maandag 6 april 2015

Kruiden-kaassoep met croûtons

KRUIDEN-KAASSOEP MET CROÛTONS

2 sneetjes witbrood
2½ eetlepels boter of margarine
2 takjes peterselie
6 sprietjes bieslook
2½ eetlepels bloem
2½ deciliter melk
50 gram geraspte oude kaas
1 theelepel bouillonpoeder
½ theelepel knoflookpoeder
1 eetlepel koffiemelk
zout
peper


Brood ontkorsten en in blokjes snijden. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Broodblokjes in 2 minuten rondom lichtbruin bakken. In schaaltje scheppen. In kopje peterselie en bieslook fijn knippen.
In kleine pan rest van boter verhitten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje melk en 2 ½ deciliter water toevoegen. Blijven roeren tot gebonden soep. Erdoor roeren: kaas, bouillonpoeder en knoflookpoeder. Koffiemelk en peterseliemengsel erdoor roeren. Aan tafel broodcroûtons over soep verdelen.

3 personen

voedingswaarde : 230 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : soep

bron : Tip maart 1984

Oesters met toast (Zeeland, Nederland)

OESTERS MET TOAST

1 citroen
75 gram boter
4 sneetjes bruinbrood
ijsblokjes
12 oesters
versgemalen peper


Citroen wassen en in 6 partjes snijden. Van boter met behulp van theelepel boterkrullen of bolletjes maken. Op schaaltje leggen. Korstjes van brood
verwijderen. In broodrooster roosteren. Elk sneetje brood schuin halveren. Op ander schaaltje leggen. IJsblokjes in schone theedoek wikkelen. Met hamer
tot gruis slaan. IJsgruis over 2 schalen verdelen. Hierop oesters en citroen rangschikken. Toast en boter apart opdienen. Direct opdienen.
Eetwijze: oester bestrooien met snufje peper. Eventueel bedruppelen met citroensap. Met (oester)vorkje rauwe oester losmaken en uit schelp in mond laten glijden.

2 personen

voedingswaarde : 365 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

land : Nederland (Zeeland)
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip maart 1984

Gegratineerde appel met ossetong

GEGRATINEERDE APPEL MET OSSETONG

1 grote stevige appel
4 plakken ossentong à 25 gram
4 eetlepel paprikarelish (pakje)
1 tomaat
4 plakjes jonge kaas
1 theelepel komijnzaadjes
4 slabladeren


Appel wassen. Met appelboor klokhuis eruit boren. In 4 plakken snijden. Plakken ossentong besmeren met paprikarelish. Dubbelklappen. Tomaat wassen
en in 4 plakjes snijden. Achtereenvolgens op elke appelplak leggen: ossentong, tomaat en plakje kaas. Komijnzaadjes erover strooien. Slabladeren
wassen en uitslaan. Bakplaat invetten.
Oven voorverwarmen op hoogste stand. Appelplakken op bakplaat leggen. In midden van oven in 10 minuten kaas laten smelten. Op 4 bordjes slabladeren leggen. Appelplakken erop leggen.

4 personen

voedingswaarde : 105 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip maart 1984

Koolraap met romige paprikasaus

KOOLRAAP MET ROMIGE PAPRIKASAUS

1 koolraap (1 kilogram)
½ rode paprika
zout
1 zakje paprikaroomsaus
½ deciliter appelsap
4 eetlepel slagroom
3 eetlepel maïs (blik)
½ theelepel paprikapoeder


Koolraap in plakken van 1½ centimeter snijden en schillen. Wassen. In repen snijden. Paprika wassen en in dunne reepjes snijden.
In pan met weinig water en zout koolraap in 15 minuten gaarkoken. Intussen in steelpan paprikaroomsaus maken met appelsap, slagroom en 1½ deciliter water volgens gebruiksaanwijzing. Paprikareepjes en maïs erdoor roeren. Op smaak
brengen met zout en paprikapoeder. Koolraap afgieten. Overdoen in schaal. Paprikasaus erover schenken.

4 personen

voedingswaarde : 295 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip maart 1984

Varkensoester gevuld met kaas

VARKENSOESTER GEVULD MET KAAS

75 gram Danish blue kaas
4 varkensoesters à 125 gram
peper
2 eieren
6 eetlepels paneermeel
3 eetlepels boter of margarine


Kaas in reepjes snijden, 4 reepjes achterhouden voor garnering. In vlees diepe inkeping maken. Binnenkant bestrooien met peper. Kaas over holtes
verdelen. Vaststeken met cocktailprikkers.
Eieren splitsen. In diep bord eiwit losroeren, dooiers voor iets anders gebruiken. Op plat bord paneermeel strooien. Vlees eerst door eiwit halen,
dan door paneermeel wentelen. Aandrukken. Schaal voorverwarmen. In grote koekenpan boter verhitten. Vlees in ± 8 min. bruin en gaar bakken. Halverwege keren. Op warme schaal leggen. Garneren met reepjes kaas. Lekker
met veldsla en gefrituurde aardappelballetjes.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip maart 1984

Maïssalade met garnalen

MAÏSSALADE MET GARNALEN

1 ui
4 tomaten
200 gram Noorse garnalen
2 blikjes maïs à ½ liter
5 takjes peterselie
1½ eetlepel bieslook (diepvries)
4 eetlepels olie
2 eetlepels (kruiden)azijn
½ theelepel mosterd
zout
peper
½ krop sla


Ui pellen en zeer fijn snipperen. Tomaten wassen en in stukjes snijden. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Maïs afgieten. In kopje 3 takjes peterselie fijn knippen. In kom doen: ui, peterselie, bieslook, olie, azijn, mosterd, zout en peper. Tot sausje roeren. Tomaten, garnalen en maïs erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Sla wassen en uitslaan. Hiermee glazen schaal bekleden.
Salade nogmaals omscheppen. Op sla scheppen. Garneren met toefjes peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip maart 1982

Garnalencocktail

GARNALENCOCKTAIL

1 citroen
200 gram gepelde Noorse garnalen
versgemalen peper
5 eetlepels mayonaise
1½ eetlepel koffieroom
1 eetlepel tomatenketchup
1 eetlepel vieux
1 eetlepel groene peperkorrels (potje)
zout
4 slabladeren


Citroen wassen en halveren. Helft uitpersen. Andere helft in 4 plakjes snijden. In zeef onder koud stromend water garnalen afspoelen. Laten uitlekken. Op bord leggen. Peper erover strooien. Besprenkelen met citroensap. In kommetje doen: mayonaise, koffieroom, tomatenketchup, vieux, groene peperkorrels , zout en peper. Tot sausje roeren. Sla wassen en uitslaan.
In 4 schaaltjes slablad leggen. Garnalen erover verdelen. Sausje erover schenken. Garneren met plakje citroen.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip maart 1982

Vegetarische gehaktschijf

VEGETARISCHE GEHAKTSCHIJF

½ pak vegetarische gehaktmix (Braadmix)
1 ui
1 tomaat
1 teentje knoflook
3 eetlepels zure room
5 eetlepels boter of margarine


Alle ingrediënten klaarzetten. In kom gehaktmix doen. Water toevoegen en weken volgens gebruiksaanwijzing. Ui pellen. Helft in ringen snijden. Tomaat wassen. Boven gehaktmix rest van ui raspen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Zure room toevoegen. Door elkaar mengen. Tot 4 platte schijven vormen. In koekenpan boter verhitten. Gehaktschijven 3 minuten aan elke kant bruinbakken. Gehaktschijven op schaal leggen. Garneren met uienringen en tomaat.
Groentetip: Witlof.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 17 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip maart 1982

Omelet met champignons en kip

OMELET MET CHAMPIGNONS EN KIP

½ bakje champignons
2½ eetlepel boter of margarine
1 plak gebraden kiprollade à 50 gram
2 tomaten
zout
peper
1½ eetlepel sherry
3 eieren
3 eetlepels melk
1 theelepel tijm
1 takje peterselie


