zaterdag 26 januari 2019

Plattar (Zweden)

PLATTAR (POFFERTJES MET BESSENSAUS)

2 kleine eieren (nummer 4)
¼ liter melk
1 theelepel zout
75 gram bloem
50 gram boter of margarine
8 eetlepels bessenjam
½ eetlepel citroensap
1 eetlepel olie


In kom eieren, 1 deciliter melk en zout met mixer goed door elkaar kloppen. Bloem erboven zeven en erdoor kloppen. Scheutje voor scheutje rest van melk erdoor kloppen tot het een glad beslag is. In steelpan boter smelten. Door beslag roeren. In kommetje jam losroeren met citroensap. Tot gebruik afgedekt bewaren.
Grote schaal voorverwarmen. Poffertjespan insmeren met olie en pan goed heet laten worden. Holletjes van pan vullen met beslag, met buitenste rand holletjes van pan beginnen. Poffertjes in 2 à 3 minuten gaar en bruin bakken. Halverwege, als onderkant mooi goudbruin is, poffertjes voorzichtig losmaken en met vork keren. Poffertjes uit pan nemen en op warme schaal leggen. Rest van poffertjes op dezelfde manier bakken. Op vier borden 2 eetlepels bessensaus scheppen. Poffertjes ernaast leggen. Direct serveren.

4 personen

voedingswaarde : 335 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gebied : Zweden
gerechtsoort : nagerecht

bron : Allerhande januari 1991

Garnalenschelpje uit de oven

GARNALENSCHELPJE UIT DE OVEN

2 eieren
1 eetlepel bloem
4 eetlepels sherry (medium)
zout
peper
200 gram gepelde garnalen
4 eetlepels geraspte kaas


Boven kom 1 ei splitsen. In steelpan dooier doen. Erdoor roeren: 1 ei, bloem, sherry, zout en peper. Steelpan in pan met kokend water zetten (au bain marie). Al roerende eimengsel laten binden tot saus (niet koken). In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken. 4 Grote schelpen invetten. Garnalen erover verdelen. Laten afkoelen. Over voorverwarmen op 225°C. Eiwit stijfkloppen. Eimengsel er luchtig doorscheppen. Over garnalen verdelen. Kaas erover strooien. In midden van oven garnalenmengsel in 10 minuten heet laten worden. Op 4 bordjes zetten.

4 personen

voedingswaarde : 130 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip januari 1981

Mosselen met warme dipsaus

MOSSELEN MET WARME DIPSAUS

1 ui
1 wortel
2 kilogram mosselen
2 laurierblaadjes
6 peperkorrels
1 takje selderij
1½ deciliter droge witte wijn
1 zakje borrelfondue (kaas met groene peper)


Ui pellen en in ringen snijden. Wortel schrappen, wassen en in plakjes snijden. Mosselen onder koud stromend water schoonborstelen. Open en kapotte exemplaren verwijderen. Grote schaal voorverwarmen. In grote pan doen: ui, wortel, mosselen, laurierblaadjes, peperkorrels, selderij en 1 deciliter water. Op hoog vuur 5 minuten koken tot mosselen open zijn. Af en toe omschudden. Met schuimspaan in warme schaal scheppen. Boven maatbeker kookvocht zeven. Aanvullen met wijn tot 2½ deciliter. Hiermee in steelpan borrelfondue maken volgens gebruiksaanwijzing op zakje. Overdoen in vuurvaste schaal. Réchaud op tafel zetten en aansteken. Borrelfondue erop zetten. Hierin mosselen dippen.
Groentetip: winterwortel.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip januari 1981

Kipschnitzel met abrikozen

KIPSCHNITZEL MET ABRIKOZEN

100 gram gedroogde abrikozen
2 eetlepels rum
3 eetlepels bloem
4 ongepaneerde kipschnitzels
zout
peper
2 theelepels kerriepoeder
50 gram boter of margarine


In zeef abrikozen onder koud stromend water afspoelen. In stukjes snijden. In steelpan abrikozen met 1 ½ deciliter water en rum 5 minuten koken. Afgieten, vocht bewaren. In diep bord bloem strooien. Kip inwrijven met zout, peper en kerriepoeder. Abrikozen over kip verdelen. Dubbelklappen en met houten cocktailprikker vaststeken. Door bloem wentelen, overtollige bloem eraf schudden. In koekenpan boter verhitten. Kip 7 minuten aan elke kant gaar en bruin bakken. Kipschnitzels op schaal leggen. Door bakvet 1 ½ deciliter abrikozenvocht roeren. Jus overdoen in juskom.
Groentetip: venkel in wijn.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip januari 1981

Sandwich kaasburger

SANDWICH KAASBURGER

1 ui
8 hamburgers
8 sneetjes wittebrood
4 eetlepels mosterd
4 plakken belegen kaas


