zaterdag 20 juli 2024

Civet de Lièvre (Vlaams-Brabant, België)

CIVET DE LIÈVRE (HAZENPEPER)

1 ui
1200 gram hazenachterbouten
zout
(versgemalen) peper
60 gram boter of margarine
75 gram magere spekreepjes
3 eetlepels bloem
2½ deciliter trappistenbier (Westmalle dubbel)
2 eetlepels jenever
300 milliliter gevogeltefond
1 teentje knoflook
1 takje tijm
1 laurierblaadje
1 theelepel suiker
10 sjalotjes


Ui pellen en fijnsnipperen. Hazenbouten afspoelen met koud water en droogdeppen met keukenpapier. Bouten bestrooien met zout en peper. In grote braadpan 40 gram boter verhitten en bouten in porties in 10 minuten rondom bruin bakken. Bouten uit pan nemen. Spekreepjes en ui 3 minuten zachtjes bakken in achtergebleven bakvet. Bloem erdoor roeren en kort meebakken. Bier, jenever en fond erbij schenken en mengsel al roerend aan de kook brengen. Knoflook erboven uitpersen. Hazenbouten, tijm, laurier, helft van suiker en peper toevoegen. Hazenbouten afgedekt in 2 uur gaar stoven. Af en toe keren.
Intussen sjalotjes pellen en halveren. In koekenpan rest van boter verhitten. Sjalotjes met wat zout en rest van suiker in 10 minuten zachtjes lichtbruin bakken. Sjalotjes door hazenpeper roeren en 5 minuten meestoven. Tijm en laurier verwijderen. Hazenpeper op smaak brengen met zout en peper.
Lekker met gekookte aardappels, aardappelpuree, gestoofde witlof, spruitjes of knolselderijpuree.

4 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 2½ uur

gebied : Vlaams-Brabant, België
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : België : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van West-Vlaanderen, Ardennen en Vlaams-Brabant / Reijer Blankenspoor

Rijstevlaai (Vlaanderen, België)

RIJSTEVLAAI

30 gram rijst
¼ liter melk
zout
vanillesuiker of saffraan
boter
1 ei
20 gram suiker


Kook een rijstepap van 30 gram rijst en ¼ liter melk met wat zout en vanillesuiker of enkele draadjes geweekte saffraan. Klop er een klontje boter door, een losgeroerd ei (ofwel eerst de dooier en later het stijfgeklopte wit) en suiker naar smaak. Schep dit in de vlaai vóór het bakken.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : gebak

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Pruimenvlaai (Vlaanderen, België)

PRUIMENVLAAI

250 gram gedroogde pruimen
water en/of rode wijn
citroenschil
100 gram suiker
pijpkaneel


Laat 250 gram gedroogde pruimen een uurtje weken in water en/of rode wijn met een stuk citroenschil, kook ze gaar met 100 gram suiker en een stukje pijpkaneel, neem de pitten eruit en wrijf de pruimen door een zeef. Vul hiermee de vlaai voor het bakken.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : gebak

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Vlaaideeg (Vlaanderen, België)

VLAAIDEEG

De laatste tijd ziet men nogal eens vlaaien van bladerdeeg, ook in Nederland, maar dat is ketterij. Vlaaien horen met gistdeeg gemaakt te worden.

200 gram bloem
snufje zout
10 gram gist
1 ei
1 deciliter melk
boter


Zeef de bloem met wat zout in een kom, maak een kuiltje in het midden. Los de gist op in de lauwe melk, giet dit in het kuiltje met het losgeroerde ei en kneed dit tot een stevig deeg. Laat het een uur rijzen onder een vochtige doek op een warme plaats. Rol het uit op een met bloem bestoven plank tot ongeveer een halve centimeter dik. Bekleed met het deeg een ingevette bakvorm (of vormen), zodat het tegen de rand opstaat. Rol het overgebleven deeg tot een dun rolletje en plak dat met wat eidooier langs de rand. Laat het nog een half uurtje narijzen onder een vochtige doek.
Prik enkele gaatjes in de bodem. De vlaai kan nu gevuld worden met bijvoorbeeld kruisbessen, die rijkelijk met suiker zijn bestrooid. Ofwel: kersen of morellen (of beide), van pitten ontdaan en met suiker bestrooid. Stuif er na het bakken poedersuiker over.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : gebak

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Brugse achtjes (Brugge, West-Vlaanderen, België)

BRUGSE ACHTJES

Heerlijke, donkerbruine krakelingen, die zo goed smaken groot glas filterkoffie met hete melk.

¾ deciliter melk of half-om melk en water
150 gram boter
250 gram bloem
bruine suiker


Verwarm de melk en laat de boter erin smelten. Giet dit in een kom, voeg geleidelijk de gezeefde bloem erbij en kneed dit tot een stevig deeg. Vorm er dunne rolletjes van, elk 15 à 20 centimeter lang, en vorm elk rolletje tot een acht of krakeling. Stort de bruine suiker in een diep bord en haal de deegachtjes er aan alle kanten goed doorheen. Leg ze op een beboterd bakblik, strooi er nog wat bruine suiker over en bak de achtjes in een warme oven (200°C) bruin en krokant. Neem ze met een mes van het bakblik en laat ze uitdampen.

4 personen

gebied : Brugge, West-Vlaanderen, België
gerechtsoort : gebak

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Kramiek (Vlaanderen, België)

KRAMIEK (ROZIJNENBROOD)

500 gram bloem
5 gram zout
50 gram suiker
25 gram gist
2 deciliter lauwe melk
50 gram boter
1 ei
200 gram gewelde rozijnen


Zet de rozijnen in de week. Zeef de bloem in een kom, strooi het zout eromheen, strooi de suiker over de bloem. Los de gist op in een beetje lauwe melk en giet dit in een kuiltje in de bloem. Voeg de rest van de melk toe, de gesmolten, afgekoelde boter en het losgeklopte ei en werk alles goed door elkaar. Vorm hiervan een deegbal en laat die in een kom onder een vochtige doek 1 à 1½ uur rijzen op een warme plaats. Droog de rozijnen goed af en haal ze even door wat bloem, werk ze vervolgens door het deeg en laat dit opnieuw een uur rijzen. Werk het nog even door, vorm er een rond brood van en leg dit op een ingevet bakblik. Bak het brood in een goed voorverwarmde oven van 225°C in een half uur of iets langer bruin en gaar.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : gebak

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born