zondag 3 mei 2015

Salade van kip Baja (Barbados)

SALADE VAN KIP BAJA

2 kipfilets
1 teen knoflook, geperst
¼ theelepel gemalen komijn
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel piment
1 rode chilipeper, fijngehakt
½ theelepel gedroogde oregano
sap en rasp van 1 limoen
1 eetlepel pindaolie
zout

SALADE
75 gram gedroogde duivenerwten, 6 uur geweekt (of 400 gram uit blik)
1 kleine jicama of daikon, geschild en in blokjes
1 rode ui, gesnipperd
1 mango, geschild en in blokjes
handvol verse peterselie, gehakt
1 bosje verse bieslook, gehakt
1 limoen
2 eetlepels extra vergine olijfolie
scheut chilisaus
zout


Snijd de kipfilets in dunne repen van 5 centimeter lang. Meng de knoflook, specerijen, chilipeper, oregano, het limoensap, de limoenrasp en de olie in een kom. Voeg wat zout toe en meng de kiprepen door het mengsel tot ze goed bedekt zijn. Zet ze afgedekt 1 uur in de koelkast (of 30 minuten op kamertemperatuur. Giet intussen de bonen af, doe ze in een pan met ongezouten water, breng het geheel aan de kook en laat de bonen op laag vuur 45 minuten sudderen tot ze gaar, maar niet papperig zijn. Giet de bonen af en laat afkoelen. Verwarm de grill voor als je de salade wilt maken. Schud de overtollige marinade van de kip en gril de kip 6 minuten. Keer een of twee keer. Houd het vlees warm. Meng de duivenerwten met de jicama, ui en mango en roer de kruiden door het mengsel. Snijd met een scherp mes de schil en het wit van de helft van de limoen. Verwijder de pitten en hak het vruchtvlees door de salade (als je hem niet te scherp wilt maken, kun je deze stap overslaan en alleen het sap in de dressing gebruiken). Pers de andere helft van de limoen in een kom en klop de olijfolie en chilisaus erdoor. Voeg naar smaak zout toe en sprenkel de dressing over de bonen. Verdeel de warme kip erover. Met witte rijst of lekker brood erbij vormt dit een uitgebreide maaltijd.

2 personen

gebied : Barbados
gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Salmagundi : Inspirerende en originele salades uit het Midden-Oosten en verder / Sally Butcher

Khoshab / Haft Mewa (Centraal-Azië)

KHOSHAB / HAFT MEWA (CENTRAAL-AZIATISCHE SALADE VAN GEDROOGD FRUIT)

100 gram gedroogde abrikozen (liefst biologisch)
50 gram sultanarozijnen
50 gram gedroogde vijgen
100 gram dikke rozijnen
2 – 3 kruidnagels
2 – 3 kaneelstokjes
100 gram rauwe amandelen
50 gram walnoten
50 gram pistachenoten
2 eetlepels rozenwater


Was het fruit goed en doe in een kom met ruim koud water (het fruit moet 4 – 5 centimeter onderstaan). Voeg de kruidnagels en kaneel toe en laat het geheel 2 dagen weken. Doe na de 2 dagen de noten in verschillende kommen en giet er heet water bij. Laat ze 2 uur weken en giet ze af. Nu kun je het vel verwijderen. Doe de noten bij de vruchten en het weekwater. Voeg het rozenwater toe.
Het sap dat nu is verkregen, wordt khoshab (letterlijk ‘vrolijk water’) genoemd. Soms wordt het afgegoten en apart gedronken. Het fruit zelf wordt koud geserveerd.

4 personen

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Salmagundi : Inspirerende en originele salades uit het Midden-Oosten en verder / Sally Butcher

Caril de Amendoim (Mozambique)

CARIL DE AMENDOIM (KIP GESTOOFD IN PINDAMELK)

400 gram rauwe pinda’s
2 uien, gepeld
2 teentjes knoflook, gepeld
4 eetlepels zonnebloemolie
3 tomaten
1 laurierblad
1 theelepel zout
850 gram kip, in stukken


Week eerst de pinda’s 1 uur in 2 liter water. Giet ze dan af, maar bewaar het vocht. Maak de pinda’s met de helft van het weekvocht in een blender fijn (tot het de consistentie heeft van kokosmelk of slagroom). Schenk de pindamelk door een zeef in een kom of kan, en zet deze apart. Hak de uien fijn en pers de knoflook. Verhit de olie in een grote, zware pan en bak daarin de uien en de knoflook op laag vuur zacht en net niet bruin. Snijd intussen de tomaten klein en voeg ze met het laurierblad en het zout toe aan de pan. Kook alles nog enkele minuten; schenk dan de pindamelk in de pan. Breng de melk aan de kook en zet het vuur laag. Voeg de stukken kip toe en laat deze 1 uur op zeer laag vuur koken, tot de kip zo zacht als boter is.
Verwijder het laurierblad en serveer het gerecht met dampende witte rijst in diepe borden.

4- 6 personen

gebied : Mozambique
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Het nieuw Afrikaans kookboek / Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick