woensdag 13 juli 2016

Meloen met Hüttenkäseballetjes

MELOEN MET HÜTTENKÄSEBALLETJES

3 blaadjes witte gelatine
1 sjalotje
1/6 rettich (150 gram)
1 eetlepel citroensap
1½ bakje Hüttenkäse (à 200 gram)
zout
peper
1½ eetlepel geschaafde amandelen
4 sprietjes bieslook
2 takjes peterselie
2 takjes dille
¼ bakje tuinkers
1 kleine ogenmeloen (400 gram)


In kom met ruim koud water gelatine 5 minuten weken. Intussen sjalotje pellen en heel fijn snipperen. Rettich schrappen en wassen. Boven kom fijn raspen. In steelpan citroensap en 1 eetlepel water aan de kook brengen. Gelatine goed uitknijpen en van vuur af in hete citroensap oplossen. Aan rettich toevoegen: sjalot, Hüttenkäse, zout, peper en gelatine. Goed door elkaar mengen. Mengsel in koelkast in ½ uur laten opstijven. In droge koekenpan amandelen in 1 minuut heel lichtbruin roosteren. Overdoen in diep bord. In kopje fijn knippen: bieslook, peterselie en dille. Overdoen in ander diep bord. Tuinkers erboven van bedje knippen. Door elkaar mengen. Van Hüttenkäsemengsel 12 gelijke balletjes vormen. 4 Hüttenkäseballetjes door amandelen rollen, 4 Hüttenkäseballetjes door kruidenmengsel rollen. Rest van balletjes met paprikapoeder bestrooien. Balletjes tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. Meloen in 8 partjes snijden. Met lepel pitten verwijderen.
Op 4 bordjes rangschikken: 2 meloenpartjes, 1 paprikaballetje, 1 kruidenballetje en 1 amandelballetje.

4 personen

voedingswaarde : 110 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip juli 1989

Gepofte aardappel met spinazie-eivulling

GEPOFTE AARDAPPEL MET SPINAZIE-EIVULLING

4 aardappelen à 200 gram
1 ei
200 gram spinazie
½ kleine ui
zout
4 eetlepels slagroom
peper
nootmuskaat


Aardappelen onder koud water schoonborstelen. Met keukenpapier droogdeppen. Op aanrecht stukken aluminiumfolie (20 x 20 centimeter) uitspreiden. Aardappelen in folie wikkelen. Ei in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en in stukjes snijden. Spinazie wassen en uitzoeken. Spinazie met aanhangend water in pan doen. Ui pellen en fijn snipperen.
Oven voorverwarmen op 225°C. Aardappelen in folie met sluitnaad naar boven op rooster leggen. In midden van oven aardappelen in 45 minuten gaar laten worden. Folie openvouwen. Met scherp mesje schil van aardappelen inkruisen en iets openduwen. Met theelepel aardappelen voorzichtig iets uithollen. Op matig vuur spinazie 2 minuten laten slinken. Af en toe omscheppen. Zout toevoegen. In nog 2 minuten spinazie zachtjes gaar koken. In vergiet spinazie goed laten uitlekken. Fijnhakken. In kom doen. Ei en slagroom erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Aardappelen vullen met spinaziemengsel. Ui erover strooien. Op platte ovenvaste schaal leggen. Gevulde aardappelen in midden van oven 5 minuten verwarmen.
Lekker bij karbonade en bietensalade.

4 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 60 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip juli 1989

Gepofte aardappel met champignon-walnootvulling

GEPOFTE AARDAPPEL MET CHAMPIGNON-WALNOOTVULLING

4 aardappelen à 200 gram
1 blikje champignonschijfjes (nettogewicht 100 gram)
45 gram gepelde walnoten
1 eetlepel boter of margarine
2 eetlepels mayonaise
zout
peper


Aardappelen onder koud water schoonborstelen. met keukenpapier droogdeppen. Op aanrecht stukken aluminiumfolie (20 x 20 centimeter) uitspreiden. Aardappelen in folie wikkelen. In zeef champignons laten uitlekken. Grote schijfjes halveren. Noten grof hakken. In koekenpan boter verhitten. Champignons 3 minuten zachtjes bakken. Walnoten en mayonaise erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper.
Oven voorverwarmen op 225°C. Aardappelen in folie met sluitnaad naar boven op rooster leggen. In midden van oven aardappelen in 45 minuten gaar laten worden. Folie openvouwen. Met scherp mesje schil van aardappelen inkruisen en iets openduwen. Met theelepel aardappelen voorzichtig iets uithollen. Aardappelen vullen met champignonmengsel. Op platte ovenvaste schaal leggen. Gevulde aardappelen in midden van over 5 minuten verwarmen.
Lekker bij kabeljauw en broccoli.

4 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 60 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip juli 1989

Basisrecept voor gepofte aardappelen

BASISRECEPT VOOR GEPOFTE AARDAPPELEN

4 aardappelen à 200 gram

Aardappelen onder koud water schoonborstelen. met keukenpapier droogdeppen. Op aanrecht stukken aluminiumfolie (20 x 20 centimeter) uitspreiden. Aardappelen in folie wikkelen.
Over voorverwarmen op 225°C. Aardappelen in folie met sluitnaad naar boven op rooster leggen. In midden van oven aardappelen in 45 minuten gaar laten worden. Folie openvouwen. Met scherp mesje schil van aardappelen inkruisen en iets openduwen. Met theelepel aardappelen voorzichtig iets uithollen. Vulling naar keuze erin scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 60 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip juli 1989

Tuinbonen-maaltijdsalade met kip en Boursin

TUINBONEN-MAALTIJDSALADE MET KIP EN BOURSIN

1 pakje Boursin à 80 gram
300 gram kipfilet
peper
½ theelepel Franse tuinkruiden (Silvo)
25 gram boter of margarine
1 rode paprika
8 gekonfijte dadels
1 grote pot tuinbonen (nettogewicht 660 gram)
1 eetlepel mayonaise
2 eetlepels melk
1 ½ eetlepel rode wijnazijn
zout
½ bosje peterselie
1 zak gemengde sla


Boursin in kommetje zacht laten worden. Kipfilet in stukjes snijden. Bestrooien met peper en Franse tuinkruiden. In een braadpan de boter verhitten. Kipfilet rondom in 8 minuten bruin en gaar bakken. Af en toe omscheppen. Intussen paprika schoonmaken en in reepjes snijden. Dadels halveren en ontpitten. Tuinbonen in zeef laten uitlekken. Kipfilet van vuur nemen en laten afkoelen. Aan Boursin toevoegen: mayonaise, melk, wijnazijn, zout en peper. Tot sausje roeren. In schaaltje peterselie fijn knippen.
In grote schaal gemengde sla doen. Toevoegen: kipfilet, paprika, dadels, tuinbonen, Boursinsausje en peterselie. Door elkaar scheppen.
Lekker met mueslibolletjes en boter.

2 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande juli 1989

Maaltijd-wortelsalade met garnalen en mango

MAALTIJD-WORTELSALADE MET GARNALEN EN MANGO

½ mango
1 blikje garnalen (nettogewicht 200 gram)
1 bakje wortelrauwkost
150 gram kip-kerriesalade (bakje)
zout
peper
2 eetlepels whisky (slijter)


Mango schoonmaken en in blokjes snijden. In zeef garnalen laten uitlekken.
In schaal doen: wortelrauwkost, kipkerriesalade, mango, garnalen, zout, peper en whisky. Door elkaar scheppen. Lekker met uienstokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 5 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Allerhande juli 1989

Waterkerssalade met peultjes en tomaat

WATERKERSSALADE MET PEULTJES EN TOMAAT

200 gram peultjes
zout
1 zakje waterkers (75 gram)
2 vleestomaten
1 eetlepel mosterd
1 theelepel honing
1 eetlepel azijn
2 eetlepels olie
peper


Peultjes schoonmaken, eventueel draadjes verwijderen. In pan met weinig water en zout peultjes in 10 minuten beetgaar koken. Intussen waterkers schoonmaken en laten uitlekken. In een vergiet peultjes laten uitlekken en afkoelen. Intussen tomaten schoonmaken en in stukjes snijden. In een kopje doen: mosterd, honing, azijn, olie, zout en peper. Tot sausje kloppen.
Waterkers in schaal doen. Toevoegen: peultjes, tomaat en sausje. Door elkaar scheppen.
Lekker bij gebakken aardappels en rundertartaar.

4 personen

voedingswaarde : 085 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 20 / 5 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Allerhande juli 1989

Griekse salade (Griekenland)

GRIEKSE SALADE

½ kleine komkommer
3 vleestomaten
½ groene paprika
1 ui
zout
peper
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels olijfolie
75 gram feta
½ theelepel oregano
6 zwarte olijven


Komkommer schillen en in plakken snijden. Tomaten schoonmaken en in stukken snijden. Paprika schoonmaken en in reepjes snijden. Ui pellen en in ringen snijden.
Over diep bord komkommer, tomaat, paprika en ui verdelen. Bestrooien met zout en peper. Citroensap erover sprenkelen. 3 Eetlepels olijfolie erover verdelen. Plak feta op salade leggen en rest van olijfolie erover gieten. Feta bestrooien met oregano. Olijven over salade verdelen.
Lekker bij patat frites en geroosterd vlees.

2 personen

voedingswaarde : 350 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Allerhande juli 1989

Krabsalade met meloen en veldsla

KRABSALADE MET MELOEN EN VELDSLA

50 gram veldsla
¼ meloen (250 gram)
1 grapefruit
1 blikje krab (nettogewicht 170 gram)
1 eetlepel bakgember (Baukje)
20 sprietjes bieslook
1 bekertje crème fraîche
1 eetlepel sherry
zout
versgemalen peper


Veldsla schoonmaken en in een vergiet goed laten uitlekken. Meloen schoonmaken en in blokjes snijden. Grapefruit dik schillen zodat alle witte velletjes verwijderd zijn. Boven een kom met scherp mesje partjes tussen de vliezen wegsnijden. Sap opvangen. Pitten verwijderen. Krab afgieten en in stukjes verdelen. Bakgember iets kleiner snijden. In kom 12 sprietjes bieslook fijn knippen. Toevoegen: crème fraîche, sherry, bakgember, 1 eetlepel grapefruitsap, zout en peper. Tot sausje roeren.
Veldsla op vier bordjes rangschikken. Meloen, grapefruit en krab erover verdelen. Sausje over bordjes verdelen. Elk bordje garneren met 2 sprietjes bieslook.
Lekker met geroosterd brood en boter.

4 personen

voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande juli 1989

Kip met appel en mandarijn in kerriesaus

KIP MET APPEL EN MANDARIJN IN KERRIESAUS

400 gram kipfilet
1 ui
1 blik mandarijnpartjes (nettogewicht 300 gram)
1 grote stevige appel (Winston)
zout
3 theelepels kerriepoeder (mild)
40 gram margarine
30 gram bloem
2 deciliter melk


Kip in stukken snijden. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. Ui pellen en heel fijn snipperen.
In zeef boven kom mandarijntjes laten uitlekken. Appel schillen en klokhuis verwijderen. In kleine stukjes snijden. Kip bestrooien met zout en 1½ theelepel kerriepoeder. In braadpan 25 gram margarine verhitten. Kip in 5 minuten lichtbruin bakken. Uit pan scheppen. Aan bakvet rest van margarine toevoegen. Ui en rest van kerriepoeder 3 minuten zachtjes bakken. Appel toevoegen en 1 minuut meebakken. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje melk en mandarijnensap toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Op smaak brengen met zout en kerriepoeder. Kip en mandarijntjes toevoegen. Met deksel op pan 5 minuten zachtjes koken.
Lekker met rijst en worteltjes.

4 personen

voedingswaarde : 365 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip juli 1988

Gambaspies met okra en prei

GAMBASPIES MET OKRA EN PREI

8 (lange) houten satéstokjes
2 dunne preien (350 gram)
½ theelepel bouillonpoeder
32 zeer kleine okra’s (225 gram)
24 grote garnalen (gamba’s)
1 eetlepel olie

In bak met water, satéstokjes 1 uur laten liggen.
Van preien lelijk blad en worteltjes verwijderen. Donkergroen gedeelte eraf snijden. Preien in 32 stukjes snijden. In pan met ruim water en bouillonpoeder, prei 1 minuut koken. Afgieten. Okra’s wassen. In pan met ruim water, okra’s 5 minuten zachtjes koken. Afgieten. Gamba’s onder stromend water afspoelen. Afwisselend aan satéstokjes ingrediënten rijgen. Tot gebruik in koelkast zetten.
Spiesen bestrijken met olie. Barbecuerooster invetten. Spiesen erop leggen en in 7 minuten gaar grilleren. Regelmatig keren. Op schaal leggen.
Lekker met gepofte aardappelen of salade.

8 stuks

voedingswaarde : 105 kcal per stuk
voor- / bereidingstijd : 40 / 10 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip juli 1988

Basisrecept exotische spiezen

BASISRECEPT EXOTISCHE SPIEZEN

8 (lange) houten satéstokjes
ingrediënten volgens recept naar keuze
1 eetlepel olie


In bak met water, satéstokjes 1 uur laten liggen. Recept maken naar keuze. Afwisselend aan satéstokjes ingrediënten rijgen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Spiesen bestrijken met olie. Barbecuerooster invetten. Spiesen erop leggen. Visspiesen in 7 minuten gaar grilleren, vleesspiesen in 20 minuten gaar grilleren. Regelmatig keren. Op schaal leggen.
Lekker met gepofte aardappelen of salade.

8 stuks

bron : Tip juli 1988

Krokante taart met zalm en courgette

KROKANTE TAART MET ZALM EN COURGETTE

300 gram bloem
30 gram boter of margarine
2 eieren
½ eetlepel azijn
zout
peper
500 gram courgette
1 blik roze zalm (nettogewicht 440 gram)
1 pakje verse roomkaas met mierikswortel (Cantadou)
1 bekertje crème fraîche (125 milliliter)
1 teentje knoflook
2 takjes selderij


Boven kom 250 gram bloem zeven. In midden kuiltje maken. In steelpan boter smelten. Boter in kuiltje van bloem schenken. Erdoor kloppen: ¾ deciliter water, 1 ei, azijn, 1 theelepel zout en ½ theelepel peper. Roeren tot glad deeg ontstaat. (Als deeg te vochtig blijft, nog ½ eetlepel bloem erdoor roeren.) Aanrecht bestuiven met 2 eetlepels bloem. Hierop deeg in 10 minuten kneden. Zo lang kneden tot deeg niet meer aan handen kleeft. Deeg in plastic folie verpakken. In koelkast tenminste 1 uur laten rusten. Courgette wassen en kroontje verwijderen. In kleine stukjes snijden. In pan met ruim kokend water en zout, courgette 2 minuten koken. In vergiet afgieten en goed laten uitlekken. Intussen zalm afgieten. Graat en velletjes verwijderen. In kleine stukjes verdelen. In kom doen: courgette, zalm, verse roomkaas en crème fraîche. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Selderij erboven fijn knippen. Door elkaar scheppen.
Oven voorverwarmen op 175°C. Bakplaat invetten. Aanrecht bestuiven met 2 eetlepels bloem. Met deegroller deeg uitrollen tot rechthoekige lap van 20 x 30 centimeter. Over midden van deeglap in lengterichting zalmmengsel verdelen. Lange kanten van lap over elkaar slaan. Voorzichtig aandrukken. Met vork zijkanten dichtdrukken. Taart met sluitnaad naar beneden op bakplaat leggen. E splitsen. Dooier losroeren (eiwit wordt niet gebruikt). Hiermee deeg bestrijken. 1 Richel onder midden van oven taart in 40 minuten goudbruin en gaar bakken. Taart uit oven nemen. 10 Minuten laten afkoelen. Van taart uiteinden afsnijden. In 8 plakken snijden.
Lekker met wortelsla.

4 personen

voedingswaarde : 830 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 25 / 60 / 60 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip juli 1988

Gebakken schelvisfilets met zure kruidensaus

GEBAKKEN SCHELVISFILETS MET ZURE KRUIDENSAUS

600 gram schelvisfilets
zout
120 gram Braderije (braadboter)
4 tomaten
4 dunne schijfjes citroen

SAUS
1 bekertje zure room
1 eetlepel fijngesneden peterselie
1 eetlepel fijngeknipte bieslook
citroensap
zout
peper
tabasco
paprikapoeder


Roer voor de zure saus de room glad en meng peterselie, bieslook, citroensap, zout, peper en de kruiderij erdoor.
Dep vervolgens de filets goed droog, zout deze licht en doe de Braderije in de pan. Bak de vis in 10 minuten gaar en bruin. Leg dan de vis op een voorverwarmde schotel en schik er wat schijfjes tomaat en citroen omheen.
Serveer de saus apart.

