vrijdag 31 augustus 2018

Zeeëngel met paprika (Spanje)

ZEEËNGEL MET PAPRIKA

750 gram zeeëngelfilet, in blokjes gesneden
6 teentjes knoflook, uitgeperst
1 eetlepel paprikapoeder
4 eetlepels olijfolie
zout
versgemalen zwarte peper
1 deciliter stevige droge witte wijn
bieslook om te garneren
partjes citroen om te garneren


Leg de blokjes vis in een kom. Klop in een kommetje het knoflook, het paprikapoeder, 2 eetlepels van de olijfolie en wat zout en peper door elkaar.
Druppel het mengsel over de vis, schep alles goed door elkaar en laat de vis 30 minuten staan.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de blokjes vis in 2 - 3 minuten rondom lichtbruin. Schenk de rest van het knoflookmengsel en de wijn in de pan en kook alles 5 - 7 minuten tot de vis helemaal gaar is. Garneer het gerecht met bieslook en partjes citroen.

4 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tapas en andere Spaanse gerechten / Hilaire Walden

Eend met peren (Spanje)

EEND MET PEREN

2 eetlepels olijfolie
1 eend, in 8 stukken verdeeld
2 Spaanse uien, gepeld en kleingesneden
1 wortel, kleingesneden
2 tomaten, ontveld, van zaadjes ontdaan en kleingesneden
1 kaneelstokje
1 theelepel gehakte verse tijm
2 deciliter kippenbouillon
4 eetlepels Spaanse coñac
4 stevige peren, geschild, gehalveerd en van klokhuizen ontdaan
1 teentje knoflook, gepeld
10 geroosterde amandelen
zout
versgemalen zwarte peper
eventueel verse kruiden om te garneren


Verhit de olie in een pan en bak hierin de stukken eend in enkele porties in 10 minuten bruin. Keer de stukken om en bak de andere kant 8 minuten tot ook deze lichtbruin is. Laat de stukken eend op keukenpapier uitlekken.
Fruit de uien en de wortel 3 minuten in de bakolie. Schep er de tomaten, het kaneelstokje en de tijm door en fruit alles nog 2 minuten. Schenk de bouillon in de pan en laat het mengsel 20 minuten zachtjes koken.
Verwijder het kaneelstokje en pureer de rest in de foodprocessor of blender, of wrijf alles door een zeef. Doe de saus terug in de pan, voeg de coñac toe en kook alles 1 - 2 minuten. Leg er de stukken eend in en laat ze 5 - 10 minuten zachtjes stoven.
Kook in die tijd de peren 15 minuten in een pannetje met water tot ze zacht zijn.
Wrijf in een vijzel het knoflook en de amandelen fijn. Werk er een scheutje van het kookvocht van de peren door en roer het mengsel door de saus bij de eend. Verdun de saus eventueel met nog wat kookvocht van de peren. Breng de saus op smaak met wat zout en peper. Leg de stukken eend op een warme schaal en schenk er de saus over. Leg de peren om de eend heen. Garneer het gerecht eventueel met wat kruiden.

4 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tapas en andere Spaanse gerechten / Hilaire Walden

Lamsvlees met zwarte olijven (Spanje)

LAMSVLEES MET ZWARTE OLIJVEN

4 eetlepels olijfolie
750 gram lamslappen, in kleine blokjes gesneden
100 gram doorregen spek, in smalle reepjes gesneden
2 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
½ - 1 theelepel gehakte verse oregano
2 deciliter droge witte wijn
1 verse rode Spaanse peper, van zaadjes ontdaan en kleingesneden
12 - 15 ontpitte zwarte olijven


Verhit de olie in een lage, wijde pan. Doe het vlees, het spek en het knoflook in de pan en schep alles om tot de vleesblokjes rondom lichtbruin zijn.
Kook in een pannetje de oregano en de wijn 2 - 3 minuten. Roer de kruidenwijn door het vlees, leg het deksel op de pan, temper de hittebron en stoof alles zachtjes 30 minuten.
Schep de peper en de olijven door de inhoud van e pan. Leg het deksel weer terug en stoof het gerecht nog 30 minuten tot het vlees gaar is. Neem eventueel tegen het einde van de stooftijd het deksel van de pan om het stoofvocht wat te laten inkoken.

4 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tapas en andere Spaanse gerechten / Hilaire Walden