KRUIDEN-KAASSOEP MET CROÛTONS
2 sneetjes witbrood
2½ eetlepels boter of margarine
2 takjes peterselie
6 sprietjes bieslook
2½ eetlepels bloem
2½ deciliter melk
50 gram geraspte oude kaas
1 theelepel bouillonpoeder
½ theelepel knoflookpoeder
1 eetlepel koffiemelk
zout
peper
Brood ontkorsten en in blokjes snijden. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Broodblokjes in 2 minuten rondom lichtbruin bakken. In schaaltje scheppen. In kopje peterselie en bieslook fijn knippen.
In kleine pan rest van boter verhitten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje melk en 2 ½ deciliter water toevoegen. Blijven roeren tot gebonden soep. Erdoor roeren: kaas, bouillonpoeder en knoflookpoeder. Koffiemelk en peterseliemengsel erdoor roeren. Aan tafel broodcroûtons over soep verdelen.
3 personen
voedingswaarde : 230 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten
gerechtsoort : soep
bron : Tip maart 1984
maandag 6 april 2015
Oesters met toast (Zeeland, Nederland)
OESTERS MET TOAST
1 citroen
75 gram boter
4 sneetjes bruinbrood
ijsblokjes
12 oesters
versgemalen peper
Citroen wassen en in 6 partjes snijden. Van boter met behulp van theelepel boterkrullen of bolletjes maken. Op schaaltje leggen. Korstjes van brood
verwijderen. In broodrooster roosteren. Elk sneetje brood schuin halveren. Op ander schaaltje leggen. IJsblokjes in schone theedoek wikkelen. Met hamer
tot gruis slaan. IJsgruis over 2 schalen verdelen. Hierop oesters en citroen rangschikken. Toast en boter apart opdienen. Direct opdienen.
Eetwijze: oester bestrooien met snufje peper. Eventueel bedruppelen met citroensap. Met (oester)vorkje rauwe oester losmaken en uit schelp in mond laten glijden.
2 personen
voedingswaarde : 365 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
land : Nederland (Zeeland)
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip maart 1984
1 citroen
75 gram boter
4 sneetjes bruinbrood
ijsblokjes
12 oesters
versgemalen peper
Citroen wassen en in 6 partjes snijden. Van boter met behulp van theelepel boterkrullen of bolletjes maken. Op schaaltje leggen. Korstjes van brood
verwijderen. In broodrooster roosteren. Elk sneetje brood schuin halveren. Op ander schaaltje leggen. IJsblokjes in schone theedoek wikkelen. Met hamer
tot gruis slaan. IJsgruis over 2 schalen verdelen. Hierop oesters en citroen rangschikken. Toast en boter apart opdienen. Direct opdienen.
Eetwijze: oester bestrooien met snufje peper. Eventueel bedruppelen met citroensap. Met (oester)vorkje rauwe oester losmaken en uit schelp in mond laten glijden.
2 personen
voedingswaarde : 365 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
land : Nederland (Zeeland)
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip maart 1984
Koolraap met romige paprikasaus
KOOLRAAP MET ROMIGE PAPRIKASAUS
1 koolraap (1 kilogram)
½ rode paprika
zout
1 zakje paprikaroomsaus
½ deciliter appelsap
4 eetlepel slagroom
3 eetlepel maïs (blik)
½ theelepel paprikapoeder
Koolraap in plakken van 1½ centimeter snijden en schillen. Wassen. In repen snijden. Paprika wassen en in dunne reepjes snijden.
In pan met weinig water en zout koolraap in 15 minuten gaarkoken. Intussen in steelpan paprikaroomsaus maken met appelsap, slagroom en 1½ deciliter water volgens gebruiksaanwijzing. Paprikareepjes en maïs erdoor roeren. Op smaak
brengen met zout en paprikapoeder. Koolraap afgieten. Overdoen in schaal. Paprikasaus erover schenken.
