dinsdag 23 juni 2020

Fenek bit-tewm u l-imbid aħmar; patata fgata; kaboċċa moqlija bil-bejken u l-bużbież (Malta)

FENEK BIT-TEWM U L-IMBID AĦMAR; PATATA FGATA; KABOĊĊA MOQLIJA BIL-BEJKEN U L-BUŻBIEŻ (KONIJN MET GESMOORDE AARDAPPELS EN GEBRADEN KOOL MET BACON EN VENKEL)

‘Op z’n minst sinds de eerste eeuw voor Christus wemelt het van de konijnen op de eilanden in de Middellandse Zee. De stoofpot van konijn “Fenkata” is eeuwenlang de meest populaire schotel geweest bij Maltese gezinnen en vormt nu nog een belangrijk onderdeel van de Maltese keuken, zelfs internationaal. Het vlees wordt gebakken met veel knoflook en zo heet mogelijk opgediend om de smaak van deze specialiteit goed te laten uitkomen. Natuurlijk zijn de gesmoorde aardappels en de kool, eerst gekookt en dan gebakken met spek, een goede combinatie met onze nationale schotel. De venkelzaadjes maken het af.’

KONIJN
1 konijn
½ fles rode Marsovin
laurierblad
rozemarijn
4 tenen knoflook
olijfolie om te bakken
peper
zout

AARDAPPELS
5 aardappels
2 uien
2 tenen knoflook
1 theelepel venkelzaad
2 eetlepels olijfolie
250 milliliter bouillon

KOOL
1 kool
4 plakken bacon
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel venkelzaad
125 milliliter bouillon
peper
zout


Konijn: Snijd het konijn in kleine stukken. Marineer het vlees 3 uur lang in de rode wijn met de kruiden. Verhit wat olijfolie in een braadpan. Dep het vlees droog en bak het samen met de kruiden en het uitgeperste knoflook in wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de wijn van de marinade toe en laat het stoven tot het zacht is.
Aardappels: Snijd aardappels en uien in plakken. Leg ze in een pan. Voeg het fijngehakte knoflook toe. Strooi het venkelzaad erbij. Voeg olijfolie en bouillon toe. Sluit de pan en kook 4 minuten op een hoog vuur. Temper de vlam en laat alles nog 20 minuten op een laag pitje sudderen.
Kool: Schaaf de kool. Snijd de bacon in kleine stukjes. Doe de olie in een braadpan, voeg kool, bacon en venkelzaad toe, evenals de bouillon. Sluit de pan. Laat 20 minuten stoven op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.

4 personen

gebied : Malta
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Nieuw Europees kookboek : 50 Europese topkoks met 200 traditionele en innovatieve recepten / Janny de Moor & Nico de Rooij

Geen opmerkingen: