dinsdag 19 november 2019

Gegratineerde venkel

GEGRATINEERDE VENKEL

2 grote venkelknollen
zout
peper
2½ eetlepel boter of margarine
200 gram Emmentaler (in plakken)
2 eetlepels koffieroom
¼ theelepel nootmuskaat
2 eetlepels paneermeel


Van venkel stengels en groen verwijderen, wassen en in plakken snijden. Bestrooien met zout en peper. In pan boter smelten. Venkel en 4 eetlepels water toevoegen. Met deksel op pan 10 minuten zachtjes smoren. Af en toe omscheppen. Ovenschotel invetten. Venkel en ¾ deel van kaas in laagjes in ovenschotel leggen. In kommetje sausje roeren van: koffieroom, zout, peper en nootmuskaat. Over venkel schenken. Afdekken met rest van kaas.
Oven voorverwarmen op 250°C. Schotel bestrooien met paneermeel. Kleine klontjes boter erop leggen. In midden van oven in 15 minuten heet en goudbruin laten worden.

4 personen

voedingswaarde : 335 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1979

Witte bonen met groene kruiden

WITTE BONEN MET GROENE KRUIDEN

1 ui
1 pot witte bonen (720 gram)
3 takjes peterselie
2 takjes selderij
2 eetlepels margarine
1 teentje knoflook
2 theelepels bouillonpoeder


Ui pellen en snipperen. In zeef bonen laten uitlekken. In kopje peterselie en selderij fijnknippen.
In braadpan boter verhitten. Ui 5 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Bonen en bouillonpoeder toevoegen. Met deksel op pan in 5 minuten door en door warm laten worden, af en toe omscheppen. Peterselie-selderij erdoor scheppen. Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 250 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1979

Gekookte maiskolf met kruidenboter

GEKOOKTE MAÏSKOLF MET KRUIDENBOTER

4 maiskolven
(2 eetlepels suiker)
100 gram boter of margarine
3 takjes peterselie
1 theelepel majoraan
1 theelepel kruizemunt
1 eetlepel citroensap
zout
peper


Bladeren en draden van maiskolven verwijderen. In grote pan 2 liter water (met suiker) aan de kook brengen. Maiskolven in 15 minuten gaarkoken. Intussen in kommetje boter zacht roeren. Hierboven peterselie fijnknippen. Erdoor roeren: majoraan, kruizemunt, citroensap, zout en peper. Maiskolven afgieten. Aan beide kanten houten cocktailprikker steken. Op bordjes leggen. Kruidenboter erover verdelen.
Lekker met biefstuk en tomaat met geraspte kaas.

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1979