zaterdag 24 oktober 2020

Mosselen met romige dipsaus

MOSSELEN MET ROMIGE DIPSAUS

1 kleine ui
3 worteltjes
½ bakje champignons (à 250 gram)
1 eetlepel citroensap
1 zak mosselen à 2 kilogram
1 zakje mix voor sladressing tuinkruiden (Duyvis)
1 deciliter witte wijn
1 ½ eetlepel maïzena
1 ½ eetlepel slagroom
1 teentje knoflook
zout
peper
takje peterselie


Ui pellen en in ringen snijden. Worteltjes schrappen, wassen en in plakjes snijden. Champignons wassen en in plakjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Mosselen onder koud stromend water schoonborstelen. Geopende en kapotte exemplaren verwijderen.
Schaal voorverwarmen. In grote pan doen: ui, wortel, champignon, mix voor sladressing en wijn. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Mosselen erop leggen. Op hoog vuur 5 minuten koken tot mosselen open zijn. Af en toe omschudden. In kommetje maïzena met 2 eetlepels koud water tot glad papje roeren. Met schuimspaan mosselen in warme schaal scheppen. Al roerende maïzenapapje aan kookvocht toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Slagroom erdoor roeren. Saus op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Overdoen in 2 kommetjes. Peterselie erboven fijnknippen.
Groentetip: kropsla.
Eetwijze: Aan tafel mosselen uit schelp nemen en in sausje dippen.

4 personen

voedingswaarde : 230 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip oktober 1982

Vegetarische rijst-groenteschotel

VEGETARISCHE RIJST-GROENTESCHOTEL

1 ui
¼ bloemkool (300 gram)
¼ groene kool (300 gram)
1 kleine courgette (300 gram)
½ rode paprika
½ groene paprika
4 takjes peterselie
200 gram droogkokende rijst
1 eetlepel margarine
1 groentebouillontablet
1½ theelepel gedroogde basilicum
5 eetlepels doperwten
200 gram geraspte oude kaas
zout
peper


Ui pellen en snipperen. Van bloemkool stronk verwijderen en wassen. In roosjes verdelen. Van savooiekool buitenste blad en stronk verwijderen. In reepjes snijden. Courgette wassen. Kroontje verwijderen en in stukjes snijden. Paprika’s wassen, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. In kopje peterselie fijnknippen.
In pan rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. In andere pan margarine verhitten. Ui in 3 minuten glazig fruiten. Toevoegen: bloemkool, savooiekool, courgette, bouillontablet, basilicum en 1 deciliter water. Met deksel op pan 15 minuten zachtjes koken. Paprika en doperwten erdoor scheppen. In nog 5 minuten gaarkoken. Aan rijst toevoegen: groentemengsel, peterselie n kaas. Door elkaar scheppen. Op smaak brengen met zout en peper.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : eenpansgerecht

bron : Tip oktober 1982

Vegetarische koolschotel met appel

VEGETARISCHE KOOLSCHOTEL MET APPEL

750 gram gesneden witte kool
1 ui
2 appels
2 eetlepel citroensap
½ pak braadmix à 200 gram
1 theelepel gedroogde tijm
2 eetlepels boter of margarine
1 teentje knoflook
1½ deciliter witte wijn


In vergiet kool wassen. Ui pellen en fijnsnipperen. Appels wassen, klokhuizen verwijderen en in schijfjes snijden. Besprenkelen met citroensap. In kom 1 zakje braadmix doen. 1½ Deciliter water en tijm erdoor roeren. 5 Minuten laten staan.
In braadpan boter verhitten. Ui 3 minuten bakken. Braadmix toevoegen en in 5 minuten rul bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Kool en appel erdoor roeren. 3 Minuten meebakken. Af en toe omscheppen. Wijn toevoegen en kool in 15 minuten gaarstoven.
Lekker met rijst.

4 personen

voedingswaarde : 225 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip oktober 1982

De ultieme ragù uit de oven

DE ULTIEME RAGÙ UIT DE OVEN

3 wortels, geschrapt (250 gram)
2 uien, gepeld (300 gram)
300 gram oesterzwammen, steeltjes verwijderd
60 gram gedroogde porcini
4 tenen knoflook, gepeld
3 - 4 romatomaten (350 gram)
120 milliliter olijfolie
70 gram witte misopasta
40 gram rozenharissa
4 eetlepels tomatenpuree
90 milliliter sojasaus
2 theelepels komijnzaad, gekneusd
180 gram gedroogde bruine of groene linzen
100 gram parelgort
1 liter groente- of kippenbouillon
160 gram kokoscrème
100 milliliter rode wijn
zout
zwarte peper


