woensdag 28 februari 2018

Hummus (Israël)

HUMMUS

50 gram pijnboompitjes
1 blik of pot kikkererwten (uitlekgewicht 400 gram)
2 citroenen
zonnebloemolie
2 tenen knoflook
1 eetlepel korianderzaadpoeder
1 theelepel komijnzaadpoeder
zeezout
paprikapoeder
verse koriander


Rooster in een droog verhit steelpannetje met dikke bodem de pijnboompitten goudbruin. Strooi ze op keukenpapier. Giet de kikkererwten af en bewaar het vocht. Pureer de erwten en de pijnboompitjes met de staafmixer, of in een kom met de keukenmachine, zo fijn mogelijk. Pers de citroenen uit en roer het sap bij de gemalen kikkererwten. Voeg eventueel, als de puree nog te stevig is, wat kikkererwtenwater toe en roer het geheel smeuïg met 4 eetlepels olie. Knijp er 2 tenen knoflook boven uit en voeg 1 eetlepel korianderzaad en 1 theelepel komijnzaad toe. Breng het op smaak met wat zeezout. Schep de hummus in een wijd kommetje en trek er met een pollepel een spiraal in. Schenk hierin nog wat olie, strooi er paprikapoeder over en garneer met een takje verse koriander. Strooi er eventueel nog wat pijnboompitjes over.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : mezze

bron : De Mediterrane keuken / Franska Stuy

Gemarineerde olijven (Israël)

GEMARINEERDE OLIJVEN

250 gram groene olijven
2 tenen knoflook
2 eetlepels gemalen korianderzaad
1 volle eetlepel gedroogde oregano
olijfolie


Kruis 250 gram groene olijven in met een scherp mesje. Knijp 2 tenen knoflook uit en meng dit met 2 eetlepels gemalen korianderzaad en 1 volle eetlepel gedroogde oregano. Kook een jampot met deksel uit in sodawater, spoel het met heet water na. Vul de pot in lagen met de olijven en wat van het kruidenmengsel en schenk de pot vol met olijfolie. Laat de olijven in minimaal 1 week op smaak komen.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : mezze

bron : De Mediterrane keuken / Franska Stuy