donderdag 27 augustus 2015

Moules au Crème et Cidre (Bretagne, Frankrijk)

MOULES AU CRÈME ET CIDRE

2 eetlepels boter
2 sjalotten, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 takje tijm
1 laurierblaadje
200 milliliter crème fraîche
250 milliliter cider of droge wijn
2 kilogram mosselen, gespoeld en gesorteerd
2 eetlepels platte peterselie


Verhit de boter in een grote hoge pan en fruit hierin de sjalot. Voeg de knoflook, tijm en laurier toe en fruit nog 1 minuut. Voeg de crème fraîche en cider toe en laat een paar minuten koken. Leg de mosselen in deze saus en schep even om. Kook de mosselen met het deksel op de pan in 10 minuten gaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een schaal. Verwijder de lege schelpen. Kook de saus tot de helft in en breng op smaak met peper. Giet de saus over de mosselen en bestrooi met peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Bretagne, Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschappen augustus 2014

Ratatouille (Côte d’Azur, Frankrijk)

RATATOUILLE

4 teentjes knoflook, in plakjes
2 (rode) uien, in partjes
1 aubergine, in blokjes
2 courgettes, in dikke plakken
2 paprika’s (rood en groen), zonder zaadjes, in repen
125 milliliter olijfolie
2 takjes rozemarijn
3 takjes tijm
4 tomaten, gepeld, in parten


Verwarm de oven voor op 220°C. Schep de knoflook, ui, aubergine, courgette, paprika, olijfolie, (zee)zout en peper door elkaar. Schep dit groentemengsel in een lage ovenschaal en leg de rozemarijn en tijm ertussen. Rooster de groenten in het midden van de oven in 25 minuten lichtbruin en gaar. Schep af en toe om. Leg de tomaten er de laatste 10 minuten bij. Lekker met stokbrood bij vlees of vis.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 10 / 25 minuten

gebied : Côte d’Azur
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Boodschappen augustus 2014

Bouillabaisse (Provence, Frankrijk)

BOUILLABAISSE

4 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, in boogjes, of 1 venkelknol, in reepjes
1 prei, in ringen
3 tomaten, gepeld, in blokjes
1 blikje (70 gram) tomatenpuree
1 sinaasappel, schoongeboend
1,5 liter visbouillon
2 takjes tijm, of 1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
1 envelopje saffraan of ½ theelepel saffraanpoeder
300 gram kabeljauw- of tilapiafilet, in repen of blokjes
300 gram zalmfilet, in repen
200 gram zeevruchtencocktail, ontdooid
tabasco naar smaak


Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de bleekselderij, prei, tomatenblokjes en –puree toe en bak 2 – 3 minuten mee. Schil 5 centimeter schil van de sinaasappel. Voeg de sinaasappelschil, visbouillon, tijm en saffraan toe aan de pan en kook zachtjes 10 minuten. Voeg de kabeljauw, zalm en zeevruchten toe en verwarm 5 minuten tegen de kook aan. Verwijder de tijm en sinaasappelschil. Breng de bouillabaisse op smaak met tabasco. Lekker met sneetjes stokbrood met rouille.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Provence, Frankrijk
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Boodschappen augustus 2014