4 personen
voedingswaarde : 295 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip maart 1984
1 koolraap (1 kilogram)
½ rode paprika
zout
1 zakje paprikaroomsaus
½ deciliter appelsap
4 eetlepel slagroom
3 eetlepel maïs (blik)
½ theelepel paprikapoeder
Koolraap in plakken van 1½ centimeter snijden en schillen. Wassen. In repen snijden. Paprika wassen en in dunne reepjes snijden.
In pan met weinig water en zout koolraap in 15 minuten gaarkoken. Intussen in steelpan paprikaroomsaus maken met appelsap, slagroom en 1½ deciliter water volgens gebruiksaanwijzing. Paprikareepjes en maïs erdoor roeren. Op smaak
brengen met zout en paprikapoeder. Koolraap afgieten. Overdoen in schaal. Paprikasaus erover schenken.
4 personen
voedingswaarde : 295 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip maart 1984
Garnalencocktail
GARNALENCOCKTAIL
1 citroen
200 gram gepelde Noorse garnalen
versgemalen peper
5 eetlepels mayonaise
1½ eetlepel koffieroom
1 eetlepel tomatenketchup
1 eetlepel vieux
1 eetlepel groene peperkorrels (potje)
zout
4 slabladeren
Citroen wassen en halveren. Helft uitpersen. Andere helft in 4 plakjes snijden. In zeef onder koud stromend water garnalen afspoelen. Laten uitlekken. Op bord leggen. Peper erover strooien. Besprenkelen met citroensap. In kommetje doen: mayonaise, koffieroom, tomatenketchup, vieux, groene peperkorrels , zout en peper. Tot sausje roeren. Sla wassen en uitslaan.
In 4 schaaltjes slablad leggen. Garnalen erover verdelen. Sausje erover schenken. Garneren met plakje citroen.
4 personen
voedingswaarde : 375 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip maart 1982
1 citroen
200 gram gepelde Noorse garnalen
versgemalen peper
5 eetlepels mayonaise
1½ eetlepel koffieroom
1 eetlepel tomatenketchup
1 eetlepel vieux
1 eetlepel groene peperkorrels (potje)
zout
4 slabladeren
Citroen wassen en halveren. Helft uitpersen. Andere helft in 4 plakjes snijden. In zeef onder koud stromend water garnalen afspoelen. Laten uitlekken. Op bord leggen. Peper erover strooien. Besprenkelen met citroensap. In kommetje doen: mayonaise, koffieroom, tomatenketchup, vieux, groene peperkorrels , zout en peper. Tot sausje roeren. Sla wassen en uitslaan.
In 4 schaaltjes slablad leggen. Garnalen erover verdelen. Sausje erover schenken. Garneren met plakje citroen.
4 personen
voedingswaarde : 375 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip maart 1982
Vegetarische gehaktschijf
VEGETARISCHE GEHAKTSCHIJF
½ pak vegetarische gehaktmix (Braadmix)
1 ui
1 tomaat
1 teentje knoflook
3 eetlepels zure room
5 eetlepels boter of margarine
Alle ingrediënten klaarzetten. In kom gehaktmix doen. Water toevoegen en weken volgens gebruiksaanwijzing. Ui pellen. Helft in ringen snijden. Tomaat wassen. Boven gehaktmix rest van ui raspen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Zure room toevoegen. Door elkaar mengen. Tot 4 platte schijven vormen. In koekenpan boter verhitten. Gehaktschijven 3 minuten aan elke kant bruinbakken. Gehaktschijven op schaal leggen. Garneren met uienringen en tomaat.
Groentetip: Witlof.
4 personen
voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 17 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip maart 1982
½ pak vegetarische gehaktmix (Braadmix)
1 ui
1 tomaat
1 teentje knoflook
3 eetlepels zure room
5 eetlepels boter of margarine
Alle ingrediënten klaarzetten. In kom gehaktmix doen. Water toevoegen en weken volgens gebruiksaanwijzing. Ui pellen. Helft in ringen snijden. Tomaat wassen. Boven gehaktmix rest van ui raspen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Zure room toevoegen. Door elkaar mengen. Tot 4 platte schijven vormen. In koekenpan boter verhitten. Gehaktschijven 3 minuten aan elke kant bruinbakken. Gehaktschijven op schaal leggen. Garneren met uienringen en tomaat.
Groentetip: Witlof.
4 personen
voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 17 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip maart 1982
Salade met appel en walnoten
SALADE MET APPEL EN WALNOTEN
½ sinaasappel
1 citroen
1 grote zure appel
3 eetlepels olie
1 eetlepel gembernat
zout
½ theelepel kruidnagelpoeder
1 krop sla
10 halve gepelde walnoten
Sinaasappel en citroen uitpersen. Appel wassen of schillen, klokhuis verwijderen en in schijfjes snijden. Besprenkelen met 2 eetlepels sinaasappel-citroensap. In slaschaal doen: rest van sinaasappel-citroensap, olie, gembernat, zout en kruidnagelpoeder. Tot sausje roeren.
Sla wassen en uitslaan. In stukjes scheuren. Door sausje scheppen: appel, sla en walnoten.
4 personen
voedingswaarde : 160 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Tip maart 1982
½ sinaasappel
1 citroen
1 grote zure appel
3 eetlepels olie
1 eetlepel gembernat
zout
½ theelepel kruidnagelpoeder
1 krop sla
10 halve gepelde walnoten
Sinaasappel en citroen uitpersen. Appel wassen of schillen, klokhuis verwijderen en in schijfjes snijden. Besprenkelen met 2 eetlepels sinaasappel-citroensap. In slaschaal doen: rest van sinaasappel-citroensap, olie, gembernat, zout en kruidnagelpoeder. Tot sausje roeren.
Sla wassen en uitslaan. In stukjes scheuren. Door sausje scheppen: appel, sla en walnoten.
4 personen
voedingswaarde : 160 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Tip maart 1982
Macaroni met kabeljauw en paprika
MACARONI MET KABELJAUW EN PAPRIKA
2 uien
1 groene paprika
1 rode paprika
400 gram kabeljauwfilet
2 eetlepels boter of margarine
2 deciliter droge witte wijn
2 theelepels bouillonpoeder
zout
peper
200 gram gekookte mosselen
300 gram (geribbelde) macaroni
Uien pellen en snipperen. Paprika’s wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Vis in stukken snijden.
In braadpan boter verhitten. Ui 3 minuten frituren. Toevoegen: paprika, vis, wijn, bouillonpoeder, zout en peper. Aan de kook brengen. Vis in 10 minuten zachtjes gaar laten worden. Mosselen toevoegen en 3 minuten mee warmen. Intussen in pan met water en zout, macaroni koken volgens gebruiksaanwijzing. Afgieten en door vismengsel scheppen.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip maart 1982
2 uien
1 groene paprika
1 rode paprika
400 gram kabeljauwfilet
2 eetlepels boter of margarine
2 deciliter droge witte wijn
2 theelepels bouillonpoeder
zout
peper
200 gram gekookte mosselen
300 gram (geribbelde) macaroni
Uien pellen en snipperen. Paprika’s wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Vis in stukken snijden.
In braadpan boter verhitten. Ui 3 minuten frituren. Toevoegen: paprika, vis, wijn, bouillonpoeder, zout en peper. Aan de kook brengen. Vis in 10 minuten zachtjes gaar laten worden. Mosselen toevoegen en 3 minuten mee warmen. Intussen in pan met water en zout, macaroni koken volgens gebruiksaanwijzing. Afgieten en door vismengsel scheppen.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip maart 1982
Spaghetti met vis
SPAGHETTI MET VIS
2 uien
zout
300 gram spaghetti
2 eetlepels boter of margarine
1 deciliter droge witte wijn
250 gram gekookte mosselen
100 gram gepelde garnalen
1 blikje inktvis (calamares)
peper
2 takjes peterselie
Uien pellen en snipperen. In pan met water en zout, spaghetti koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen in braadpan boter verhitten. Ui 3 minuten. Toevoegen: wijn, mosselen, garnalen, inktvis met saus, zout en peper. 5 minuten verwarmen. Spaghetti afgieten en door vismengsel scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Peterselie erboven fijn knippen.