4 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip juli 1988 (advertentie)

Kip met banaan en kokos

KIP MET BANAAN EN KOKOS

500 gram kipfilet
zout
1 ½ theelepel kipkruiden
1 theelepel gemberpoeder
2 bananen
2 eetlepels citroensap
50 gram margarine
1 blik ananasstukjes (nettogewicht 235 gram)
2 theelepels aardappelmeel
2 eetlepels gemalen kokos


Kip inwrijven met zout, kipkruiden en gemberpoeder. In dunne repen snijden. Bananen pellen en in plakjes snijden. Besprenkelen met citroensap.
In braadpan margarine verhitten. Kip in 15 minuten zachtjes goudbruin bakken. At en toe omscheppen. Ananas met sap en banaan toevoegen. Met deksel op pan 2 minuten meestoven. Intussen schaal voorverwarmen. In kopje aardappelmeel met ½ eetlepel water tot glad papje roeren. Met schuimspaan kipmengsel op schaal scheppen. Aardappelmeelpapje al roerende aan bakvocht toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Over kipmengsel schenken. Kokos erover strooien. Lekker met rijst en kropsla.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip juli 1985

Komkommer en witte kool (Suriname)

KOMKOMMER EN WITTE KOOL

1 komkommer
zout
¼ witte kool (450 gram)
versgemalen peper


Komkommer wassen en in schuine plakjes snijden. In kom doen. ½ Eetlepel zout erover strooien. 1 Uur laten intrekken. Af en toe omscheppen. Kool wassen. Boven andere kom raspen. ½ Eetlepel zout erover strooien. 1 Uur laten intrekken. Af en toe omscheppen. In vergiet komkommer scheppen. Afspoelen met koud water. Laten uitlekken. Op schaaltje doen. In zeef kool scheppen. Afspoelen met koud water. Laten uitlekken. In ander schaaltje doen.
Snufje peper over komkommer en kool strooien.

4 personen

voedingswaarde : 040 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 15 / 1 / 60 minuten

gebied : Suriname
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1985

Okrasalade (Suriname)

OKRASALADE

12 kleine okra’s
zout
2 eetlepels olie
8 eetlepels kruidenazijn
versgemalen peper


Okra’s wassen en kroontjes verwijderen. In pan met ruim water en zout, okra’s in 15 minuten gaarkoken. Afgieten en afspoelen met koud water. In schaal doen: olie, azijn en snufje zout. Door elkaar roeren. Okra’s erdoor wentelen. Minstens 30 minuten laten staan. Af en toe omscheppen.
Okra’s op schoteltje leggen. Snufje peper erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 060 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 20 / 1 / 30 minuten

gebied : Suriname
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1985

Paprika's gevuld met vispuree

PAPRIKA’S GEVULD MET VISPUREE

750 gram aardappelen
8 kleine rode paprika’s
2 eetlepels kappertjes (potje)
zout
700 gram schelvisfilet
versgemalen peper
2 eetlepels citroensap
1 teentje knoflook
3½ eetlepel margarine
1 eetlepel mosterd
2 theelpel basilicum
1 bakje tuinkers


Aardappelen schillen en wassen. Tot gebruik onder water bewaren. Paprika’s wassen. Kapjes met steeltjes eraf snijden. Zaadlijsten verwijderen. Kappertjes kleinsnijden.
In pan aardappelen met weinig water en zout in 20 minuten gaarkoken. Intussen vis onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Inwrijven met zout en peper. Besprenkelen met citroensap. In pan met 2 deciliter water vis in 10 minuten zachtjes tegen de kook aan gaar laten worden. Intussen in andere grote pan met weinig water en zout paprika’s met open kant naar boven 6 minuten zachtjes koken. Aardappelen afgieten. Vis met kookvocht aan aardappelen toevoegen. Met mixer pureren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: margarine, mosterd en basilicum. Met mixer tot luchtige puree kloppen. Tuinkers van bedje knippen. Helft van tuinkers en kappertjes door puree roeren. Op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Paprika’s op schaal scheppen. Hoog opvullen met vispuree. Rest van tuinkers en kappertjes erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip juli 1984

Stimp stamp (Gelderland, Nederland)

STIMP STAMP

1 kilogram aardappelen
500 gram andijvie
zout
¼ liter melk
400 gram mager gerookte spekblokjes
peper
2 eetlepel azijn


Aardappelen schillen en wassen. Tot gebruik onder water zetten. Van andijvie lelijk blad verwijderen. In heel smalle reepjes snijden. Wassen en in vergiet goed laten uitlekken.
In pan met weinig water en zout, aardappelen in 20 minuten gaarkoken. Intussen in koekenpan spek in 10 minuten uitbakken. Aardappelen afgieten. Fijnstampen. Al roerende zoveel melk toevoegen tot stevige puree ontstaat. Spek met vet en andijvie erdoor mengen. Op smaak brengen met zout, peper en azijn. Direct opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gebied : Gelderland, Nederland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip juli 1984

Sperziebonensalade met tomaat

SPERZIEBONENSALADE MET TOMAAT

400 gram sperziebonen
zout
4 tomaten
4 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel knoflookpoeder
½ theelepel oregano
versgemalen peper
½ bakje champignons
6 slabladeren


Sperziebonen wassen, afhalen en doormidden breken. In pan met weinig water en zout 15 minuten koken. Afgieten en laten afkoelen. Tomaten wassen en in achten snijden. In kom doen: olie, azijn, paprikapoeder, knoflookpoeder, oregano, zout en peper. Tot sausje roeren. Champignons wassen en in plakjes snijden. Door sausje roeren. Sla wassen en uitslaan.
Op schaal slabladeren uitspreiden. Door champignonmengsel sperziebonen en tomaat scheppen. Op sla scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1982

Tahoebeignets met vruchtensaus

TAHOEBEIGNETS MET VRUCHTENSAUS

frituurvet / olie
1 blok tahoe à 400 gram
zout
2 theelepels gemberpoeder
2 pakjes Ku Lo Yuk rijsttafelmix (Conimex)
3 eetlepels bakgember
4 eetlepels fruitcocktail (blik)


Alle ingrediënten klaarzetten. In frituurpan frituurvet / olie verhitten tot witte damp ontstaat (175°C). Vergiet bekleden met keukenpapier. Schaal voorverwarmen. Tahoe in blokjes van 2 x 2 centimeter snijden. Bestrooien met zout en gemberpoeder. In kom beslag maken van deegmix en 1 deciliter water volgens gebruiksaanwijzing. Tahoeblokjes door beslag wentelen. Met 12 tegelijk in 3 minuten goudbruin frituren. In vergiet laten uitdruipen en in warme schaal scheppen. Warm houden. Op zelfde manier rest van tahoe frituren. In pan Ku Lo Yuk saus maken met 6 deciliter water volgens gebruiksaanwijzing. Gember en fruitcocktail 1 minuut meewarmen. Tahoe en saus apart opdienen.
Groentetip: sperziebonensalade met tomaat.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Tip juli 1982

Hamburger met ui en bacon

HAMBURGER MET UI EN BACON

5 eetlepels boter of margarine
4 hamburgers
1 ui
50 gram bacon
2 eetlepels tomatenketchup


Alle ingrediënten klaarzetten.
In koekenpan 4 eetlepels boter verhitten. Hamburgers 4 minuten aan elke kant bruin en gaarbakken.
Ui pellen en in ringen snijden. Bacon in reepjes snijden.
In pan 1 eetlepel boter verhitten. Ui en bacon 3 minuten bakken.
Aan uimengsel tomatenketchup toevoegen en erdoor roeren.
Hamburgers op schaal leggen. Uimengsel erover verdelen.
Groentetip: spitskoolsalade met noten en rozijnen.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 11 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip juli 1982

Worst-kaassalade met augurk

WORST-KAASSALADE MET AUGURK

100 gram jonge kaas
3 plakken boterhamworst à 50 gram
3 plakken jachtworst à 50 gram
3 augurken
1 appel
4 eetlepel olie
3 eetlepel (appel)azijn
1 theelepel karwijzaad
zout
peper
1 toefje peterselie


Kaas in blokjes snijden. Boterhamworst en jachtworst in reepjes snijden. Augurken in plakjes snijden. Appel schillen en klokhuis verwijderen. In blokjes snijden. In kom doen: olie, azijn, karwijzaad, zout en peper. Tot sausje roeren. Erdoor scheppen: kaas, worst, augurk en appel. Tot gebruik in koelkast zetten.
Salade nogmaals omscheppen. Garneren met toefje peterselie.
Groentetip: doperwten.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 2 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip juli 1982

Bleekselderijsalade met kersen

BLEEKSELDERIJSALADE MET KERSEN

150 gram kersen
4 stengels bleekselderij
1 perzik
1 takje peterselie
3 sprietjes bieslook
4 eetlepels yoghurt
1½ eetlepel droge witte wijn
zout
peper
4 slabladeren


In zeef kersen wassen. Steeltjes verwijderen en ontpitten. Bleekselderij wassen en in stukjes snijden. Perzik ontvellen, halveren en pit verwijderen. In schijfjes snijden. In slaschaal doen: kersen, bleekselderij en perzik. Voorzichtig door elkaar scheppen. In kommetje peterselie en bieslook fijn knippen. Toevoegen: yoghurt, wijn, zout en peper. Tot sausje roeren.
Sla wassen en uitslaan. In stukjes scheuren. Door salade scheppen. Sausje erover schenken.
Lekker bij tartaar.

2 personen

voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1982

Gepaneerde schol

GEPANEERDE SCHOL

1 citroen
4 eetlepels bloem
4 eetlepels melk
kruizemunt
5 eetlepels paneermeel
4 schollen
zout
6 eetlepels olie

Citroen wassen en halveren. Helft in dunne plakjes snijden. Andere helft boven kommetje raspen en vervolgens uitpersen. Aan citroenrasp toevoegen: bloem, melk en kruizemunt. Tot glad papje roeren.
Vis afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Vis inwrijven met zout en besprenkelen met 1½ eetlepel citroensap. Vis eerst door bloempapje halen, dan door paneermeel wentelen. In 2 koekenpannen olie verhitten. Vis 4 minuten aan elke kant gaar en goudbruin bakken. Op schaal scheppen. Garneren met plakjes citroen.
Groentetip: Kropsla met komkommer.

4 personen

voedingswaarde : 370 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip juli 1981

Komkommer met zoet-zuur sausje

KOMKOMMER MET ZOET-ZUUR SAUSJE

1 eetlepel sesamzaad
4 eetlepels citroensap
2½ eetlepel olie
2½ eetlepel gembersiroop
zout
peper
tabasco
1½ komkommer


In droge koekenpan sesamzaad lichtbruin roosteren. In schaal doen: sesamzaad, citroensap, olie en gembersiroop. Tot sausje roeren. Op smaak brengen met zout, peper en enkele druppels tabasco. Komkommer schillen en in stukjes snijden. Door sausje scheppen. Afgedekt in koelkast zetten. 1 Uur laten intrekken.
Komkommer nogmaals omscheppen.
Lekker bij kip.

4 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 80 / 1 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1981

Komkommer met peterselie

KOMKOMMER MET PETERSELIE

1 grote komkommer
8 takjes peterselie
½ kleine ui
3 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
½ theelepel suiker
½ theelepel selderijzout
peper
1 theelepel mosterd


Komkommer schillen en overlangs halveren. Met theelepel zaadjes verwijderen. Komkommer in stukjes snijden. Peterselie wassen en in kopje fijn knippen. Ui pellen en boven schaal fijn raspen. Toevoegen: peterselie, olie, azijn, suiker, selderijzout, peper en mosterd. Tot sausje roeren. Komkommer erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Salade nogmaals omscheppen.
Lekker bij slavink.

4 personen

voedingswaarde : 095 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 1 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1981

Komkommer met champignons

KOMKOMMER MET CHAMPIGNONS

1 eetlepel citroensap
4 eetlepels vinaigrettesaus
1 eetlepel (rozemarijn)azijn
tabasco
zout
peper
1 grote komkommer
200 gram champignons


In schaal doen: citroensap, vinaigrettesaus, azijn en enkele druppels tabasco. Tot sausje roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Komkommer schillen. Met kaasschaaf boven sausje in plakjes schaven. Champignons wassen en in plakjes snijden. Door komkommer met sausje scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Salade nogmaals omscheppen.
Lekker bij vis.

4 personen

voedingswaarde : 090 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 1 minuut

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1981

Bessensalade met likeur

BESSENSALADE MET LIKEUR

200 gram aalbessen
200 gram zwarte bessen
150 gram frambozen
150 gram bramen
150 gram witte basterdsuiker
4 eetlepels Crème de Cassis


Aalbessen en zwarte bessen afspoelen en met een vork boven kom rissen. In zeef frambozen en bramen voorzichtig afspoelen en laten uitlekken. Aan bessen toevoegen. Suiker en Crème de Cassis voorzichtig erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Vruchten nogmaals omscheppen en over 4 schaaltjes verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 325 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 2 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip juli 1981

Gehakt met pindakaas

GEHAKT MET PINDAKAAS

3 sneetjes oud wittebrood
3 eetlepels melk
400 gram gehakt
1 ei
3 eetlepels pindakaas
½ eetlepel ketjap
zout
peper
50 gram boter of margarine


Brood ontkorsten. Boven kom brood verkruimelen. Melk erdoor roeren. Toevoegen: gehakt, ei, pindakaas, ketjap, zout en peper. Door elkaar mengen. Hiervan 4 gelijke ballen vormen. In koekenpan boter verhitten. Gehakt in 15 minuten gaar en bruin bakken. Af en toe keren. Gehakt op schaal scheppen. Door bakvet 1 deciliter water roeren. Jus in juskom doen.
Groentetip: Snijbonen met ham.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip juli 1980

Omelet met soepgroenten

OMELET MET SOEPGROENTEN

3 eetlepels boter of margarine
200 gram gesneden soepgroenten
1 theelepel kerriepoeder
4 eieren
½ pakje omeletmix (Knorr)
4 eetlepels melk
zout
peper
2 toefjes peterselie


In pan 1 ½ eetlepel boter verhitten. Soepgroenten met kerrie 6 minuten zachtjes bakken. Af en toe omscheppen. Intussen schaal voorverwarmen. In kom eieren loskloppen met omeletmix en melk volgens gebruiksaanwijzing op pakje. In grote koekenpan 1 ½ eetlepel boter verhitten. Eimengsel in koekenpan scheppen. Zachtjes 2 minuten bakken tot bovenkant droog is. Omelet op warme schaal leggen. Groente op smaak brengen met zout en peper. Op helft van omelet scheppen. Omelet dubbeklappen en halveren. Garneren met peterselie.
Groentetip: Komkommerwortelsalade.

2 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip juli 1980

Hamlap met fruitcocktail

HAMLAP MET FRUITCOCKTAIL

4 hamlappen à 100 gram
zout
1 theelepel ketoembar (koriander)
50 gram boter of margarine
1 blikje fruitcocktail à 250 gram
2 eetlepels sherry
2 theelepels aardappelmeel


Vlees inwrijven met zout en ketoembar. In braadpan boter verhitten. Vlees aan elke kant 3 minuten goudbruin bakken. Fruitcocktail boven vlees afgieten. ½ Deciliter water en sherry toevoegen. Met deksel op pan 12 minuten zachtjes laten sudderen. Fruit aan vlees toevoegen en 2 minuten mee warmen. Vlees en fruit op schaal scheppen. In kopje aardappelmeel met ½ eetlepel koud water gladroeren. Al roerende aan braadvocht toevoegen tot gebonden saus. Beetje saus over vlees schenken. Rest overdoen in juskom.
Groentetip: Tuinbonen met kerrie.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip juli 1980

Eieren in remouladesaus

EIEREN IN REMOULADESAUS

8 eieren
2 sjalotten
2 augurken
2 takjes peterselie
6 sprietjes bieslook
¼ bosje kervel
7 eetlepels mayonaise
2½ theelepel (kruiden)mosterd
2 eetlepels citroensap
1½ eetlepel kappertjes


Eieren in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en in de lengte halveren. Sjalot pellen en fijn snipperen. Augurk in stukjes snijden. Peterselie, bieslook en kervel wassen en uitslaan. In kommetje fijn knippen. In kom sausje roeren van: mayonaise, mosterd, citroensap, sjalotten, augurken, peterseliemengsel en kappertjes.
Sausje in ondiepe schaal scheppen. Eihelften erin leggen.
Groentetip: Tomaat gevuld met kruidenpuree.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 2 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip juli 1980

Vegetarische eistoofpot

VEGETARISCHE EISTOOFPOT

4 eieren
6 tomaten
1 blik aardappelen (van 1 liter)
2 eetlepels boter of margarine
1 (tomaten)bouillontablet
2 eetlepels tomatenketchup
zout
peper
1 theelepel kerriepoeder
5 takjes peterselie


Eieren in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en in stukjes snijden. Tomaten wassen en in stukjes snijden. Aardappelen afgieten. In pan boter smelten. Toevoegen: 1 deciliter water, (tomaten)bouillontablet, tomatenketchup en aardappelen. 5 Minuten zachtjes laten stoven. Op smaak brengen met ”out, peper en kerriepoeder. Ei en tomaat erover verdelen. Peterselie erboven fijn knippen.

4 personen

voedingswaarde : 295 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip juli 1980