maandag 8 januari 2018

Vruchtensalade

VRUCHTENSALADE

2 deciliter zoete witte wijn
2 eetlepels suiker
4 stevige handperen
2 appels (Granny Smith)
3 eetlepels citroensap
4 halve perziken (uit blik)
2 sinaasappels
½ trosje blauwe druiven (75 gram)
½ trosje witte druiven (75 gram)


In pan doen: 1 deciliter water, wijn en suiker. In 10 minuten tot de helft laten inkoken. Laten afkoelen. Peren en appels schillen. Klokhuizen verwijderen en in gelijke blokjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Perziken in blokjes snijden. Sinaasappels pellen. Witte velletjes, vliesjes en pitten verwijderen. In stukjes snijden. Druiven wassen en van steeltjes nemen. (Eventueel ontpitten.) In schaal alle vruchten doen. Wijnmengsel erover schenken. Afgedekt 2 uur in koelkast koud laten worden. Af en toe omscheppen.

6 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 30 / 120 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip januari 1984

Troet (Noord-Holland, Nederland)

TROET

7½ deciliter karnemelk
snufje zout
90 gram bloem
klontjes boter
stroop


In kommetje 1½ deciliter karnemelk en snufje zout doen. Bloem erboven zeven. Tot glad papje roeren. In pan rest van karnemelk doen. Papje erdoor roeren. Al roerende aan de kook brengen. 5 Minuten flink blijven roeren tot gebonden pap. (Mengsel kan gaan schiften. Door flink te blijven roeren bindt het mengsel weer.) Pap over 3 diepe borden verdelen. Direct opdienen.
Eetwijze: In midden van pap kuiltje maken. Klontje boter erin leggen. Stroop naar smaak toevoegen.

3 personen

voedingswaarde : 295 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Noord-Holland, Nederland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip januari 1984

Preisoep

PREISOEP

2 dunne preien (350 gram)
3 zeer kruimige aardappels (250 gram)
1 grote vleestomaat
30 gram boter of margarine
½ theelepel tijm
¼ liter volle melk
2 kruidenbouillontabletten
3 eetlepels crème fraîche
zout
peper


Preien schoonmaken en stukje van 12 centimeter van wit van prei in ragfijne ringetjes snijden. In zeef wassen en laten uitlekken. Rest van prei in ringen snijden en wassen. In pan ruim water aan de kook brengen. Tomaat inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud stromend water en ontvellen. Tomaat halveren, vocht en zaadjes verwijderen en helften in stukjes snijden.
In (soep)pan boter smelten. Preiringen, aardappelblokjes en tijm erdoor roeren en afgedekt 10 minuten zachtjes laten smoren, af en toe omscheppen. Melk en ¾ liter water toevoegen en bouillontabletten erboven verkruimelen. Soep aan de kook brengen en afgedekt nog 10 minuten laten koken. Soep met staafmixer pureren. Crème fraîche met staafmixer erdoor mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Vlak voor serveren blokjes tomaat en ringetjes prei door soep scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande januari 1994

Pittige wortel met ui

PITTIGE WORTEL MET UI

4 uien
1 kilogram winterpeen
100 gram rozijnen
40 gram boter of margarine
2 theelepels kerriepoeder
1 theelepel bouillonpoeder
zout
peper


Uien pellen en snipperen. Winterpeen schrappen, wassen en in plakjes snijden. Rozijnen onder koud stromend water goed afspoelen en in zeef laten uitlekken.
In pan boter verhitten. Ui met kerriepoeder 3 minuten zachtjes fruiten. Peen en rozijnen erdoor scheppen. 3 Eetlepels water en bouillonpoeder toevoegen. Peen afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar stoven. Zonodig halverwege nog 2 eetlepels water toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.
Serveren met runderlapjes gestoofd in bier en gekookte aardappels.

4 personen

voedingswaarde : 185 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Allerhande januari 1994