Lekker met kropsla
4 personen
voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip maart 1982
2 uien
zout
300 gram spaghetti
2 eetlepels boter of margarine
1 deciliter droge witte wijn
250 gram gekookte mosselen
100 gram gepelde garnalen
1 blikje inktvis (calamares)
peper
2 takjes peterselie
Uien pellen en snipperen. In pan met water en zout, spaghetti koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen in braadpan boter verhitten. Ui 3 minuten. Toevoegen: wijn, mosselen, garnalen, inktvis met saus, zout en peper. 5 minuten verwarmen. Spaghetti afgieten en door vismengsel scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Peterselie erboven fijn knippen.
Lekker met kropsla
4 personen
voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip maart 1982
Spaghetti met witte bonensaus
SPAGHETTI MET WITTE BONENSAUS
1 grote ui
6 tomaten
2 eetlepels boter of margarine
1 literblik witte bonen in tomatensaus
1 theelepel tijm
1 theelepel oregano
zout
peper
tabasco
400 gram spaghetti
Ui pellen en snipperen. Tomaten wassen en in vieren snijden. In pan boter verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Tomaten toevoegen en 3 minuten meebakken. Erdoor roeren: witte bonen met saus, tijm en oregano. 5 minuten mee warmen. Op smaak brengen met zout, peper en enkele druppels tabasco.
In pan met water en zout spaghetti koken. Intussen saus zachtjes verwarmen. In vergiet spaghetti laten uitlekken. Overdoen in schaal. Beetje saus erop scheppen. Rest overdoen in sauskom. Lekker met paprikasalade.
4 personen
voedingswaarde : 495 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip maart 1981
1 grote ui
6 tomaten
2 eetlepels boter of margarine
1 literblik witte bonen in tomatensaus
1 theelepel tijm
1 theelepel oregano
zout
peper
tabasco
400 gram spaghetti
Ui pellen en snipperen. Tomaten wassen en in vieren snijden. In pan boter verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Tomaten toevoegen en 3 minuten meebakken. Erdoor roeren: witte bonen met saus, tijm en oregano. 5 minuten mee warmen. Op smaak brengen met zout, peper en enkele druppels tabasco.
In pan met water en zout spaghetti koken. Intussen saus zachtjes verwarmen. In vergiet spaghetti laten uitlekken. Overdoen in schaal. Beetje saus erop scheppen. Rest overdoen in sauskom. Lekker met paprikasalade.
4 personen
voedingswaarde : 495 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip maart 1981
Maïs-paprikasalade
MAÏS-PAPRIKASALADE
1 ui
1 appel
1½ potje Mexicosalade* (Haas-Kühne)
3 eetlepels olie
3 eetlepels sinaasappelsap
½ theelepel chilipoeder
zout
peper
* Mexicosalade is een zoetzure salade van maïs, rode en groene paprika in blokjes
Ui pellen en in ringen snijden. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden. Maïssalade afgieten. In kom doen: olie, sinaasappelsap, chilipoeder, zout en peper. Tot sausje roeren. Ui, appel en maïssalade erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Salade nogmaals omscheppen. Lekker bij kapucijners.
4 personen
voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 1 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Tip maart 1981
1 ui
1 appel
1½ potje Mexicosalade* (Haas-Kühne)
3 eetlepels olie
3 eetlepels sinaasappelsap
½ theelepel chilipoeder
zout
peper
* Mexicosalade is een zoetzure salade van maïs, rode en groene paprika in blokjes
Ui pellen en in ringen snijden. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden. Maïssalade afgieten. In kom doen: olie, sinaasappelsap, chilipoeder, zout en peper. Tot sausje roeren. Ui, appel en maïssalade erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Salade nogmaals omscheppen. Lekker bij kapucijners.
