maandag 9 maart 2020

Olijfbroodjes (Israël)

OLIJFBROODJES

15 gram droge gist
1 flinke theelepel suiker
1 theelepel versgemalen zwarte peper
2 deciliter lauwwarm water
80 gram boekweitbloem
350 gram tarwebloem
2 eetlepels koudgeperste olijfolie
350 gram ontpitte olijven, grofgehakt


Roer de gist, de suiker en de peper door het water en laat het mengsel 10 minuten rusten. Doe de boekweitbloem en de tarwebloem in een deegkom, maak een kuiltje in het midden en doe er de opgeloste gist, de olie en de gehakte olijven in. Meng tot een glad deeg, schep het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak en kneed het nog 2 minuten door. Bestrooi het deeg met bloem, doe het terug in de kom en laat afgedekt met keukenfolie op een warme plaats minstens45 minuten rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld.
Schep het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak, verdeel het in vier gelijke porties en maak van iedere deegportie een bal. Verdeel iedere bal in vieren (er zijn nu in totaal 16 even grote stukken deeg). Maak met bebloemde handen ballen van het deeg en leg ze op een met olie ingevette bakplaat. Laat ze op een warme plaats 30 - 40 minuten rijzen tot het volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 210°C.
Maak een ondiepe inkeping in de bovenkant van de broodjes voor ze de oven in gaan. Bak de broodjes 20 - 25 minuten onder in de oven, tot het hol klinkt als er op de onderkant wordt geklopt. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

16broodjes

gebied : Israël
gerechtsoort : brood

bron : De smaak van Israël : Een Mediterraan feest / Avi Ganor en Ron Maiberg

Kisiel (Polen)

KISIEL (RODE-BESSENGELEI)

300 gram rode bessen
½ liter water
150 gram suiker (of meer)
40 gram aardappelmeel


Breng de rode bessen (gewassen en zonder steeltjes) in ½ liter water aan de kook. Wrijf ze door een zeef. Voeg suiker bij dit rode bessenvocht en het aardappelmeel, dat met wat koud water aangemaakt is. Laat alles op een laag vuur al roerend doorkoken. Giet de rode-bessengelei in compoteschaaltjes en dien haar op.
N.B. Lekker met stijfgeklopte, gezoete slagroom. Op deze wijze kan men ook kruisbessengelei bereiden.

4 personen

gebied : Polen
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Poolse keuken / Stasia Bugaj