Alle ingrediënten klaarzetten. Champignons wassen, grote halveren. In pan 1 eetlepel boter smelten. Champignons 3 minuten zachtjes bakken. Kiprollade in stukjes snijden. Tomaten wassen en in plakjes snijden. Aan champignons toevoegen: kip, tomaat, zout, peper en sherry. 4 minuten mee warmen. Boven kom eieren breken. Toevoegen: melk, zout, peper en tijm. Door elkaar kloppen. In koekenpan 1 ½ eetlepel boter verhitten. Eimengsel erin schenken. Zachtjes bakken tot bovenkant droog is. Omelet op schaal laten glijden. Champignonmengsel erop scheppen. Dubbelklappen en halveren. Peterselie erboven fijn knippen.
Groentetip: Raapstelen.

2 personen

voedingswaarde : 295 kcal p.p.
bereidingstijd : 12 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip maart 1982

Varkenslapje met paprika

VARKENSLAPJE MET PAPRIKA

2 uien
1 rode paprika
4 varkenslapjes à 100 gram
zout
peper
5 eetlepels margarine
1½ theelepel majoraan
strooiaroma


Uien pellen en in ringen snijden. Paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden.
Vlees inwrijven met zout en peper. In koekenpan 3 eetlepels margarine verhitten. Vlees 7 minuten aan elke kant gaar en bruinbakken. Intussen in andere pan 2 eetlepels margarine smelten. Ui in 3 minuten glazig fruiten. Paprika en majoraan toevoegen en 5 minuten zachtjes meebakken. Op smaak brengen met strooiaroma. Op schaal scheppen. Vlees erop rangschikken.
Groentetip: Spinazie met romige preisaus.

4 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip maart 1982

Salade met appel en walnoten

SALADE MET APPEL EN WALNOTEN

½ sinaasappel
1 citroen
1 grote zure appel
3 eetlepels olie
1 eetlepel gembernat
zout
½ theelepel kruidnagelpoeder
1 krop sla
10 halve gepelde walnoten


Sinaasappel en citroen uitpersen. Appel wassen of schillen, klokhuis verwijderen en in schijfjes snijden. Besprenkelen met 2 eetlepels sinaasappel-citroensap. In slaschaal doen: rest van sinaasappel-citroensap, olie, gembernat, zout en kruidnagelpoeder. Tot sausje roeren.
Sla wassen en uitslaan. In stukjes scheuren. Door sausje scheppen: appel, sla en walnoten.

4 personen

voedingswaarde : 160 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip maart 1982

Macaroni met kabeljauw en paprika

MACARONI MET KABELJAUW EN PAPRIKA

2 uien
1 groene paprika
1 rode paprika
400 gram kabeljauwfilet
2 eetlepels boter of margarine
2 deciliter droge witte wijn
2 theelepels bouillonpoeder
zout
peper
200 gram gekookte mosselen
300 gram (geribbelde) macaroni


Uien pellen en snipperen. Paprika’s wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Vis in stukken snijden.
In braadpan boter verhitten. Ui 3 minuten frituren. Toevoegen: paprika, vis, wijn, bouillonpoeder, zout en peper. Aan de kook brengen. Vis in 10 minuten zachtjes gaar laten worden. Mosselen toevoegen en 3 minuten mee warmen. Intussen in pan met water en zout, macaroni koken volgens gebruiksaanwijzing. Afgieten en door vismengsel scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip maart 1982

Spaghetti met vis

SPAGHETTI MET VIS

2 uien
zout
300 gram spaghetti
2 eetlepels boter of margarine
1 deciliter droge witte wijn
250 gram gekookte mosselen
100 gram gepelde garnalen
1 blikje inktvis (calamares)
peper
2 takjes peterselie


Uien pellen en snipperen. In pan met water en zout, spaghetti koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen in braadpan boter verhitten. Ui 3 minuten. Toevoegen: wijn, mosselen, garnalen, inktvis met saus, zout en peper. 5 minuten verwarmen. Spaghetti afgieten en door vismengsel scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Peterselie erboven fijn knippen.
Lekker met kropsla

