WARME BISSCHOPSWIJN
10 kruidnagels
schil van ½ citroen
1 stukje pijpkaneel
45 gram suiker
3 deciliter rode wijn
3 deciliter bessenwijn
10 Kruidnagels, schil van ½ citroen, 1 stukje pijpkaneel, 45 gram suiker, 3 deciliter rode wijn en 3 deciliter bessenwijn verwarmen tot 70°C. Pan afdekken en wijn 1 - 2 uur zachtjes laten trekken.
6 personen
voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidingstijd : 2 uur
gerechtsoort : drank
bron : Tip Culinair november 1995, december bakspecial
zondag 4 december 2016
Gortpap met peer en rozijnen
GORTPAP MET PEER EN ROZIJNEN
2 eetlepels rozijnen
1 handpeer
½ liter gortpap
1 eetlepel bruine basterdsuiker
In kommetje heet water doen. Hierin rozijnen 3 minuten wellen. Afgieten. Peer schillen en in stukjes snijden. Achtereenvolgens over 4 schaaltjes verdelen: peer, gortpap en rozijnen. Bestrooien met basterdsuiker.
4 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Tip november 1980
2 eetlepels rozijnen
1 handpeer
½ liter gortpap
1 eetlepel bruine basterdsuiker
In kommetje heet water doen. Hierin rozijnen 3 minuten wellen. Afgieten. Peer schillen en in stukjes snijden. Achtereenvolgens over 4 schaaltjes verdelen: peer, gortpap en rozijnen. Bestrooien met basterdsuiker.
4 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Tip november 1980
Gefrituurde mosselen met kruidensaus
GEFRITUURDE MOSSELEN MET KRUIDENSAUS
1 zak mosselen à 2 kilogram
1 ui
100 gram gesneden soepgroente
2 takjes peterselie
1 theelepel tijm
½ deciliter sherry
5 eetlepels remouladesaus (uit een potje)
5 eetlepels magere kwark
1 teentje knoflook
vloeibaar aroma
1 ei
5 eetlepels paneermeel
frituurolie/-vet
2 eetlepels bloem
Mosselen onder koud stromend water schoonborstelen. Geopende en kapotte exemplaren verwijderen. Ui pellen en in ringen snijden. In grote pan doen: bodempje water, mosselen, ui, soepgroente, 1 takje peterselie, tijm en sherry. Op hoog vuur 5 minuten koken tot schelpen open zijn. Af en toe omschudden. In 2 vergieten laten uitlekken en afkoelen. Mosselen uit schelpen nemen. In kom remouladesaus en kwark door elkaar roeren. Knoflook pellen en erboven fijnknippen. Op smaak brengen met vloeibaar aroma. In diep bord ei met zout losroeren. In ander diep bord paneermeel strooien. Vergiet bekleden met keukenpapier.
Frituurolie verhitten tot 175 °C. Schaal voorverwarmen. Mosselen bestrooien met bloem. Stuk voor stuk eerst door ei, dan door paneermeel wentelen. Met 10 tegelijk in 3 minuten goudbruin frituren. In vergiet laten uitlekken. Op zelfde manier rest van mosselen frituren. Op warme schaal leggen. Kruidensaus apart opdienen.
Groentetip: aubergine met doperwten.
3 personen
voedingswaarde : 375 kcal p.p.
voor-/ bereidingstijd : 20 / 15 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip november 1980
1 zak mosselen à 2 kilogram
1 ui
100 gram gesneden soepgroente
2 takjes peterselie
1 theelepel tijm
½ deciliter sherry
5 eetlepels remouladesaus (uit een potje)
5 eetlepels magere kwark
1 teentje knoflook
vloeibaar aroma
1 ei
5 eetlepels paneermeel
frituurolie/-vet
2 eetlepels bloem
Mosselen onder koud stromend water schoonborstelen. Geopende en kapotte exemplaren verwijderen. Ui pellen en in ringen snijden. In grote pan doen: bodempje water, mosselen, ui, soepgroente, 1 takje peterselie, tijm en sherry. Op hoog vuur 5 minuten koken tot schelpen open zijn. Af en toe omschudden. In 2 vergieten laten uitlekken en afkoelen. Mosselen uit schelpen nemen. In kom remouladesaus en kwark door elkaar roeren. Knoflook pellen en erboven fijnknippen. Op smaak brengen met vloeibaar aroma. In diep bord ei met zout losroeren. In ander diep bord paneermeel strooien. Vergiet bekleden met keukenpapier.
Frituurolie verhitten tot 175 °C. Schaal voorverwarmen. Mosselen bestrooien met bloem. Stuk voor stuk eerst door ei, dan door paneermeel wentelen. Met 10 tegelijk in 3 minuten goudbruin frituren. In vergiet laten uitlekken. Op zelfde manier rest van mosselen frituren. Op warme schaal leggen. Kruidensaus apart opdienen.
Groentetip: aubergine met doperwten.