Verhit de oven tot 190°C.
Hak de eerste zes ingrediënten in porties in een keukenmachine met de pulsknop fijn (of hak alles met de hand fijn als u geen keukenmachine heeft).
Doe de gehakte groenten in een grote ovenschaal van 36 x 28 centimeter met een antiaanbaklaag en een hoge wand. Voeg de olie, miso, harissa, tomatenpuree, sojasaus en komijnzaad toe en meng alles goed. Zet de ovenschaal 40 minuten in de oven tot de groenten langs de rand gekleurd zijn en borrelen; schep de inhoud na 20 minuten om.
Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
Doe alle overige ingrediënten in de ovenschaal samen met 150 milliliter water, 1/3 theelepel zout en zeer royaal versgemalen zwarte peper. Roer weer goed en schraap daarbij met een spatel over de wand en de bodem van de schaal. Dek de ovenschaal strak af met aluminiumfolie en zet hem weer 40 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak de ragù nog 5 minuten. Zet het gerecht 15 minuten apart, zodat het de vloeistof voor het serveren iets kan opzuigen.

6 - 8 personen

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Flavour : Heel veel groente, nog meer smaak / Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage met Tara Wigley

Snelle Tom Yum (Thailand)

SNELLE TOM YUM

1 eetlepel kokosolie
2 stengels sereh (citroengras), gekneusd
5 centimeter (25 gram) verse galanga (laoswortel), in dunne plakjes
2 tenen knoflook, gekneusd
4 blaadjes jeruk purut (kaffirlimoen)
1½ liter kippen- of visbouillon
6 kleine rode chilipepers, fijngesneden
1 eetlepel nam prik pao (Thaise chilipasta) of andere chilipasta
250 gram trostomaatjes
150 gram oesterzwammen, gesneden
500 gram grote rauwe garnalen, gepeld maar met staartjes, zonder zwarte darmdraad
sap van 2 limoenen
4 eetlepels nam pla (vissaus)
1 eetlepel kokosbloesemsuiker


Verhit de olie in een grote soeppan op matig vuur. Bak hierin het citroengras, de galanga en knoflook 30 seconden tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de kaffirlimoenblaadjes en bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de pepers en chilipasta toe en laat 5 minuten trekken. Voeg de tomaatjes en paddenstoelen toe en verwarm 5 minuten. Doe de garnalen erbij en verwarm 2 minuten tot ze gaar en roze zijn. Schep het limoensap, de vissaus en kokosbloesemsuiker erdoor. Verdeel de soep over kommen en serveer.
Lekker met rijstnoedels of blokjes gekookte zoete aardappel.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Soep & stamppot, special edition bij Delicious. oktober 2020

Gefrituurde kipfilet met kerrie-dipsaus

GEFRITUURDE KIPFILET MET KERRIE-DIPSAUS

3 eetlepels natriumarme mayonaise
3 eetlepels crème fraîche
1 eetlepel gembersiroop
1 theelepel peper
1 theelepel kerriepoeder
1 kipfilet (200 gram)
½ theelepel gemberpoeder
4 eetlepels cornflakes
1 ei
frituurolie


In kommetje doen: natriumarme mayonaise, crème fraîche, gembersiroop, ½ theelepel peper en kerriepoeder. Door elkaar roeren. Kip onder koud water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. In 8 gelijkzijdige driehoekjes van 5 centimeter snijden. Inwrijven met gemberpoeder en peper. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. Cornflakes op plank strooien. Met deegroller over cornflakes rollen. Cornflakekruimels in diep bord doen. In ander bord ei loskloppen.
In frituurpan olie verhitten (175°C). Keukenpapier op aanrecht uitspreiden. Kipdriehoekjes door ei halen, daarna door cornflakes wentelen. In 3 minuten goudbruin frituren. Op keukenpapier laten uitlekken. Op schaal leggen. Dipsausje apart erbij geven.

Voor 8 stuks.

voedingswaarde : 160 kcal per stuk
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip oktober 1987

Courgette-roomsoep met garnalen

COURGETTE-ROOMSOEP MET GARNALEN

2 courgettes (600 gram)
1 ui
1 eetlepel boter
1 kippenbouillontablet
2 draadjes saffraan
1 theelepel basilicum
½ deciliter droge witte wijn
50 gram gepelde garnalen
2 eieren
1 bekertje crème fraîche à 125 milliliter
zout
peper