Grill 5 minuten voorverwarmen op hoogste stand. Ui pellen en snipperen. In midden van grill hamburgers op rooster met lekbak eronder 4 minuten aan elke kant bruinbakken. Sneetjes brood in broodrooster roosteren en besmeren met mosterd. Op 4 bordjes sneetje brood leggen. Op 4 hamburgers plak kaas leggen. Ui hierover verdelen. Vlak onder grill kaas in 2 minuten laten smelten. Hamburgers met kaas en ui op brood leggen. Andere hamburgers erop leggen. Afdekken met rest van geroosterd brood.
Groentetip: witte koolsalade.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 17 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip januari 1981

Röstischijfjes met noten

RÖSTISCHIJFJES MET NOTEN

1 ui
1 prei
75 gram gepelde gezouten gemengde noten
3 eieren
1 pak rösti
2 eetlepels paneermeel
2 eetlepels geraspte oude kaas
zout
cayennepeper
50 gram margarine


Ui pellen en snipperen. Prei in dunne ringen snijden. In zeef wassen. Noten fijnhakken. In kom eieren loskloppen. Toevoegen: ui, prei, noten, rösti, paneermeel, kaas, zout en cayennepeper. Door elkaar mengen. Hiervan 8 platte schijven vormen.
In grote koekenpan margarine verhitten. Schijven 5 minuten aan elke kant gaar n goudbruin bakken. Op schaal leggen.
Groentetip: schorseneren met tomaat en kaas.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip januari 1981

Bietjessalade met ananas

BIETJESSALADE MET ANANAS

¼ literblik ananasschijven
1 stengel bleekselderij
½ citroen
2 eetlepels olie
zout
peper
½ theelepel gemberpoeder
500 gram kleine, gekookte bietjes


In zeef ananas laten uitlekken, 2 eetlepels sap opvangen. Ananas in stukjes snijden. Bleekselderij wassen en in stukjes snijden. Citroen uitpersen. In kom doen: 2 eetlepels ananassap, citroensap, olie, zout, peper en gemberpoeder. Tot sausje roeren. Bleekselderij en ananas erdoor scheppen. Bietjes ontvellen en eventueel in vieren snijden.
Bietjes voorzichtig door bleekselderij-ananasmengsel scheppen. 15 Minuten laten intrekken.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip januari 1981

Tomaat gevuld met garnalenrijst

TOMAAT GEVULD MET GARNALENRIJST

75 gram droogkokende rijst
4 stevige tomaten
zout
peper
1 takje selderij
100 gram gepelde Noorse garnalen
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel strooiaroma
1 eetlepel vinaigrettesaus
4 slabladeren


In pan rijst koken volgens gebruiksaanwijzing op pak. Tomaten wassen. Van bolle kant kapje afsnijden. Met theelepel uithollen. Binnenkant bestrooien met zout en peper. Omgekeerd op bord zetten. In kopje selderij fijnknippen. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. In kom doen: rijst, vruchtvlees van tomaten, selderij, garnalen, paprikapoeder, strooiaroma en vinaigrettesaus. Door elkaar scheppen. Op smaak brengen met zout en peper.
Tomaten hoog opvullen met rijstmengsel. Kapje rop zetten. Op 4 bordjes slablad leggen. Tomaat erop zetten.

4 personen

voedingswaarde : 120 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip januari 1981

Tomaat gevuld met selderij-appelsalade

TOMAAT GEVULD MET SELDERIJ-APPELSALADE

8 stevige tomaten
zout
peper
1 goudrenet
300 gram selderijsalade
1 takje peterselie


Tomaten wassen. Van bolle kant kapje afsnijden. Met theelepel uithollen. Binnenkant bestrooien met zout en peper. Omgekeerd op bord laten uitlekken. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden. In kom doen. Selderijsalade erdoor mengen. Hiermee tomaten vullen. In kopje peterselie fijnknippen.
Tomaten op schaal zetten. Peterselie erboven fijnknippen.

8 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 1 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip januari 1980

Knolselderij met mosselsalade

KNOLSELDERIJ MET MOSSELSALADE

1 kleine knolselderij
zout
1½ eetlepel citroensap
2 grote tomaten
4 slabladeren
2 eetlepels mayonaise
200 gram Zeeuwse mosselsalade


Knolselderij in 4 plakken van 1 centimeter dik snijden. Schillen en wassen. In pan, ruim water met zout en citroensap aan de kook brengen. Knolselderij in 15 minuten bijna gaarkoken. Afgieten en laten afkoelen. Tomaten in plakjes snijden. Sla wassen en uitslaan.
Op 4 bordjes slablad leggen. Knolselderij erop leggen. Besmeren met mayonaise. Tomaat erop rangschikken. Mosselsalade erover verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip januari 1980

Witte bonen met paprika

WITTE BONEN MET PAPRIKA

1 grote ui
2 groene paprika’s
2 eetlepels boter of margarine
1 teentje knoflook
4 tomaten
1½ literblik witte bonen in tomatensaus
¼ theelepel rozemarijn (gemalen)
½ theelepel paprikapoeder
zout
peper
1 takje peterselie


Ui pellen en snipperen. Paprika’s wassen, zaadlijsten verwijderen en in stukjes snijden. In braadpan boter verhitten. Ui en paprika 3 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Tomaten wassen en in plakjes snijden. Aan paprikamengsel toevoegen: tomaat, witte bonen met saus, rozemarijn en paprikapoeder. In 5 minuten heet laten worden. Op smaak brengen met zout, peper en paprikapoeder. Peterselie erboven fijnknippen.
Groentetip: aardappelen met geraspte kaas.

