laag pitje sudderen.
Kool: Schaaf de kool. Snijd de bacon in kleine stukjes. Doe de olie in een braadpan, voeg kool, bacon en venkelzaad toe, evenals de bouillon. Sluit de pan. Laat 20 minuten stoven op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.

4 personen

gebied : Malta
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Nieuw Europees kookboek : 50 Europese topkoks met 200 traditionele en innovatieve recepten / Janny de Moor & Nico de Rooij

Prins Orloff-gebraad (Luxemburg)

PRINS ORLOFF-GEBRAAD (KALFSVLEES MET HAM EN KAAS)

1 kilogram kalfsvlees zonder been (van de schouder)
versgemalen witte peper
30 gram zachte boter
1 grote ui
2 teentjes knoflook
zout
200 gram gekookte ham, in dikke plakken
200 gram Emmentaler of Goudse kaas, in plakken
1/8 liter vleesbouillon
1 deciliter droge witte wijn
2 deciliter room
citroensap naar smaak


Verwarm de oven voor op 200°C. Was het vlees en dep het droog. Wrijf het rondom met peper in en bestrijk het met de zachte boter. Leg het vlees in een braadslee. Pel de ui, snijd hem in achten en voeg die met de ongepelde teentjes knoflook toe. Zet de braadslee afgedekt in het midden van de oven en braad het vlees 1 uur.
Neem het vlees uit de oven, bestrooi het rondom met zout en snijd het in 1 centimeter dikke plakken. Leg tussen iedere plak een plak ham en een plak kaas. Schik het gebraad dakpansgewijs in een vuurvaste schaal en zet nog 10 minuten in het midden van de oven op 150°C tot de kaas gesmolten is.
Deglaceer de braadjus met de vleesbouillon, voeg de witte wijn en de room toe en laat op een matig vuur zonder deksel in 10 minuten tot een licht gebonden saus inkoken. Schenk de saus door een zeef, breng op smaak met zout, peper en citroensap en dien apart bij het vlees op. Hierbij kunt u spruitjes en gekookte aardappelkroketten presenteren.

6 personen

voedingswaarde : 520 kcal p.p.
bereidingstijd : 2 uur

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Europese keukens (Koken in de wereld) / Cornelia Adam