4 personen
voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 1 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Tip maart 1981
Camembert-salade
CAMEMBERT-SALADE
1 theelepel mosterd
4 eetlepel olie
2 eetlepels azijn
zout
peper
1 kleine venkelknol
2 appels
2 eetlepels citroensap
½ doos Camembert (125 gram)
4 slabladeren
12 halve gepelde walnoten
4 toefjes peterselie
In kom doen: mosterd, olie, azijn, zout en peper. Tot sausje roeren. Van venkel stengels en stronk verwijderen. Wassen. Appels wassen en klokhuizen verwijderen. In smalle repen snijden. Besprenkelen met citroensap. Camembert in plakjes snijden. Slabladeren wassen en uitslaan.
Venkel in 8 dunne plakken snijden. Op 4 bordjes slablad leggen. Hierover verdelen: venkel, appel en Camembert. Sausje erover schenken. Garneren met noten en toefje peterselie.
4 personen
voedingswaarde : 295 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip maart 1981
1 theelepel mosterd
4 eetlepel olie
2 eetlepels azijn
zout
peper
1 kleine venkelknol
2 appels
2 eetlepels citroensap
½ doos Camembert (125 gram)
4 slabladeren
12 halve gepelde walnoten
4 toefjes peterselie
In kom doen: mosterd, olie, azijn, zout en peper. Tot sausje roeren. Van venkel stengels en stronk verwijderen. Wassen. Appels wassen en klokhuizen verwijderen. In smalle repen snijden. Besprenkelen met citroensap. Camembert in plakjes snijden. Slabladeren wassen en uitslaan.
Venkel in 8 dunne plakken snijden. Op 4 bordjes slablad leggen. Hierover verdelen: venkel, appel en Camembert. Sausje erover schenken. Garneren met noten en toefje peterselie.
4 personen
voedingswaarde : 295 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip maart 1981
Gevuld ei met kruidenboter
GEVULD EI MET KRUIDENBOTER
4 eieren
1 teentje knoflook
1 pakje kruidenboter à 100 gram
½ eetlepel grove mosterd
worcestershiresaus
4 slabladeren
4 gevulde olijven
8 roggebroodrondjes
Eieren in 10 minuten hard koken. Laten schrikken en pellen. In lengte halveren. Van bolle kanten heel dun plakje afsnijden. Boven kom dooiers eruit wippen en fijnprakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: kruidenboter, mosterd en enkele druppels worcestershiresaus. Door elkaar prakken. Blijven roeren tot boter zacht is. In spuitzak scheppen. Hiermee eiwithelften hoog opvullen. Tot gebruik in koelkast zetten. Sla wassen en uitslaan. Olijven in plakjes snijden.
Op 4 bordjes slablad leggen. Hierover roggebroodrondjes verdelen. Gevulde eieren erop zetten. Garneren met plakjes olijf.
4 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip maart 1981
4 eieren
1 teentje knoflook
1 pakje kruidenboter à 100 gram
½ eetlepel grove mosterd
worcestershiresaus
4 slabladeren
4 gevulde olijven
8 roggebroodrondjes
Eieren in 10 minuten hard koken. Laten schrikken en pellen. In lengte halveren. Van bolle kanten heel dun plakje afsnijden. Boven kom dooiers eruit wippen en fijnprakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: kruidenboter, mosterd en enkele druppels worcestershiresaus. Door elkaar prakken. Blijven roeren tot boter zacht is. In spuitzak scheppen. Hiermee eiwithelften hoog opvullen. Tot gebruik in koelkast zetten. Sla wassen en uitslaan. Olijven in plakjes snijden.
Op 4 bordjes slablad leggen. Hierover roggebroodrondjes verdelen. Gevulde eieren erop zetten. Garneren met plakjes olijf.
