IJZIG ABRIKOZEN-DESSERT
500 gram ontvelde, ontpitte abrikozen
5 deciliter vanille roomijs
150 gram kwark
½ deciliter marasquin
25 gram gemalen amandelen
enkele aardbeien of frambozen
wat amandelschaafsel
Pureer de abrikozen in een mixer-blender of door een roerzeef. Vermeng de abrikozenpuree in een kom met het vanille roomijs, de kwark, de marasquin en de gemalen amandelen. Klop het mengsel met een mixer of garde goed dooreen tot een luchtig geheel is ontstaan. Verdeel het abrikozenmengsel over 4 glazen schaaltjes of coupes en garneer het nagerecht met wat aardbeien of frambozen en wat amandelschaafsel.
Serveer het ijzige abrikozen-dessert onmiddellijk.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : nagerecht
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
zondag 23 december 2018
Servische kip (Servië)
SERVISCHE KIP
½ deciliter olijf- of zonnebloemolie
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
1 eetlepel paprikapoeder
1 in 4 stukken verdeelde braadkip van 1250 gram
2 deciliter water
zout
3 in parten gesneden tomaten
2 schoongemaakte en in stukjes gesneden groene paprika’s
1 schoongemaakte en in roosjes verdeelde kleine bloemkool
500 gram geschilde en in plakken gesneden aardappelen
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui 3 minuten. Roer het paprikapoeder door het uienmengsel. Voeg de stukken kip, het water en wat zout toe. Breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat alles 15 minuten zachtjes koken. Voeg de parten tomaat, de stukjes paprika en de roosjes bloemkool toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de plakjes aardappel toe en laat het gerecht nog 20 minuten zachtjes koken tot alles gaar is.
Serveer de stukken kip in de groentesaus.
4 personen
gebied : Servië
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
½ deciliter olijf- of zonnebloemolie
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
1 eetlepel paprikapoeder
1 in 4 stukken verdeelde braadkip van 1250 gram
2 deciliter water
zout
3 in parten gesneden tomaten
2 schoongemaakte en in stukjes gesneden groene paprika’s
1 schoongemaakte en in roosjes verdeelde kleine bloemkool
500 gram geschilde en in plakken gesneden aardappelen
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui 3 minuten. Roer het paprikapoeder door het uienmengsel. Voeg de stukken kip, het water en wat zout toe. Breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat alles 15 minuten zachtjes koken. Voeg de parten tomaat, de stukjes paprika en de roosjes bloemkool toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de plakjes aardappel toe en laat het gerecht nog 20 minuten zachtjes koken tot alles gaar is.
Serveer de stukken kip in de groentesaus.
4 personen
gebied : Servië
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
Garnalen in zure roomsaus (Joegoslavië)
GARNALEN IN ZURE ROOMSAUS
50 gram boter
500 gram gepelde grote garnalen
1 eetlepel fijngehakte peterselie
2 ½ deciliter droge witte wijn
2 deciliter zure room
zout
peper
Smelt de boter in een pan en roer er de garnalen en de fijngehakte peterselie door. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en smoor de garnalen 10 minuten. Voeg de witte wijn en de zure room toe en laat het gerecht onder nu en dan doorroeren bij matige hitte door en door warm worden. Laat het mengsel vooral niet koken, daar anders gevaar voor schiften bestaat. Maak de garnalen in zure roomsaus op smaak met wat zout en peper.
Serveer het gerecht zo warm mogelijk.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
50 gram boter
500 gram gepelde grote garnalen
1 eetlepel fijngehakte peterselie
2 ½ deciliter droge witte wijn
2 deciliter zure room
zout
peper
Smelt de boter in een pan en roer er de garnalen en de fijngehakte peterselie door. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en smoor de garnalen 10 minuten. Voeg de witte wijn en de zure room toe en laat het gerecht onder nu en dan doorroeren bij matige hitte door en door warm worden. Laat het mengsel vooral niet koken, daar anders gevaar voor schiften bestaat. Maak de garnalen in zure roomsaus op smaak met wat zout en peper.
Serveer het gerecht zo warm mogelijk.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
Witte bonensalade (Joegoslavië)
WITTE BONENSALADE
350 gram witte bonen
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels azijn
zout
peper
Week de witte bonen een nachtje in ruim koud water. Kook de witte bonen in het weekwater in 1 uur gaar. Laat de witte bonen goed uitlekken. Doe de witte bonen met de kleingesneden ui in een slabak of in een schaal. Roer van de olijfolie met de azijn en wat zout en peper in een kommetje een sausje. Schenk de saus over de salade en schep alles voorzichtig dooreen. Laat de salade voor het serveren 30 minuten op een koele plaats staan.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : salade
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
350 gram witte bonen
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels azijn
zout
peper
Week de witte bonen een nachtje in ruim koud water. Kook de witte bonen in het weekwater in 1 uur gaar. Laat de witte bonen goed uitlekken. Doe de witte bonen met de kleingesneden ui in een slabak of in een schaal. Roer van de olijfolie met de azijn en wat zout en peper in een kommetje een sausje. Schenk de saus over de salade en schep alles voorzichtig dooreen. Laat de salade voor het serveren 30 minuten op een koele plaats staan.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : salade
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
Tarator (Joegoslavië)
TARATOR (KOMKOMMERSALADE)
2 in dunne plakjes gesneden komkommers
zout
peper
2½ deciliter yoghurt
3 uitgeperste teentjes knoflook
paprikapoeder
Doe de plakjes komkommer in een vergiet, bestrooi ze met wat zout en laat ze 15 minuten staan. Druk zoveel mogelijk vocht uit de plakjes komkommer. Doe de plakjes komkommer in een schaal en vermeng ze met ruim peper. Roer de yoghurt in een kom dooreen met de uitgeperste knoflook en wat zout en peper. Schenk de yoghurtsaus over de komkommersalade en bestrooi het geheel met wat paprikapoeder.
Serveer de salade onmiddellijk en schep hem aan tafel dooreen.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : salade
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
2 in dunne plakjes gesneden komkommers
zout
peper
2½ deciliter yoghurt
3 uitgeperste teentjes knoflook
paprikapoeder
Doe de plakjes komkommer in een vergiet, bestrooi ze met wat zout en laat ze 15 minuten staan. Druk zoveel mogelijk vocht uit de plakjes komkommer. Doe de plakjes komkommer in een schaal en vermeng ze met ruim peper. Roer de yoghurt in een kom dooreen met de uitgeperste knoflook en wat zout en peper. Schenk de yoghurtsaus over de komkommersalade en bestrooi het geheel met wat paprikapoeder.
Serveer de salade onmiddellijk en schep hem aan tafel dooreen.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : salade
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
Abonneren op:
Posts (Atom)