zondag 22 november 2020

Uien met miso-boter

UIEN MET MISO-BOTER

Deze uien zijn min of meer een openbaring, en de ultieme definitie van minimale inspanning / maximaal resultaat, waarbij uit slechts drie ingrediënten een zeer spectaculaire creatie ontstaat.
Maar de moeite die we u besparen bij de mise-en-place, halen we weer terug door u te vragen om een braadslee die exact de juiste maten heeft. Dat is hier belangrijk. De braadslee moet precies groot genoeg zijn om de halve uien in een enkele laag naast elkaar te leggen zonder dat ze op elkaar liggen. De uien zullen bij het garen krimpen, en maken zo ruimte vrij die de saus nodig heeft om tot een heerlijke dikke jus te verdampen. Als uw braadslee niet groot genoeg is voor acht uien (ofwel 16 helften), rooster er dan minder en verminder de rest van de ingrediënten verhoudingsgewijs (de bereidingswijze en gaartijd blijven onveranderd).
Het is ook belangrijk dat u elke halve ui elke keer dat u ze bedruipt, de tijd geeft om zich goed vol te zuigen, schep er een paar keer een portie saus over zodat het snijvlak niet uitdroogt. Dat zorgt er ook voor dat de ui karamelliseert en niet verbrandt.
U kunt de uien het best rechtstreeks uit de oven eten, maar als u ze van tevoren maakt, kunt u ze voor het opdienen in de saus verwarmen en de saus met een scheutje water verdunnen. Serveer de uien op toast, rijst of aardappelpuree. Gebraden kip is, niet heel verrassend, ook een fantastische combinatie.

8 middelgrote uien (1200 gram)
100 gram boter, gesmolten
100 gram witte misopasta


Verhit de oven tot 240°C.
Halveer de uien overlangs, verwijder het papierachtige vlies en de laag daaronder als die taai of droog is. Snijd van de ui een puntje van de bovenkant en het wortelschijfje af (niet te veel - het is de bedoeling dat de halve uien aan de onderkant aan elkaar blijven zitten).
Klop de gesmolten boter, miso en 1 liter warm water goed door elkaar.
Leg de halve uien op de snijkant en los van elkaar op een bakplaat met een hoge wand of een braadslee van 40 x 28 centimeter en overgiet ze met het misowater. Dek ze goed af met aluminiumfolie en zet ze 35 minuten in de oven, verwijder de folie en keer de uien om met de snijkant naar boven (voorzichtig, zodat ze niet uit elkaar vallen). Bedruip de uien heel goed, zet ze nu onafgedekt weer 45 - 50 minuten in de oven, bedruip ze elke 10 minuten tot ze boterzacht en aan de bovenkant donkerbruin zijn, en de saus tot jusdikte is ingekookt.
Schep de uien voorzichtig op een schaal, giet de saus erover en rondom, en serveer ze meteen.

6 personen

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Flavour : Heel veel groente, nog meer smaak / Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage met Tara Wigley

Bonte groenterisotto (Noord-Italië)

BONTE GROENTERISOTTO

1 liter groentebouillon
2 eetlepels olijfolie
65 gram boter
1 kleine ui, fijngehakt
100 gram sperziebonen, in stukjes van 2 centimeter
1 winterwortel, in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
250 gram risottorijst
100 milliliter droge witte wijn
50 gram doperwten
zout
peper
75 gram versgeraspte Parmezaanse kaas


Verwarm de bouillon in een afgedekte steelpan en houd hem warm voor gebruik. Verhit de olie en 2/3 van de oter in een hapjespan, fruit hierin zachtjes de ui. Voeg alle groenten, behalve de erwten, toe en laat ze enkele minuten meesmoren. Voeg de rijst toe en roer tot die goed bedekt is met boter. Voeg na 2 minuten de wijn toe. Zet het gas iets hoger en kook totdat de wijn volledig is opgenomen. Voeg al roerend een soeplepel bouillon toe en laat deze op laag vuur koken totdat het vocht volledig in de rijst is opgenomen. Herhaal dit al roerend met kleine beetjes bouillon, totdat alle bouillon in de rijst is opgenomen. Voeg na 15 minuten de doperwten toe. Na ongeveer 25 minuten is alle bouillon beetje bij beetje opgenomen. Proef de risotto; als deze nog niet beetgaar is, voeg dan nog wat water toe totdat de risotto ‘al dente’ is. Breng de risotto op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en roer de overgebleven boter en Parmezaanse kaas door de risotto. Laat het gerecht nog 3 - 4 minuten rusten voordat het wordt geserveerd.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 35 minuten

gebied : Noord-Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Sla etcetera november 1999