4 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip maart 1981
Rode koolsalade met venkel
RODE KOOLSALADE MET VENKEL
2 sinaasappels
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels olie
zout
¼ theelepel cayennepeper
1 theelepel basilicum
¼ rode kool (200 gram)
1 kleine venkelknol
1 appel
1 sinaasappel uitpersen. In slakom doen: sinaasappelsap, citroensap, olie, zout, cayennepeper en basilicum. Tot sausje roeren. Kool wassen en zeer fijn snijden. In vergiet doen. ½ liter kokend water erover schenken. Uitlekken. Van venkel stengels en stronk verwijderen. In dunne repen snijden. Andere sinaasappel pellen, witte velletjes verwijderen en in stukjes snijden. Appel wassen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden. Door sausje scheppen: kool, venkel, sinaasappelstukjes en appelblokjes.
Rode koolsalade nogmaals omscheppen.
4 personen
voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 1 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Tip maart 1981
2 sinaasappels
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels olie
zout
¼ theelepel cayennepeper
1 theelepel basilicum
¼ rode kool (200 gram)
1 kleine venkelknol
1 appel
1 sinaasappel uitpersen. In slakom doen: sinaasappelsap, citroensap, olie, zout, cayennepeper en basilicum. Tot sausje roeren. Kool wassen en zeer fijn snijden. In vergiet doen. ½ liter kokend water erover schenken. Uitlekken. Van venkel stengels en stronk verwijderen. In dunne repen snijden. Andere sinaasappel pellen, witte velletjes verwijderen en in stukjes snijden. Appel wassen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden. Door sausje scheppen: kool, venkel, sinaasappelstukjes en appelblokjes.
Rode koolsalade nogmaals omscheppen.
4 personen
voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 1 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Tip maart 1981
Schelvis met garnalen
SCHELVIS MET GARNALEN
400 gram schelvisfilets
1½ eetlepel citroensap
100 gram gepelde Hollandse garnalen
4 eetlepels whiskysaus
2 eetlepels bloem
1 ei
6 eetlepels paneermeel
1 tomaat
frituurvet / olie
zout
peper
Vis onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Besprenkelen met citroensap. In 8 stukken snijden. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen en uitlekken. In kom doen. Whiskysaus erdoor scheppen. In diep bord bloem strooien. In ander diep bord ei losroeren. In derde diep bord paneermeel strooien. Vergiet bekleden met keukenpapier. Tomaat wassen en in vieren snijden.
Frituurvet / olie verhitten tot witte damp ontstaat (175 °C). Intussen schaal voorverwarmen. Vis inwrijven met zout en peper. Vis eerst door bloem wentelen, dan door ei halen en vervolgens door paneermeel wentelen. Met 4 stukken tegelijk in 6 minuten gaar en goudbruin frituren. In vergiet laten uitdruipen. Op warme schaal leggen. Garnalenmengsel ernaast scheppen. Garneren met tomaat.
Groentetip: Kropsla met komkommer.
4 personen
voedingswaarde : 430 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip maart 1981
400 gram schelvisfilets
1½ eetlepel citroensap
100 gram gepelde Hollandse garnalen
4 eetlepels whiskysaus
2 eetlepels bloem
1 ei
6 eetlepels paneermeel
1 tomaat
frituurvet / olie
zout
peper
Vis onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Besprenkelen met citroensap. In 8 stukken snijden. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen en uitlekken. In kom doen. Whiskysaus erdoor scheppen. In diep bord bloem strooien. In ander diep bord ei losroeren. In derde diep bord paneermeel strooien. Vergiet bekleden met keukenpapier. Tomaat wassen en in vieren snijden.
Frituurvet / olie verhitten tot witte damp ontstaat (175 °C). Intussen schaal voorverwarmen. Vis inwrijven met zout en peper. Vis eerst door bloem wentelen, dan door ei halen en vervolgens door paneermeel wentelen. Met 4 stukken tegelijk in 6 minuten gaar en goudbruin frituren. In vergiet laten uitdruipen. Op warme schaal leggen. Garnalenmengsel ernaast scheppen. Garneren met tomaat.
