donderdag 30 september 2010

Pollo 'farsumagru' al Marsala (Sicilië, Italië)

POLLO ‘FARSUMAGRU’ AL MARSALA (KIPROLLETJES GESTOOFD IN MARSALA)

30 gram pijnboompitten
4 maïskipfilets (550 gram)
peper
2 teentjes knoflook
1 theelepel gedroogde salie
8 plakken Parmaham
zout
1 eetlepel olijfolie
1½ deciliter Marsala
1 eetlepel tomatenpuree

Pijnboompitten in droge koekenpan lichtbruin roosteren. Kipfilets overlangs halveren. Gehalveerde kipfilets bestrooien met peper en op aanrecht uitspreiden. Knoflook pellen, in flinterdunne plakjes snijden en over kip verdelen. Pijnboompitten en salie erover strooien. Plakken ham erop leggen. Kipfilets oprollen. Rolletjes vaststeken met cocktailprikkers en bestrooien met zout.
In braadpan olie verhitten en kip rondom dichtschroeien. Marsala en 3 eetlepels water toevoegen. Kip afgedekt op laag vuur in 10 à 15 minuten gaar stoven. Kip op vier borden scheppen. Tomatenpuree en 2 eetlepels water door stoofvocht roeren en op smaak brengen met zout en peper. Kip met saus serveren. Lekker met broccoli en (in olijfolie) gebakken aardappels.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 20 minuten

gebied : Italië (Sicilië)
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Italië : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Piemonte, Toscane en Sicilië / Reijer Blankenspoor

Insalata Siciliana (Sicilië, Italië)

INSALATA SICILIANA (SICILIAANSE SINAASAPPEL-GARNALENSALADE)

2 little gems
1 rode peper
4 takjes peterselie
2 grote, sappige sinaasappels
5 eetlepels extra vierge olijfolie
1 bakje cocktailgarnalen (125 gram)
1 bakje rivierkreeftjes (100 gram)
zout
versgemalen peper
1½ eetlepel wittewijnazijn

Slakropjes halveren, wassen en stronkjes eraf snijden. Slakropjes goed laten uitlekken op dubbelgevouwen theedoek. Peper wassen, schoonmaken en in dunne reepjes snijden. Peterselie fijnknippen. Sinaasappels dik schillen tot op vruchtvlees. Boven kom met scherp mesje sinaasappelpartjes tussen vliezen uitsnijden, hierbij sap opvangen. 2 Eetlepels olie en peperreepjes door opgevangen sap roeren. Cocktailgarnalen en rivierkreeftjes erdoor mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Rest van olie en azijn tot dressing roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Halve slakropjes over vier borden verdelen. Blaadjes iets uit elkaar trekken. Parten sinaasappel erop leggen en besprenkelen met dressing. Garnalensalade met sausje erover verdelen. Peterselie erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 205 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Italië (Sicilië)
gerechtsoort : voor- of lunchgerecht

bron : Italië : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Piemonte, Toscane en Sicilië / Reijer Blankenspoor

Siciliaanse sardientjes (Sicilië, Italië)

SICILIAANSE SARDIENTJES

500 gram verse sardientjes
zout
peper
2 eetlepels bloem
3 eetlepels olijfolie
1 gesnipperde ui
1 teentje knoflook
3 ontvelde tomaten in stukjes
12 blaadjes verse salie

Maak de sardientjes schoon, dep ze met keukenpapier droog, bestrooi ze met zout en peper en wentel ze door de bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak de sardientjes rondom lichtbruin. Schep ze uit de pan. Bak in het bakvet de ui 3 minuten zachtjes, pers de knoflook erboven uit en schep er de tomaat en de salie door (houd enkele blaadjes achter). Doe de sardientjes terug in de pan en warm ze even mee. Leg de sardientjes op 2 borden en schep er het tomaatmengsel naast. Lekker met stokbrood en kropsla met maïs. Garneer met de achtergehouden salie.

2 personen

land : Italië (Sicilië)
gerechtsoort : visgerecht

bron : Nynke van der Kooi [De-Heksenketel]

Siciliaanse broccoli (Sicilië, Italië)

SICILIAANSE BROCCOLI

3 ansjovisfilets
25 g rozijnen
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel gesnipperde ui
1 eetlepel gepelde amandelen
ziertje knoflook
peper
1 eetlepel tomatenpuree
2 dl water
125 g broccoli
100 g macaroni
basilicum
25 g geraspte oude kaas

De ansjovisfilets goed afspoelen, in een kom koud water laten staan. De rozijnen wassen, met kokend water overgoten, laten wellen in een kom. De olie verhitten in een pannetje. Ui, amandelen, knoflook en fijngesneden ansjovis zachtjes bakken, met wat peper bestrooien. De tomatenpuree losroeren met het water, in de pan schenken, deksel erop, een kwartiertje zachtjes stoven. Ruim water aan de kook brengen. De broccoli wassen, onderste stuk van de stronkjes wegsnijden. Dikke stronkjes schillen. In stukjes van 5 cm snijden, 3 minuten koken. Met een schuimspaan uit de pan nemen, de macaroni in circa 7 minuten beetgaar koken. Broccoli en macaroni door de tomatensaus roeren. Bestrooien met (gedroogd) basilicum en kaas, uitgelekte rozijnen apart erbij nemen.

1 persoon

land : Italië (Sicilië)
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Jozef van Houdt [lekkererecepten]

Caponata (Sicilië, Italië)

CAPONATA (ZOETZURE AUBERGINESALADE)

Ook aubergines zijn in Sicilië bijzonder geliefd, maar dit is niet altijd zo geweest. In de tijd van de Moorse overheersing zijn ze door de Moren ingevoerd, maar tot lang nadat de Moren weg waren, dacht men dat aubergines giftig waren. Zo denkt men er allang niet meer over en de aubergine wordt in grote hoeveelheden als voorgerecht gegeten, of als salade of als bijgerecht bij koude vlees- en visgerechten.

4 middelgrote aubergines, in blokjes
zout
olijfolie
1 ui, in ringen
30 g suiker
1 ¼ dl gezeefde tomaten
2 eetlepels azijn
3 eetlepels fijngehakte verse peterselie
75 g ontpitte groene olijven
2 stengels bleekselderij, kleingesneden
3 ansjovisfilets, kleingesneden


Doe de aubergines in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten uitlekken. Spoel ze af, dep ze droog met keukenpapier en bak ze rondom goudbruin in een laag hete olijfolie. Laat ze weer uitlekken. Fruit de uienringen zacht in 2 eetlepels olijfolie, voeg de suiker n de gezeefde tomaten toe en laat het geheel zachtjes inkoken tot een donkere, roodbruine saus. Roer azijn, peterselie, olijven, bleekselderij en ansjovis door de saus en laat deze nog 15 minuten al roerend doorkoken op een laag vuur. Voeg de aubergines aan de tomatensaus toe en laat de caponata volkomen afkoelen.

4 personen

land : Italië (Sicilië)
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De regionale keuken van Italië / Jan Morgan