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip maart 1982

Spaghetti met witte bonensaus

SPAGHETTI MET WITTE BONENSAUS

1 grote ui
6 tomaten
2 eetlepels boter of margarine
1 literblik witte bonen in tomatensaus
1 theelepel tijm
1 theelepel oregano
zout
peper
tabasco
400 gram spaghetti


Ui pellen en snipperen. Tomaten wassen en in vieren snijden. In pan boter verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Tomaten toevoegen en 3 minuten meebakken. Erdoor roeren: witte bonen met saus, tijm en oregano. 5 minuten mee warmen. Op smaak brengen met zout, peper en enkele druppels tabasco.
In pan met water en zout spaghetti koken. Intussen saus zachtjes verwarmen. In vergiet spaghetti laten uitlekken. Overdoen in schaal. Beetje saus erop scheppen. Rest overdoen in sauskom. Lekker met paprikasalade.

4 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip maart 1981

Maïs-paprikasalade

MAÏS-PAPRIKASALADE

1 ui
1 appel
1½ potje Mexicosalade* (Haas-Kühne)
3 eetlepels olie
3 eetlepels sinaasappelsap
½ theelepel chilipoeder
zout
peper

* Mexicosalade is een zoetzure salade van maïs, rode en groene paprika in blokjes


Ui pellen en in ringen snijden. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden. Maïssalade afgieten. In kom doen: olie, sinaasappelsap, chilipoeder, zout en peper. Tot sausje roeren. Ui, appel en maïssalade erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Salade nogmaals omscheppen. Lekker bij kapucijners.

4 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 1 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip maart 1981

Camembert-salade

CAMEMBERT-SALADE

1 theelepel mosterd
4 eetlepel olie
2 eetlepels azijn
zout
peper
1 kleine venkelknol
2 appels
2 eetlepels citroensap
½ doos Camembert (125 gram)
4 slabladeren
12 halve gepelde walnoten
4 toefjes peterselie


In kom doen: mosterd, olie, azijn, zout en peper. Tot sausje roeren. Van venkel stengels en stronk verwijderen. Wassen. Appels wassen en klokhuizen verwijderen. In smalle repen snijden. Besprenkelen met citroensap. Camembert in plakjes snijden. Slabladeren wassen en uitslaan.
Venkel in 8 dunne plakken snijden. Op 4 bordjes slablad leggen. Hierover verdelen: venkel, appel en Camembert. Sausje erover schenken. Garneren met noten en toefje peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 295 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip maart 1981

Gevuld ei met kruidenboter

GEVULD EI MET KRUIDENBOTER

4 eieren
1 teentje knoflook
1 pakje kruidenboter à 100 gram
½ eetlepel grove mosterd
worcestershiresaus
4 slabladeren
4 gevulde olijven
8 roggebroodrondjes


Eieren in 10 minuten hard koken. Laten schrikken en pellen. In lengte halveren. Van bolle kanten heel dun plakje afsnijden. Boven kom dooiers eruit wippen en fijnprakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: kruidenboter, mosterd en enkele druppels worcestershiresaus. Door elkaar prakken. Blijven roeren tot boter zacht is. In spuitzak scheppen. Hiermee eiwithelften hoog opvullen. Tot gebruik in koelkast zetten. Sla wassen en uitslaan. Olijven in plakjes snijden.
Op 4 bordjes slablad leggen. Hierover roggebroodrondjes verdelen. Gevulde eieren erop zetten. Garneren met plakjes olijf.

4 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip maart 1981

Courgette-aardappelschotel

COURGETTE-AARDAPPELSCHOTEL

1 ui
2 courgettes
1½ theelepel (selderij)zout
2 eetlepels boter of margarine
1 eetlepel olie
1 zak aardappelschijfjes à 450 gram
versgemalen peper
1 takje selderij


Ui pellen en snipperen. Courgettes wassen en in plakjes snijden.
In pan met weinig water en (selderij)zout, courgette 5 minuten koken. In braadpan boter en olie verhitten. Ui en aardappelplakjes in 5 minuten goudbruin bakken. Courgettes afgieten en door aardappelen scheppen. 5 minuten verwarmen. Op smaak brengen met (selderij)zou en peper. In schaal leggen. Selderij erboven fijn knippen.