Groentetip: Kropsla met komkommer.
4 personen
voedingswaarde : 430 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip maart 1981
Vissticks met ananas
VISSTICKS MET ANANAS
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel olie
50 gram boter of margarine
14 diepvries vissticks
4 ananasschijven uit blik
4 eetlepels geschaafde amandelen
Schaal voorverwarmen. Vissticks besprenkelen met citroensap. In grote koekenpan olie en boter verhitten. Vissticks 5 minuten aan elke kant gaar en goudbruin bakken. Vissticks op warme schaal leggen. In bakvet ananas en amandelen 1 minuut bakken. Ananas en amandelen over vis verdelen.
Groentetip: Bleekselderij met wortel
4 personen
voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip maart 1981
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel olie
50 gram boter of margarine
14 diepvries vissticks
4 ananasschijven uit blik
4 eetlepels geschaafde amandelen
Schaal voorverwarmen. Vissticks besprenkelen met citroensap. In grote koekenpan olie en boter verhitten. Vissticks 5 minuten aan elke kant gaar en goudbruin bakken. Vissticks op warme schaal leggen. In bakvet ananas en amandelen 1 minuut bakken. Ananas en amandelen over vis verdelen.
Groentetip: Bleekselderij met wortel
4 personen
voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip maart 1981
Kip met venkel en tomaat
KIP MET VENKEL EN TOMAAT
1 ui
1 grote venkelknol
3 tomaten
4 kuikenpoten
zout
peper
2 theelepel Italiaanse keukenkruiden
6 eetlepels margarine
1 deciliter witte wijn
1 teentje knoflook
6 zwarte olijven
Ui pellen en snipperen. Van venkel stengels en stronk verwijderen. Mooi venkelgroen achterhouden. Venkel in stukken snijden. Tomaten wassen en in vieren snijden.
Kip inwrijven met zout, peper en Italiaanse keukenkruiden. In braadpan 5 eetlepels margarine verhitten. Kip in 10 minuten rondom goudbruin bakken. ½ deciliter wijn toevoegen. Met deksel schuin op pan kip in 15 minuten gaar smoren. Intussen in pan 1 eetlepel margarine smelten. Ui in 3 minuten glazig fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Aan ui toevoegen: venkel, olijven, zout, peper en ½ deciliter wijn. Met deksel op pan in 15 minuten gaar stoven. Tomaten toevoegen en 2 minuten mee warmen. Groente in schaal scheppen. Kip erop leggen. Garneren met venkelgroen.
4 personen
voedingswaarde : 410 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 35 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip maart 1981
1 ui
1 grote venkelknol
3 tomaten
4 kuikenpoten
zout
peper
2 theelepel Italiaanse keukenkruiden
6 eetlepels margarine
1 deciliter witte wijn
1 teentje knoflook
6 zwarte olijven
Ui pellen en snipperen. Van venkel stengels en stronk verwijderen. Mooi venkelgroen achterhouden. Venkel in stukken snijden. Tomaten wassen en in vieren snijden.
Kip inwrijven met zout, peper en Italiaanse keukenkruiden. In braadpan 5 eetlepels margarine verhitten. Kip in 10 minuten rondom goudbruin bakken. ½ deciliter wijn toevoegen. Met deksel schuin op pan kip in 15 minuten gaar smoren. Intussen in pan 1 eetlepel margarine smelten. Ui in 3 minuten glazig fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Aan ui toevoegen: venkel, olijven, zout, peper en ½ deciliter wijn. Met deksel op pan in 15 minuten gaar stoven. Tomaten toevoegen en 2 minuten mee warmen. Groente in schaal scheppen. Kip erop leggen. Garneren met venkelgroen.
4 personen
voedingswaarde : 410 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 35 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip maart 1981
Abonneren op:
Posts (Atom)