zondag 4 december 2016

Warme bisschopswijn

WARME BISSCHOPSWIJN

10 kruidnagels
schil van ½ citroen
1 stukje pijpkaneel
45 gram suiker
3 deciliter rode wijn
3 deciliter bessenwijn


10 Kruidnagels, schil van ½ citroen, 1 stukje pijpkaneel, 45 gram suiker, 3 deciliter rode wijn en 3 deciliter bessenwijn verwarmen tot 70°C. Pan afdekken en wijn 1 - 2 uur zachtjes laten trekken.

6 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidingstijd : 2 uur

gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair november 1995, december bakspecial

Gortpap met peer en rozijnen

GORTPAP MET PEER EN ROZIJNEN

2 eetlepels rozijnen
1 handpeer
½ liter gortpap
1 eetlepel bruine basterdsuiker


In kommetje heet water doen. Hierin rozijnen 3 minuten wellen. Afgieten. Peer schillen en in stukjes snijden. Achtereenvolgens over 4 schaaltjes verdelen: peer, gortpap en rozijnen. Bestrooien met basterdsuiker.

4 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip november 1980

Selderij-appelsalade

SELDERIJ-APPELSALADE

2 eetlepels gepelde amandelen
1 citroen
2 appels
2 bakjes selderijsalade à 250 gram
4 slabladeren
1 takje peterselie


Amandelen grof hakken. Helft van citroen uitpersen, andere helft in 4 partjes snijden. Appels schillen, klokhuizen verwijderen en in schijfjes snijden. In kom doen en besprenkelen met citroensap. Amandelen en selderijsalade erdoor scheppen. Sla wassen en uitslaan.
In 4 schaaltjes slablad leggen. Hierover selderij-appelsalade verdelen. Peterselie erboven fijnknippen. Garneren met partje citroen.

4 personen

voedingswaarde : 225 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip november 1980

Gefrituurde mosselen met kruidensaus

GEFRITUURDE MOSSELEN MET KRUIDENSAUS

1 zak mosselen à 2 kilogram
1 ui
100 gram gesneden soepgroente
2 takjes peterselie
1 theelepel tijm
½ deciliter sherry
5 eetlepels remouladesaus (uit een potje)
5 eetlepels magere kwark
1 teentje knoflook
vloeibaar aroma
1 ei
5 eetlepels paneermeel
frituurolie/-vet
2 eetlepels bloem


Mosselen onder koud stromend water schoonborstelen. Geopende en kapotte exemplaren verwijderen. Ui pellen en in ringen snijden. In grote pan doen: bodempje water, mosselen, ui, soepgroente, 1 takje peterselie, tijm en sherry. Op hoog vuur 5 minuten koken tot schelpen open zijn. Af en toe omschudden. In 2 vergieten laten uitlekken en afkoelen. Mosselen uit schelpen nemen. In kom remouladesaus en kwark door elkaar roeren. Knoflook pellen en erboven fijnknippen. Op smaak brengen met vloeibaar aroma. In diep bord ei met zout losroeren. In ander diep bord paneermeel strooien. Vergiet bekleden met keukenpapier.
Frituurolie verhitten tot 175 °C. Schaal voorverwarmen. Mosselen bestrooien met bloem. Stuk voor stuk eerst door ei, dan door paneermeel wentelen. Met 10 tegelijk in 3 minuten goudbruin frituren. In vergiet laten uitlekken. Op zelfde manier rest van mosselen frituren. Op warme schaal leggen. Kruidensaus apart opdienen.
Groentetip: aubergine met doperwten.

3 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
voor-/ bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip november 1980

Sneetje garnalen met spiegelei

SNEETJE GARNALEN MET SPIEGELEI

½ komkommer
8 radijsjes
4 sneetjes volkorenbrood
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel boter of margarine
4 eieren
200 gram gepelde garnalen
versgemalen peper
½ theelepel basilicum
½ theelepel selderijzout
½ bakje tuinkers


Komkommer wassen en in plakjes snijden. Radijsjes schoonmaken en in plakjes snijden. Sneetjes brood besmeren met mayonaise. Over 4 borden verdelen. Komkommer en radijs naast brood leggen. In koekenpan boter verhitten. 4 Spiegeleieren bakken. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Laten uitlekken. Garnalen over brood verdelen. Bestrooien met peper en basilicum. Spiegeleieren op garnalen leggen. Bestrooien met selderijzout. Tuinkers erboven van bedje knippen.
Groentetip: ijsbergsla.