4 personen

voedingswaarde : 280 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip januari 1980

Gevulde hamburger met ansjovis

GEVULDE HAMBURGER MET ANSJOVIS

2 stengels bleekselderij
5 ansjovisfilets
1 teentje knoflook
2 eetlepels Franse mosterd
1 eetlepel peterselie
8 hamburgers (niet gepaneerd)
50 gram boter of margarine


Bleekselderij wassen en fijn snipperen. In kommetje ansjovis met vork fijnprakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Mosterd, bleekselderij en peterselie erdoor roeren. Ansjovismengsel op 4 hamburgers scheppen. Andere 4 hamburgers erop drukken. In koekenpan boter verhitten. Hamburgers in 5 minuten aan elke zijde bruin- en gaarbakken. Op schaal leggen.
Groentetip: gesmoorde komkommer.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip januari 1980

Toast met garnalen en ei

TOAST MET GARNALEN EN EI

3 eieren
¼ literblik spinazie
versgemalen peper
snufje nootmuskaat
4 sneetjes witbrood
150 gram gepelde garnalen
1 ½ eetlepel boter of margarine
75 gram geraspte oude kaas


Eieren in 10 minuten hard koken. In steelpan spinazie verwarmen. Op smaak brengen met peper en nootmuskaat. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Onder grill brood roosteren. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken. Toast besmeren met boter en op grillrooster leggen. Spinazie erover verdelen. Eieren laten schrikken, pellen en in plakjes snijden. Op spinazie leggen. Hierover garnalen en kaas verdelen. In midden van grill kaas in 4 minuten laten smelten. Toast op 4 bordjes leggen. Direct opdienen.
Groentetip: geraspte winterwortel.

4 personen

voedingswaarde : 275 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip januari 1980

Flensjes gevuld met ei en noten

FLENSJES GEVULD MET EI EN NOTEN

75 gram volkorenmeel
zout
6 eieren
2¾ deciliter melk
4 eetlepels margarine
versgemalen peper
1½ theelepel paprikapoeder
4 eetlepels gepelde hazelnoten
6 eetlepels paneermeel
frituurvet


In kom meel en zout doen. In midden kuiltje maken. Hierboven 1 ei breken. Al roerende scheutje voor scheutje 2 ½ deciliter melk toevoegen. Blijven roeren tot glad beslag. In koekenpan 1 eetlepel margarine verhitten. Met pollepel beslag in pan schenken. Over bodem laten uitlopen. Bakken tot bovenkant droog is. Keren en andere kant lichtbruin bakken. Op bord laten glijden. Op zelfde manier nog 5 flensjes bakken, steeds eerst klontje boter verhitten. Hazelnoten grof hakken. In andere kom 4 eieren loskloppen met 4 eetlepels melk, zout, peper, paprikapoeder en hazelnoten. In koekenpan 1 ½ eetlepel margarine smelten. Eimengsel toevoegen. Steeds gestold ei van bodem losmaken tot alles gestold is. Roerei over flensjes verdelen. Zijkanten naar binnen vouwen en oprollen. In diep bord 1 ei losroeren. In ander diep bord paneermeel strooien. Vergiet bekleden met keukenpapier.
Frituurvet verhitten tot 175°C. Intussen flensjes eerst door ei halen, da door paneermeel wentelen. Met 3 tegelijk in 4 minuten goudbruin frituren. In vergiet laten uitdruipen. Op schaal leggen.
Groentetip: andijviesalade.

6 personen

voedingswaarde : 485 p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip januari 1980

Kabeljauw met banaan en ananas

KABELJAUW MET BANAAN EN ANANAS

4 kabeljauwfilets à 100 gram, diepvries
zout
peper
1 theelepel kerriepoeder
1 eetlepel citroensap
4 schijven verse ananas
4 bananen
2 eetlepels boter of margarine
4 plakken kaas à 25 gram
4 rode cocktailkersjes
4 bolletjes gember
1 eetlepel gembernat


Oven voorverwarmen op 200°C. Ovenschotel invetten. Vis inwrijven met zout, peper en kerriepoeder. Besprenkelen met citroensap. In ovenschotel leggen. Afdekken met aluminiumfolie. In midden van oven vis in 15 minuten gaar laten worden. Intussen ananas schillen. Bananen pellen. In koekenpan boter verhitten. Bananen in 3 minuten aan beide zijden bruinbakken. Vis uit oven nemen (folie verwijderen). Bedekken met kaas. Ananas en banaan erop leggen. Garneren met cocktailkers en gemberbolletje. Gembernat erover schenken. Nog 5 minuten in oven verwarmen.

4 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip januari 1980