4 personen

voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip maart 1981

Rode koolsalade met venkel

RODE KOOLSALADE MET VENKEL

2 sinaasappels
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels olie
zout
¼ theelepel cayennepeper
1 theelepel basilicum
¼ rode kool (200 gram)
1 kleine venkelknol
1 appel


1 sinaasappel uitpersen. In slakom doen: sinaasappelsap, citroensap, olie, zout, cayennepeper en basilicum. Tot sausje roeren. Kool wassen en zeer fijn snijden. In vergiet doen. ½ liter kokend water erover schenken. Uitlekken. Van venkel stengels en stronk verwijderen. In dunne repen snijden. Andere sinaasappel pellen, witte velletjes verwijderen en in stukjes snijden. Appel wassen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden. Door sausje scheppen: kool, venkel, sinaasappelstukjes en appelblokjes.
Rode koolsalade nogmaals omscheppen.

4 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 1 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip maart 1981

Schelvis met garnalen

SCHELVIS MET GARNALEN

400 gram schelvisfilets
1½ eetlepel citroensap
100 gram gepelde Hollandse garnalen
4 eetlepels whiskysaus
2 eetlepels bloem
1 ei
6 eetlepels paneermeel
1 tomaat
frituurvet / olie
zout
peper


Vis onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Besprenkelen met citroensap. In 8 stukken snijden. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen en uitlekken. In kom doen. Whiskysaus erdoor scheppen. In diep bord bloem strooien. In ander diep bord ei losroeren. In derde diep bord paneermeel strooien. Vergiet bekleden met keukenpapier. Tomaat wassen en in vieren snijden.
Frituurvet / olie verhitten tot witte damp ontstaat (175 °C). Intussen schaal voorverwarmen. Vis inwrijven met zout en peper. Vis eerst door bloem wentelen, dan door ei halen en vervolgens door paneermeel wentelen. Met 4 stukken tegelijk in 6 minuten gaar en goudbruin frituren. In vergiet laten uitdruipen. Op warme schaal leggen. Garnalenmengsel ernaast scheppen. Garneren met tomaat.
Groentetip: Kropsla met komkommer.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip maart 1981

Vissticks met ananas

VISSTICKS MET ANANAS

2 eetlepels citroensap
1 eetlepel olie
50 gram boter of margarine
14 diepvries vissticks
4 ananasschijven uit blik
4 eetlepels geschaafde amandelen


Schaal voorverwarmen. Vissticks besprenkelen met citroensap. In grote koekenpan olie en boter verhitten. Vissticks 5 minuten aan elke kant gaar en goudbruin bakken. Vissticks op warme schaal leggen. In bakvet ananas en amandelen 1 minuut bakken. Ananas en amandelen over vis verdelen.
Groentetip: Bleekselderij met wortel

4 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip maart 1981

Kip met venkel en tomaat

KIP MET VENKEL EN TOMAAT

1 ui
1 grote venkelknol
3 tomaten
4 kuikenpoten
zout
peper
2 theelepel Italiaanse keukenkruiden
6 eetlepels margarine
1 deciliter witte wijn
1 teentje knoflook
6 zwarte olijven


Ui pellen en snipperen. Van venkel stengels en stronk verwijderen. Mooi venkelgroen achterhouden. Venkel in stukken snijden. Tomaten wassen en in vieren snijden.
Kip inwrijven met zout, peper en Italiaanse keukenkruiden. In braadpan 5 eetlepels margarine verhitten. Kip in 10 minuten rondom goudbruin bakken. ½ deciliter wijn toevoegen. Met deksel schuin op pan kip in 15 minuten gaar smoren. Intussen in pan 1 eetlepel margarine smelten. Ui in 3 minuten glazig fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Aan ui toevoegen: venkel, olijven, zout, peper en ½ deciliter wijn. Met deksel op pan in 15 minuten gaar stoven. Tomaten toevoegen en 2 minuten mee warmen. Groente in schaal scheppen. Kip erop leggen. Garneren met venkelgroen.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 35 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip maart 1981