3 personen
voedingswaarde : 375 kcal p.p.
voor-/ bereidingstijd : 20 / 15 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip november 1980
Sneetje garnalen met spiegelei
SNEETJE GARNALEN MET SPIEGELEI
½ komkommer
8 radijsjes
4 sneetjes volkorenbrood
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel boter of margarine
4 eieren
200 gram gepelde garnalen
versgemalen peper
½ theelepel basilicum
½ theelepel selderijzout
½ bakje tuinkers
Komkommer wassen en in plakjes snijden. Radijsjes schoonmaken en in plakjes snijden. Sneetjes brood besmeren met mayonaise. Over 4 borden verdelen. Komkommer en radijs naast brood leggen. In koekenpan boter verhitten. 4 Spiegeleieren bakken. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Laten uitlekken. Garnalen over brood verdelen. Bestrooien met peper en basilicum. Spiegeleieren op garnalen leggen. Bestrooien met selderijzout. Tuinkers erboven van bedje knippen.
Groentetip: ijsbergsla.
4 personen
voedingswaarde : 250 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip november 1980
½ komkommer
8 radijsjes
4 sneetjes volkorenbrood
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel boter of margarine
4 eieren
200 gram gepelde garnalen
versgemalen peper
½ theelepel basilicum
½ theelepel selderijzout
½ bakje tuinkers
Komkommer wassen en in plakjes snijden. Radijsjes schoonmaken en in plakjes snijden. Sneetjes brood besmeren met mayonaise. Over 4 borden verdelen. Komkommer en radijs naast brood leggen. In koekenpan boter verhitten. 4 Spiegeleieren bakken. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Laten uitlekken. Garnalen over brood verdelen. Bestrooien met peper en basilicum. Spiegeleieren op garnalen leggen. Bestrooien met selderijzout. Tuinkers erboven van bedje knippen.
Groentetip: ijsbergsla.
4 personen
voedingswaarde : 250 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip november 1980
Aardappel-kaaskoekje
AARDAPPEL-KAASKOEKJE
zout
3 eetlepels vlugkokende havermout
2 eieren
4 eetlepels paneermeel
50 gram gepelde hazelnoten
1 zakje instant aardappelpuree à 125 gram
100 gram geraspte belegen kaas
½ deciliter melk
½ theelepel cayennepeper
¼ theelepel nootmuskaat
3 eetlepels boter of margarine
In pan, 2½ deciliter water met zout aan de kook brengen. Havermout erin strooien en 2 minuten zachtjes koken. In diep bord 1 ei losroeren. In ander diep bord paneermeel strooien. Noten fijnhakken. Van vuur af instantpuree door havermout roeren. Toevoegen: kaas, 1 ei, melk, noten, cayennepeper en nootmuskaat. Door elkaar roeren. Van pureemengsel 4 schijven vormen. Deze eerst door ei, dan door paneermeel wentelen. In koekenpan boter verhitten. Aardappelkoekjes aan elke kant 2 minuten bakken. Aardappelkoekjes op schaal scheppen.
Groentetip: sla met stukjes ananas.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip november 1980
zout
3 eetlepels vlugkokende havermout
2 eieren
4 eetlepels paneermeel
50 gram gepelde hazelnoten
1 zakje instant aardappelpuree à 125 gram
100 gram geraspte belegen kaas
½ deciliter melk
½ theelepel cayennepeper
¼ theelepel nootmuskaat
3 eetlepels boter of margarine
In pan, 2½ deciliter water met zout aan de kook brengen. Havermout erin strooien en 2 minuten zachtjes koken. In diep bord 1 ei losroeren. In ander diep bord paneermeel strooien. Noten fijnhakken. Van vuur af instantpuree door havermout roeren. Toevoegen: kaas, 1 ei, melk, noten, cayennepeper en nootmuskaat. Door elkaar roeren. Van pureemengsel 4 schijven vormen. Deze eerst door ei, dan door paneermeel wentelen. In koekenpan boter verhitten. Aardappelkoekjes aan elke kant 2 minuten bakken. Aardappelkoekjes op schaal scheppen.
Groentetip: sla met stukjes ananas.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip november 1980
Bloedworst met gember en ananas
BLOEDWORST MET GEMBER EN ANANAS
2 eetlepels bloem
4 plakken bloedworst à 100 gram
1½ theelepel gemberpoeder
3 eetlepels boter of margarine
1 bolletje gember
4 schijven ananas (uit blik)
In diep bord bloem strooien. Worst bestrooien met gemberpoeder. Door bloem wentelen. In koekenpan boter verhitten. Worst aan elke kant in 3 minuten goudbruin bakken. Schaal voorverwarmen. Gemberbolletje in vieren snijden. Worst op warme schaal scheppen. In bakvet ananas aan elke kant ½ minuut bakken. Over worst verdelen. In elke holte van ananas ¼ gemberbolletje leggen.