Courgettes wassen en kroontjes verwijderen. Van 1 courgette in lengte 1 dunne plak van ½ centimeter afsnijden. Plak in kleine blokjes snijden. (Achterhouden voor garnering). Rest van courgettes in stukjes snijden. Ui pellen en snipperen. In pan 1 eetlepel boter smelten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Courgettestukjes toevoegen en 3 minuten meebakken. Toevoegen: bouillontablet, saffraan, basilicum en ½ liter water. 20 Minuten zachtjes koken. Boven maatbeker door zeef wrijven. Wijn toevoegen. Eventueel met water aanvullen tot 7½ deciliter. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Laten uitlekken. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
Boven 2 kommetjes eieren splitsen. (Eiwitten worden niet gebruikt.) Eidooiers losroeren met crème fraîche. In pan courgettebouillon weer aan de kook brengen. 1 Deciliter hete bouillon door dooiermengsel roeren. Van vuur af dooiermengsel door courgettebouillon roeren. Achtergehouden courgetteblokjes en garnalen toevoegen. 1 Minuut meewarmen maar niet koken. Soep op smaak brengen met zout en peper.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1986

Kaassoep met paprika

KAASSOEP MET PAPRIKA

De kaas zorgt ervoor dat de soep licht gebonden wordt. Kleine stukjes rode en groene paprika geven hem een vrolijk kleuraccentje.

½ rode paprika (50 gram)
½ groene paprika (50 gram)
1 theelepel boter of margarine
¼ theelepel kerriepoeder
1/3 kippenbouillontablet
100 gram smeerkaas 48+


Paprika’s wassen en zaadlijsten verwijderen. Paprika’s in dunne reepjes snijden en vervolgens in zeer kleine stukjes snijden.
In schenkkan boter met kerriepoeder smelten in de magnetron (onafgedekt, ½ minuut op vol vermogen). Paprika erdoor roeren. Schenkkan in magnetron zetten en paprika bijtgaar laten worden (afgedekt,1 - 1½ minuut op vol vermogen). Schenkkan uit magnetron nemen. Toevoegen: ¼ liter water, bouillontablet en smeerkaas. Schenkkan terug in magnetron zetten en mengsel aan de kook brengen (afgedekt, 3 - 3½ minuut op vol vermogen). Met garde door elkaar kloppen. Over 2 soepborden verdelen.

2 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
bereidingstijd : 3 / 6 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1986

Druivenspies

DRUIVENSPIES

½ gegrilleerd haantje
16 blauwe druiven (100 gram)
1 banaan
1 eetlepel citroensap
1½ eetlepel mandarijntjes (uit blik)
5 eetlepels mandarijnensap
¼ theelepel strooiaroma
1 pakje Mon Chou
5 eetlepels koffiemelk


Van kip vel en botjes verwijderen. Kip in 12 gelijke stukjes snijden. Druiven wassen en van trosje halen. Banaan pellen en in 8 plakjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Achtereenvolgens aan 4 spiezen steken: druif, stukje kip, partje mandarijn, druif, stukje banaan, stukje kip, partje mandarijn, druif, stukje banaan, stukje kip en druif. Op bord leggen. Bestrooien met snufje strooiaroma. Besprenkelen met 2 eetlepels mandarijnensap. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In kommetje Mon Chou fijnprakken. Koffiemelk en 3 eetlepels mandarijnensap toevoegen. Tot dipsausje roeren. Op smaak brengen met strooiaroma.
Op 4 bordjes spies leggen. Sausje apart opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 280 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 2 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1981

Kip met champignonsaus

KIP MET CHAMPIGNONSAUS

2 maïskolven
1 eetlepel suiker
200 gram champignons
1½ eetlepel citroensap
4 tomaten
6 kuikenbraadsticks
zout
peper
1 theelepel majoraan
3 eetlepels boter
1 zakje maderasaus
1½ borrelglaasje vieux
1 eetlepel koffieroom
paprikapoeder


Van maïskolven bladeren en draden verwijderen. In pan ruim water met suiker aan de kook brengen. Maïs in 15 minuten gaarkoken. Afgieten en laten afkoelen. In 8 stukken snijden. Champignons wassen, halveren en besprenkelen met citroensap. Tomaten wassen en halveren.
Braadsticks inwrijven met zout, peper en majoraan. In koekenpan boter verhitten. Kip in 7 minuten aan elke kant goudbruin bakken. Intussen schaal voorverwarmen. In steelpan met 2 deciliter water maderasaus maken volgens gebruiksaanwijzing op zakje. Vieux over braadsticks schenken. Braadsticks op warme schaal scheppen. In bakvet champignons 2 minuten zachtjes bakken. Maderasaus erdoor roeren. Van vuur af koffieroom en paprikapoeder toevoegen. Over braadsticks schenken. Garneren met maïskolf en tomaat.
Groentetip: kropsla met tomaat.

4 personen

voedingswaarde : 275 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip oktober 1980