dinsdag 11 mei 2010

Pikante kofta met geroosterde wortelsalade

PIKANTE KOFTA MET GEROOSTERDE WORTELSALADE

WORTELSALADE
400 gram wortel
1 theelepel gemalen komijn
zout
versgemalen peper
5 eetlepels olijfolie
2 sinaasappels

KOFTA
500 gram rundergehakt
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
½ theelepel kaneelpoeder
1 theelepel chilipoeder
1 eetlepel gehakte verse munt of koriander

Verwarm de oven voor op 200°C. Schrap de wortel en schaaf of snijd deze in lange linten. Leg de wortellinten op een bakplaat. Strooi er komijn, zout en peper over. Sprenkel de helft van de olijfolie erover. Zet de bakplaat 20 minuten in het midden van de oven tot de wortel licht gekleurd is. Schep de linten tijdens de bereiding één keer om. Schil de sinaasappels dik en verdeel ze in plakken. Meng voor de kofta het gehakt met de andere ingrediënten en voeg zout en peper toe. Vorm van het gehaktmengsel korte frikadellen of kleine balletjes. Verhit de rest van de olijfolie en bak hierin het gehakt rondom bruin en gaar in 15 - 20 minuten. Schep de wortel en sinaasappel door elkaar. Serveer de wortelsalade, gegarneerd met blaadjes munt, bij de kofta.

4 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen mei 2010

Gegrilde asperges met sinaasappel en balsamico op zalmcarpaccio

GEGRILDE ASPERGES MET SINAASAPPEL EN BALSAMICO OP ZALMCARPACCIO

500 gram witte en groene asperges
zout
versgemalen peper
1 sinaasappel
5 eetlepels olijfolie
400 gram gerookte zalm
50 gram boter
1 eetlepel balsamicoazijn
handje basilicumblaadjes

Schil de witte asperges en snijd van de groene en witte een stukje van de onderkant af. Kook de asperges 3 minuten met zout. Giet ze af, spoel er koud water over en laat ze uitlekken. Boen de sinaasappel schoon. Snijd dunne sliertjes van de schil voor garnering en pers de vrucht. Meng het sap met 3 eetlepels olijfolie en voeg peper toe. Verdeel een beetje van het sinaasappel-olijfmengsel over 4 borden. Leg daarop, naast elkaar, de plakken zalm. Halveer de asperges. Verhit een grillpan. Bestrijk de asperges met de rest van de olijfolie en gril ze 3 - 4 minuten. Verwarm intussen de boter met de balsamicoazijn. Verdeel basilicumblaadjes over de zalm. Leg in het midden de asperges en druppel er balsamicoboter overheen. Maal er peper over.

4 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : voorgerecht of lunchgerecht

bron : Boodschappen mei 2010