Groentetip: champignons met kruidensaus.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip november 1980
2 eetlepels bloem
4 plakken bloedworst à 100 gram
1½ theelepel gemberpoeder
3 eetlepels boter of margarine
1 bolletje gember
4 schijven ananas (uit blik)
In diep bord bloem strooien. Worst bestrooien met gemberpoeder. Door bloem wentelen. In koekenpan boter verhitten. Worst aan elke kant in 3 minuten goudbruin bakken. Schaal voorverwarmen. Gemberbolletje in vieren snijden. Worst op warme schaal scheppen. In bakvet ananas aan elke kant ½ minuut bakken. Over worst verdelen. In elke holte van ananas ¼ gemberbolletje leggen.
Groentetip: champignons met kruidensaus.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip november 1980
Bruine bonensoep met mais
BRUINE BONENSOEP MET MAIS
2 uien
4 aardappelen
4 takjes peterselie
2 literblikken bruine bonen
½ literblik mais
2 eetlepels boter of margarine
1 teentje knoflook
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
4 kruidenbouillontabletten
tabasco
Uien pellen en fijn snipperen. Aardappelen schillen, wassen en in blokjes snijden. In kopje peterselie fijnknippen. Boven maatbeker bonen afgieten. Vocht aanvullen met water tot 2 liter. Mais afgieten.
In braadpan boter verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Paprikapoeder en cayennepeper erdoor roeren. Toevoegen: bonenvocht, bouillontabletten en aardappelen. Aan de kook brengen. 10 Minuten koken. Bonen en mais toevoegen. In nog 5 minuten door en door heet laten worden. Peterselie erdoor roeren. Op smaak brengen met enkele druppels tabasco.
Lekker met ui-kaasstokbrood.
6 personen
voedingswaarde : 395 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten
gerechtsoort : maaltijdsoep
bron : Tip november 1980
2 uien
4 aardappelen
4 takjes peterselie
2 literblikken bruine bonen
½ literblik mais
2 eetlepels boter of margarine
1 teentje knoflook
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
4 kruidenbouillontabletten
tabasco
Uien pellen en fijn snipperen. Aardappelen schillen, wassen en in blokjes snijden. In kopje peterselie fijnknippen. Boven maatbeker bonen afgieten. Vocht aanvullen met water tot 2 liter. Mais afgieten.
In braadpan boter verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Paprikapoeder en cayennepeper erdoor roeren. Toevoegen: bonenvocht, bouillontabletten en aardappelen. Aan de kook brengen. 10 Minuten koken. Bonen en mais toevoegen. In nog 5 minuten door en door heet laten worden. Peterselie erdoor roeren. Op smaak brengen met enkele druppels tabasco.
Lekker met ui-kaasstokbrood.
6 personen
voedingswaarde : 395 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten
gerechtsoort : maaltijdsoep
bron : Tip november 1980
Zuurkoolschotel uit de magnetron
ZUURKOOLSCHOTEL UIT DE MAGNETRON
1 zakje gekookte wijnzuurkool (250 gram)
1 appel (Elstar)
1 schaaltje gemarineerde kipfilet (200 gram)
1 zakje aardappelgolfjes (450 gram)
2 theelepels cajunkruiden
(½ eetlepel boter of margarine om in te vetten)
In zeef zuurkool laten uitlekken. Intussen appel schillen, klokhuis met appelboor eruit boren. Appel in dunne plakken snijden. Kipfilet in dunne reepjes snijden. Kipreepjes door zuurkool scheppen. Magnetronschaal met inhoud van 1½ liter invetten. Helft van zuurkool in schaal scheppen en gladstrijken. Helft van appel over zuurkool verdelen. Helft van aardappelgolfjes op appel leggen. Bestrooien met helft van cajunkruiden. Rest van zuurkool erop scheppen. Rest van appelplakjes erover verdelen. Afdekken met rest van aardappelgolfjes. Bestrooien met rest van cajunkruiden. In magnetron schotel afgedekt in 10 minuten op vol vermogen (700 Watt) door en door heet en gaar laten worden.
2 personen
voedingswaarde : 345 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Allerhande 23 november 1995
1 zakje gekookte wijnzuurkool (250 gram)
1 appel (Elstar)
1 schaaltje gemarineerde kipfilet (200 gram)
1 zakje aardappelgolfjes (450 gram)
2 theelepels cajunkruiden
(½ eetlepel boter of margarine om in te vetten)
In zeef zuurkool laten uitlekken. Intussen appel schillen, klokhuis met appelboor eruit boren. Appel in dunne plakken snijden. Kipfilet in dunne reepjes snijden. Kipreepjes door zuurkool scheppen. Magnetronschaal met inhoud van 1½ liter invetten. Helft van zuurkool in schaal scheppen en gladstrijken. Helft van appel over zuurkool verdelen. Helft van aardappelgolfjes op appel leggen. Bestrooien met helft van cajunkruiden. Rest van zuurkool erop scheppen. Rest van appelplakjes erover verdelen. Afdekken met rest van aardappelgolfjes. Bestrooien met rest van cajunkruiden. In magnetron schotel afgedekt in 10 minuten op vol vermogen (700 Watt) door en door heet en gaar laten worden.
2 personen
voedingswaarde : 345 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Allerhande 23 november 1995
Abonneren op:
Posts (Atom)