zondag 29 augustus 2010

Gemberbier (Suriname)

GEMBERBIER

Deze drank heeft weinig met bier te maken. Het is een limonadesiroop gemaakt van geraspte gemberwortel, suiker, kruidnagel en amandelaroma. In Suriname drinkt men altijd een siroop bij het (pikante) eten. Werkt heel verfrissend en “blussend”.

½ gemberwortel (50 gram)
½ kilogram suiker
¼ theelepel citroenzuur (drogist)
1 kleine kruidnagel
amandelaroma (flesje)

Gemberwortel onder water schoonborstelen. Boven kommetje raspen. In pan (geen aluminium) 1 liter water aan de kook brengen. Suiker toevoegen. Al roerende suiker laten oplossen. Citroenzuur en kruidnagel erdoor roeren. Van vuur nemen. Gember erdoor roeren. Afgedekt 5 uur laten staan. Boven kom gembermengsel zeven. Op smaak brengen met 2 druppels amandelaroma. Afgedekt in koelkast in 2 uur koud laten worden.
Gemberbier over 8 glazen verdelen. Koud opdienen.

8 personen

voedingswaarde : 250 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 15 / 2 minuten / 7 uur

gebied : Suriname
gerechtsoort : drank

bron : Tip juli 1985

Djiendja bierie (Suriname)

DJIENDJA BIERIE

Dit is gemberbier, een feestelijk, verkoelend drankje zonder alcohol, dat ook bij de maaltijd gedronken kan worden. De diverse essences en het citroenzuur zijn verkrijgbaar bij de Surinaamse winkel.

100 gram gemberwortel
2 liter water
2 theelepels citroenzuur
4 kruidnagels (of meer)
150 gram suiker (of meer naar smaak)
1 eetlepel amandelessence
1 eetlepel cola-essence

Schil de gemberwortel dun en rasp hem, of maak hem fijn in de keukenmachine. Kook het water in een grote pan en neem van het vuur. Voeg citroenzuur, en kruidnagels aan het water toe en laat de vloeistof twee dagen in een gesloten glazen pot staan. Zeef het gemberbier en voeg suiker en amandel- en cola-essence naar smaak toe. Serveer het bier koel.

4 - 6 personen

bereidings- / wachttijd : 15 minuten / 2 dagen

gebied : Suriname
gerechtsoort : drank

bron : Eten bij de buren : 14 Buitenlandse keukens in Nederland / Dido Michielsen

Orgeade (Suriname)

ORGEADE (AMANDELLIMONADE)

In Suriname wordt veel limonadesiroop gemaakt. Het wordt over geschaafd ijs geschonken en zo gedronken. De basis is water en suiker met daaraan toegevoegd een essence of vers sap.

250 gram zoete amandelen
150 gram bittere amandelen
500 gram suiker

Week de amandelen 1 uur in ruim water. Pel ze en maal ze in een keukenmachine fijn. Schenk 1 liter water op de gemalen amandelen. Kneed het mengsel enkele minuten goed door en zeef het door een doek. Breng het vocht met de suiker aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes koken. Laat het afkoelen en bewaar de Orgeade in schone flessen.
Los de Orgeade op in een beetje water. Schenk het over geschaafd ijs.

Voor 1 liter.

gebied : Suriname
gerechtsoort : drank

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Djiendjastroop (Suriname)

DJIENDJASTROOP (GEMBERLIMONADE)

Van gemberwortel worden pittige limonades gemaakt. De kruidnagels en piment maken het drankje nog kruidiger. Citroenzuur en amandelessence zijn in de toko te koop.

200 gram verse gemberwortel
1 kilogram suiker
1 eetlepel citroenzuur
4 kruidnagels
2 pimentbolletjes
1 eetlepel amandelessence

Schil de gemberwortel en rasp de wortel zo fijn mogelijk. Breng de suiker met 3 deciliter water aan de kook. Laat het koken totdat alle suiker is opgelost. Roer de siroop door de geraspte gember. Voeg het citroenzuur, de kruidnagels en de amandelessence toe. Laat de limonade minstens een dag staan. Zeef het mengsel en schenk het in een goed schoongemaakte fles.
Schenk de gemberlimonade over schaafijs of leng de limonade aan met water.

Voor 1 liter.

gebied : Suriname
gerechtsoort : drank

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Stofoe kousenband (Suriname)

STOFOE KOUSENBAND (GESTOOFDE KOUSENBAND MET ZOUTVLEES)

250 gram zoutvlees
600 gram kousenband
1 ui
2 teentjes knoflook
15 gram boter
½ theelepel geraspte nootmuskaat
½ theelepel paprikapoeder
1 tomaat
peper
zout

Week het zoutvlees 4 uur in ruim water of kook het in ruim water 10 minuten. Snijd het vlees in reepjes. Haal de kousenband af en snijd deze in stukjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de boter in een hapjespan en bak hierin de ui en de knoflook. Doe het vlees en de kousenband erbij en bak alles 5 minuten. Roer de nootmuskaat, paprikapoeder en 1 deciliter water erdoor. Laat alles 10 minuten zacht koken. Was de tomaat en snijd de tomaat in stukjes. Schep de tomaat door het gerecht en verwarm alles nog even. Breng het gerecht op smaak met peper en zout.

4 personen

gebied : Suriname
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan