zondag 26 augustus 2018

Judias Verdes a la Española (Spanje)

JUDIAS VERDES A LA ESPAÑOLA (SPERZIEBONEN OP Z’N SPAANS)

250 gram sperziebonen
2 rode paprika’s
2 teentjes knoflook
1 bosje peterselie
7 eetlepels (olijf)olie
zout


Sperziebonen schoonmaken, niet in stukken snijden, in zout water koken en afgieten. Uitgeholde paprika’s in slierten snijden en met gehakte peterselie en teentjes knoflook in olie stoven. Knoflook eruit nemen en in dezelfde olie de gekookte bonen met een weinig water enige minuten laten stoven.

4 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Spaanse keuken / Maria Horváth

Judias Coloradas (Spanje)

JUDIAS COLORADAS (BONTE BONEN)

350 gram witte bonen
1 ui
2 teentjes knoflook
2 theelepels rode paprikapoeder
1 laurierblad
70 gram vet
2 eetlepels bloem
zout


De bonen een dag van tevoren in de week zetten; afgieten en in vers water koken. Ui in blokjes snijden, knoflook fijn drukken, beide in vet fruiten, paprika toevoegen en alles door de bonen roeren. Laurierblad en zout toevoegen. Zijn de bonen gaar, rooster dan de bloem lichtbruin, maak er met een ietsje water een papje van en begiet hiermee de bonenschotel.

4 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : eenpansgerecht

bron : De Spaanse keuken / Maria Horváth

Sopa de Puré de Judías (Spanje)

SOPA DE PURÉ DE JUDÍAS (BONENSOEP)

200 gram kievitsbonen
1 ui
2 teentjes knoflook
1 ½ theelepel rode paprika
7 eetlepels (olijf)olie
1 liter bouillon (van vleesbotten)
30 gram boter
2 sneden wittebrood


Een avond van tevoren de bonen in de week zetten. Dan afgieten en in vers water met de geschilde en gehalveerde ui, de knoflook, paprika, olie en het zout gaarkoken. Waarna u het geheel door een zeef wrijft. Deze gebonden soep nog een half uur laten koken en opdienen met de in boter gebakken dobbelsteentjes brood.

4 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : soep

bron : De Spaanse keuken / Maria Horváth

Judias Verdes a la Andaluza (Andalusië, Spanje)

JUDIAS VERDES A LA ANDALUZA (ANDALUSISCHE SPERZIEBONEN)

500 gram jonge sperzieboontjes
1 takje tijm
2 deciliter water
3 eetlepels olijfolie
2 knoflookteentjes
4 tomaten
nootmuskaat
zout
peper
100 gram rauwe ham
1 eetlepel fijngehakte peterselie


Was de sperzieboontjes, haal ze af, maar breek ze niet. Doe de boontjes samen met de tijm en het water in een kookpan. Breng het water aan de kook en laat de boontjes 10 minuten zachtjes doorkoken. Giet de boontjes af en laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een braadpan. Maak de teentjes knoflook schoon en laat ze in de olie meefruiten tot ze donkergeel zijn; haal ze dan uit de pan. Was de tomaten, dompel ze in heet water en ontvel ze. Snijd de tomaten in partjes en doe ze bij de olie samen met nootmuskaat, zout, peper en de uitgelekte boontjes. Zet de vlam laag, doe een deksel op de pan en laat de boontjes gaar sudderen. Snijd de ham in reepjes en voeg deze op het laatste ogenblik toe. Doe de bonen over in een voorverwarmde schaal en bestrooi ze met de peterselie.

4 personen

gebied : Andalusië, Spanje
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Een culinaire wereldreis : Ingrediënten, bereidingswijzen en menu’s uit 36 landen / Marianne Moonen & Kwee Siok Lan

Judias Verdes con Salsa de Tomate (Castilië, Spanje)

JUDIAS VERDES CON SALSA DE TOMATE (SNIJBONEN IN TOMATENSAUS)

1 theelepel zout
500 gram verse snijbonen, afgehaald en in stukjes van 5 centimeter gesneden
2 eetlepels olijfolie
1 fijngehakte ui
1 theelepel fijngehakte knoflook
4 tomaten zonder schil of zaad en fijngehakt, of in plaats hiervan uitgelekte tomaten uit blik
1 eetlepel fijngehakte peterselie
2 theelepels suiker
vers gemalen zwarte peper


Breng het zout met 2 liter water in een flinke pan op fel vuur aan de kok. Doe hierin de bonen, niet meer dan een handvol tegelijk. Laat weer aan de kook komen en draai de vlam dan lager. Laat zonder deksel 10 à 15 minuten doorkoken, of zolang tot de bonen net gaar zijn. Laat ze uitlekken op een vergiet of zeef en bewaar ze zolang hierin.
Verhit de olijfolie in een zware koekenpan, tot er lichte damp af slaat. Doe er de uien en knoflook bij en laat, voortdurend roerende, op matig vuur 5 minuten bakken, tot de uien zacht en doorzichtig, maar niet bruin zijn. Roer er de tomaten, peterselie, suiker en wat peper door, breng alles aan de kook en laat zonder deksel doorkoken, tot het vocht grotendeels is verdampt en het mengsel dik genoeg is.
Roer hier nu de bonen door en laat een paar minuten pruttelen, tot zij door en oor warm zijn. Maak op smaak af met zout of peper en doe meteen op in een voorverwarmde, diepe schaal.

4 personen

gebied : Castilië, Spanje
gerechtsoort : groentegerecht

bron : In de Spaanse keuken (Uit eten in de wereld) / Peter S. Feibleman

Judias Verdes (Spanje)

JUDIAS VERDES

750 gram prinsessenbonen (sperziebonen)
3 - 4 eetlepels olijfolie
200 gram gekookte ham
500 gram tomaten
wat basilicum of tijm
peterselie
1 ui
2 teentjes knoflook
water met zout


U kookt de prinsessenbonen in water met zout niet langer dan 10 minuten en laat ze op een vergiet goed uitlekken. In de verhitte olijfolie bakt u daarna de knoflookteentjes totdat ze rondom bruin geworden zijn en hun aroma losgekomen is. Daarna verwijdert u ze en doet de fijngehakte ui en de uitgelekte bonen in de pan. Schud nu alles een paar keer goed door elkaar en voeg ook de ontvelde in kleine stukjes gesneden tomaten en wat basilicum of tijm toe. Het geheel moet nog 15 à 20 minuten op een klein vuurtje sudderen. Vijf minuten voor het serveren mengt u de in reepjes gesneden ham en de fijngehakte peterselie erdoor.

4 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De wereld à la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grete Willinski