4 personen

voedingswaarde : 250 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip november 1980

Aardappel-kaaskoekje

AARDAPPEL-KAASKOEKJE

zout
3 eetlepels vlugkokende havermout
2 eieren
4 eetlepels paneermeel
50 gram gepelde hazelnoten
1 zakje instant aardappelpuree à 125 gram
100 gram geraspte belegen kaas
½ deciliter melk
½ theelepel cayennepeper
¼ theelepel nootmuskaat
3 eetlepels boter of margarine


In pan, 2½ deciliter water met zout aan de kook brengen. Havermout erin strooien en 2 minuten zachtjes koken. In diep bord 1 ei losroeren. In ander diep bord paneermeel strooien. Noten fijnhakken. Van vuur af instantpuree door havermout roeren. Toevoegen: kaas, 1 ei, melk, noten, cayennepeper en nootmuskaat. Door elkaar roeren. Van pureemengsel 4 schijven vormen. Deze eerst door ei, dan door paneermeel wentelen. In koekenpan boter verhitten. Aardappelkoekjes aan elke kant 2 minuten bakken. Aardappelkoekjes op schaal scheppen.
Groentetip: sla met stukjes ananas.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip november 1980

Bloedworst met gember en ananas

BLOEDWORST MET GEMBER EN ANANAS

2 eetlepels bloem
4 plakken bloedworst à 100 gram
1½ theelepel gemberpoeder
3 eetlepels boter of margarine
1 bolletje gember
4 schijven ananas (uit blik)


In diep bord bloem strooien. Worst bestrooien met gemberpoeder. Door bloem wentelen. In koekenpan boter verhitten. Worst aan elke kant in 3 minuten goudbruin bakken. Schaal voorverwarmen. Gemberbolletje in vieren snijden. Worst op warme schaal scheppen. In bakvet ananas aan elke kant ½ minuut bakken. Over worst verdelen. In elke holte van ananas ¼ gemberbolletje leggen.
Groentetip: champignons met kruidensaus.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip november 1980

Bruine bonensoep met mais

BRUINE BONENSOEP MET MAIS

2 uien
4 aardappelen
4 takjes peterselie
2 literblikken bruine bonen
½ literblik mais
2 eetlepels boter of margarine
1 teentje knoflook
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
4 kruidenbouillontabletten
tabasco


Uien pellen en fijn snipperen. Aardappelen schillen, wassen en in blokjes snijden. In kopje peterselie fijnknippen. Boven maatbeker bonen afgieten. Vocht aanvullen met water tot 2 liter. Mais afgieten.
In braadpan boter verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Paprikapoeder en cayennepeper erdoor roeren. Toevoegen: bonenvocht, bouillontabletten en aardappelen. Aan de kook brengen. 10 Minuten koken. Bonen en mais toevoegen. In nog 5 minuten door en door heet laten worden. Peterselie erdoor roeren. Op smaak brengen met enkele druppels tabasco.
Lekker met ui-kaasstokbrood.

6 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip november 1980

Zuurkoolschotel uit de magnetron

ZUURKOOLSCHOTEL UIT DE MAGNETRON

1 zakje gekookte wijnzuurkool (250 gram)
1 appel (Elstar)
1 schaaltje gemarineerde kipfilet (200 gram)
1 zakje aardappelgolfjes (450 gram)
2 theelepels cajunkruiden
(½ eetlepel boter of margarine om in te vetten)


In zeef zuurkool laten uitlekken. Intussen appel schillen, klokhuis met appelboor eruit boren. Appel in dunne plakken snijden. Kipfilet in dunne reepjes snijden. Kipreepjes door zuurkool scheppen. Magnetronschaal met inhoud van 1½ liter invetten. Helft van zuurkool in schaal scheppen en gladstrijken. Helft van appel over zuurkool verdelen. Helft van aardappelgolfjes op appel leggen. Bestrooien met helft van cajunkruiden. Rest van zuurkool erop scheppen. Rest van appelplakjes erover verdelen. Afdekken met rest van aardappelgolfjes. Bestrooien met rest van cajunkruiden. In magnetron schotel afgedekt in 10 minuten op vol vermogen (700 Watt) door en door heet en gaar laten worden.

2 personen

voedingswaarde : 345 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande 23 november 1995