woensdag 27 mei 2020

Teriyaki van kip (Japan)

TERIYAKI VAN KIP

1½ deciliter donkere sojasaus
1 deciliter saké (droge rijstwijn)
½ deciliter mirin (zoete rijstwijn)
½ deciliter dashi (Japanse bouillon) of kippenbouillon
25 gram suiker
4 kipfilets
zout
peper
2 eetlepels olie
1 - 2 lente-uitjes, in dunne reepjes


Breng de sojasaus met de saké, mirin, dashi en suiker aan de kook. Neem de pan direct van het vuur en laat de saus een beetje afkoelen. Bestrooi de kipfilets met zout en peper en bak ze in de hete olie op hoog vuur aan beide zijden 3 - 4 minuten. Schenk de saus erbij en bak alles nog 2 minuten. Wentel tijdens het bakken de kip door de saus. Snij de kipfilet in plakken en serveer het direct met de saus. Serveer de kip met lente-ui en witte rijst.

4 personen

voedingswaarde : 355 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Kip & ei special, Bijlage bij Tip Culinair mei 2000

Vispotje met groenten

VISPOTJE MET GROENTEN

2 middelgrote uien, in halve ringen
750 gram kruimige aardappels, voorgekookt, in vieren
450 gram broccoli, in roosjes
2 rode paprika’s, in stukken
1 laurierblad
600 gram gemengde visfilet, in stukken
1 bosje koriander, blad geplukt


Bak de uienringen in 3 - 4 minuten zachtjes lichtbruin in 3 - 4 eetlepels (olijf)olie. Voeg de aardappels toe en roerbak ze lichtbruin. Voeg de groenten en het laurierblad toe en naar smaak zout en peper. Schenk er 1 deciliter water bij en stoof het gerecht 15 minuten met het deksel op de pan onder af en toe omscheppen. Voeg na 10 minuten de visfiletstukken toe. Neem de pan van het vuur, schep de koriander erdoor en serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair mei 2002

Tahoecurry met broccoli en cashewnoten

TAHOECURRY MET BROCCOLI EN CASHEWNOTEN

1 ui
1 eetlepel milde currypasta
1 pakje panklare broccoli-roosjes (300 gram)
½ blok tahoe
1 zakje santen
1 takje koriander
25 gram ongezouten cashewnoten


Ui pellen en snipperen. In magnetronschaal met inhoud van 2 liter ui en currypasta door elkaar scheppen. In magnetron 1 minuut op vol vermogen (700 Watt) verwarmen. Intussen broccoli in kleinere roosjes verdelen. Tahoe laten uitlekken en in blokjes snijden.
Zakje santen en 1½ deciliter water door currymengsel roeren. Broccoli en tahoe erdoor scheppen. In magnetron curry afgedekt in 6 à 8 minuten op vol vermogen gaar laten worden, halverwege doorscheppen.
Korianderblaadjes van takje nemen en fijnknippen. Cashewnoten door curry scheppen. Korianderblaadjes erover strooien. Serveren met pandanrijst.

2 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : AllerHande mei 1997

Roti à la Alma (Suriname)

ROTI À LA ALMA

250 gram aardappels (afkokers), in blokjes
zout
½ theelepel komijnzaad
1 teentje knoflook, gepeld
¼ verse Madame Jeanette peper, fijngesneden
65 gram boter of margarine, gesmolten
500 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels + ¾ deciliter olie


Aardappels in water met zout in 20 minuten gaar koken. Afgieten en aardappels fijnstampen. In droge koekenpan komijn al omscheppend 1 minuut bakken. Komijn, knoflook en peper in vijzel of keukenmachine fijnmaken. Kruidenmengsel en 1 theelepel boter door warme aardappelpuree roeren. Meel boven kom zeven. In delen 4½ deciliter water door meel roeren en tot soepel deeg kneden. Deeg in plasticfolie bij kamertemperatuur 30 minuten laten rusten. Van beslag 10 bolletjes vormen. Balletjes tot cirkel uitrollen en weer tot bal vormen. Elk balletje in handpalm plat drukken en 1 eetlepel aardappelpuree erop scheppen. Deegranden naar elkaar toe knijpen en balletje met dichtgeknepen kant naar onder op met bloem bestoven werkvlak leggen. Rest van gesmolten boter met ¾ deciliter olie mengen. Rotipan (of koekenpan) verhitten. Elk balletje tot ronde lap van 16 centimeter doorsnede uitrollen en met boter-oliemengsel bestrijken. Met ingevette kant naar onder bakken tot er blaasjes op roti ontstaan. Bovenkant van roti invetten, roti omkeren en onderkant lichtbruin bakken. Roti is gaar als deze bol staat.

10 stuks

voedingswaarde : 270 kcal per stuk
bereidingstijd : 90 minuten

gebied : Suriname
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Nel Tjon Tam Sin, in Tip Culinair mei 1996

Oosterse komkommersalade met radijsjes (Oosters)

OOSTERSE KOMKOMMERSALADE MET RADIJSJES

½ komkommer
6 radijsjes
2 volle eetlepels atjar taugé
3 eetlepels olie
mespunt suiker
zout
peper


Snijd de komkommer en de radijs in plakjes en doe ze in een kom. Schep de taugé erdoor. Roer een dressing van 1 eetlepel taugézuur, de olie, de suiker, zout en peper. Schep de dressing door de salade.

2 personen

voedingswaarde : 165 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 17 mei 1995