zondag 29 augustus 2010

Gemberbier (Suriname)

GEMBERBIER

Deze drank heeft weinig met bier te maken. Het is een limonadesiroop gemaakt van geraspte gemberwortel, suiker, kruidnagel en amandelaroma. In Suriname drinkt men altijd een siroop bij het (pikante) eten. Werkt heel verfrissend en “blussend”.

½ gemberwortel (50 gram)
½ kilogram suiker
¼ theelepel citroenzuur (drogist)
1 kleine kruidnagel
amandelaroma (flesje)

Gemberwortel onder water schoonborstelen. Boven kommetje raspen. In pan (geen aluminium) 1 liter water aan de kook brengen. Suiker toevoegen. Al roerende suiker laten oplossen. Citroenzuur en kruidnagel erdoor roeren. Van vuur nemen. Gember erdoor roeren. Afgedekt 5 uur laten staan. Boven kom gembermengsel zeven. Op smaak brengen met 2 druppels amandelaroma. Afgedekt in koelkast in 2 uur koud laten worden.
Gemberbier over 8 glazen verdelen. Koud opdienen.

8 personen

voedingswaarde : 250 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 15 / 2 minuten / 7 uur

gebied : Suriname
gerechtsoort : drank

bron : Tip juli 1985

Geen opmerkingen: