donderdag 28 november 2019

Mediterrane runderlappen (Middellandse zeegebied)

MEDITERRANE RUNDERLAPPEN

1 kilogram runderlappen
(versgemalen zwarte) peper
2 eetlepels (olijf)olie
1 teentje knoflook
¼ zakje verse Provençaalse kruiden (à 30 gram)
zout
¾ deciliter rode wijn
¼ rundvleesbouillontablet
4 sjalotjes
1 courgette
4 tomaten
2 eetlepels pesto


Oven voorverwarmen op 175°C. Runderlappen in grove stukken snijden en bestrooien met peper. In ovenschaal stukken vlees en olie door elkaar scheppen. Schaal afdekken en in midden van oven schuiven. Vlees in 45 minuten bruin braden. Intussen knoflook pellen en fijnhakken. Provençaalse kruiden wassen en in kommetje fijnknippen. Knoflook, kruiden en zout door vlees scheppen. Langs rand van schaal wijn erbij schenken. Bouillontablet erboven verkruimelen. Vlees afgedekt in nog 1½ uur gaarstoven.
Oven voorverwarmen op 200°C. Sjalotjes pellen en in ringen snijden. Courgette wassen en in plakjes snijden. Tomaten wassen en in vieren snijden. Groenten en pesto door runderlappen scheppen. Schaal opnieuw in oven schuiven en onafgedekt groenten in nog 30 minuten gaar laten worden, halverwege omscheppen.
Serveren met pasta en Parmezaanse kaas.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 2½ uur / 45 minuten

gebied : Middellandse zeegebied
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande 21 november 1996

Sambal Goreng Daging (Indonesië)

SAMBAL GORENG DAGING (INDONESISCH RUNDVLEES IN KOKOSSAUS)

½ ui
500 gram magere runderlappen
zout
peper
25 gram boter of margarine
¼ vleesbouillontablet
1 eetlepel (wijn)azijn
200 gram tomatenblokjes uit blik
1 takje verse tijm
1 laurierblaadje
½ theelepel oregano
3 teentjes knoflook
2 eetlepels pindakaas
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel serehpoeder
2 theelepels sambal oelek
1 zakje santen (30 gram)


Ui pellen en snipperen. Vlees bestrooien met zout en peper. In braadpan boter verhitten. Vlees (in gedeelten) in 5 minuten bruin bakken, halverwege keren. Ui 2 minuten zachtjes meebakken. Bouillontablet erboven verkruimelen. Toevoegen: azijn, tomatenblokjes met vocht, tijm, laurierblaadjes en oregano. Vlees afgedekt in 2½ uur zachtjes gaarstoven.
Runderlappen in blokjes snijden. Knoflook pellen en boven kommetje uitpersen. Pindakaas, gemberpoeder, serehpoeder en sambal erdoor roeren. Kruidenmengsel, santen en 1½ deciliter water door vlees met tomaat roeren. Aan de kook brengen en afgedekt nog 30 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen. Serveren met nasi goreng en komkommersla.

4 personen

voedingswaarde : 310 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 2 ½ uur / 40 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande 21 november 1996

Zalmtaartje

ZALMTAARTJE

2 grote vastkokende aardappels (Lady Christl)
3 eetlepels (olijf)olie
15 gram verse dille
125 milliliter zure room
out
tabasco
200 gram gerookte zalmfilet
1 kleine ui
1 eetlepel zwarte imitatie-kaviaar


Aardappels onder koud stromend water goed schoonboenen. Van aardappels 12 dunne plakjes van 3 millimeter dik snijden, rest wordt niet gebruikt. Plakjes droogdeppen met keukenpapier. In koekenpan olie verhitten. Helft van plakjes aardappel in 4 minuten aan beide kanten bruin bakken. Op keukenpapier laten uitlekken. Zo ook andere aardappelplakjes bakken. Dille in kommetje fijnknippen. Zure room erdoor mengen, op smaak brengen met zout en tabasco. Zalm in repen van 1½ centimeter breed snijden. Ui pellen en snipperen. In kom zalm, ui en helft van zure room door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Op vier borden elk 1 aardappelplakje leggen. Helft van zalmmengsel hierover verdelen. Plakje aardappel hierop keggen. Rest van zalmmengsel erop scheppen. Afdekken met laatste plakje aardappel. Door rest van zure roommengsel 1 eetlepel water roeren, over taartjes scheppen. Taartjes garneren met kaviaar.

4 personen

voedingswaarde : 280 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande 21 november 1996