woensdag 9 november 2016

Eieren met mosterd-dillesaus

EIEREN MET MOSTERD-DILLESAUS

8 eieren
1 bekertje garderoom à 200 milliliter
1 eetlepel mosterd
1 zakje Hollandaisesaus
zout
peper


4 Borden voorverwarmen. Eieren in 10 minuten hard koken. Intussen in kom garderoom met mosterd half stijfkloppen. In steelpan 2 deciliter water aan de kook brengen. Al roerende Hollandaisesauspoeder toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Nog 2 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren. Door garderoommengsel 4 eetlepels warme saus roeren. Garderoommengsel aan saus toevoegen. Dille erdoor roeren. Nog 1 minuut verwarmen (niet koken). Op smaak brengen met zout en peper. Eieren laten schrikken, pellen en in lengte halveren. Over warme borden verdelen. Saus erover schenken. Lekker met macaroni en veldsla.

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : eigerecht

bron : Tip november 1986

Omelet met zuurkool

OMELET MET ZUURKOOL

Dat zuurkool ook zonder worst of spek lekker kan zijn, bewijst dit vegetarische gerecht. Kaas en kummel geven er een bijzondere smaak aan.

1 ui
50 gram boter of margarine
250 gram zuurkool
versgemalen peper
1 theelepel kummel
4 eieren
4 eetlepels melk
50 gram geraspte oude kaas
zout


Platte schaal voorverwarmen. Ui pellen en snipperen. In pan 1 eetlepel boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Zuurkool toevoegen en met vork loshalen. Peper en kummel erover strooien. Met deksel op pan nog 10 minuten zachtjes stoven. Af en toe omscheppen. Intussen boven kom eieren breken. Toevoegen: melk, kaas, peper en zout. Met vork loskloppen. In koekenpan rest van boter verhitten. Eimengsel erin schenken en laten uitvloeien. Zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is. Op warme schaal laten glijden. Zuurkool afgieten. Over helft omelet verdelen. Omelet dubbelklappen. Aan tafel omelet halveren. Lekker met (instant) aardappelpuree.

2 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : eigerecht

bron : Tip november 1986

Kipfilet gevuld met ansjovis

KIPFILET GEVULD MET ANSJOVIS

Verrassend, deze combinatie van kip en vis! Voor een smakelijk accent zorgen in plakjes gesneden olijven.

6 ansjovisfilets (blikje)
3 eetlepels melk
1 kleine ui
4 gevulde groene olijven
1 dubbele kipfilet (250 gram)
zout
peper
25 gram boter of margarine


In zeef ansjovis afspoelen. In diep bord leggen. Melk erover schenken. 5 minuten laten weken. Intussen ui pellen en in dunne ringen snijden. Olijven in plakjes snijden. Kip onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. In zeef ansjovis laten uitlekken. Kipfilet openklappen. Achtereenvolgens over helft van kip verdelen: ansjovis, uiringen en olijven. Kipfilet dichtklappen en met cocktailprikkers vaststeken. Bestrooien met (weinig) zout en peper. Platte schaal voorverwarmen. In koekenpan boter verhitten. Gevulde kipfilet in 3 minuten rondom bruinbakken. In nog 15 minuten goudbruin en gaar bakken. Af en toe keren. Op warme schaal leggen. Aan tafel halveren. Aan bakvet ½ deciliter water toevoegen. Aanbaksels losroeren. Aan de kook brengen. Jus overdoen in juskom.
Lekker met (snelkook)rijst en veldsla.

2 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip november 1986

Yanguo Jiding (China)

YANGUO JIDING (KIP MET CASHEWNOTEN)

2 eetlepels maïzena
1 eetlepel sojasaus
2½ eetlepel droge sherry
1 kippenbouillontablet
1 winterwortel (à 400 gram)
3 stengels bleekselderij
6 voorjaarsuitjes
250 gram shiitake (Chinese paddenstoelen)
1 blik bamboescheuten (nettogewicht 540 gram)
1 stukje verse gemberwortel (1 centimeter)
400 gram kipfilet
zout
1 ei
6 eetlepels (soja)olie
75 gram ongezouten cashewnoten


In kopje 1 eetlepel maïzena en 1 eetlepel koud water tot glad papje roeren. In pan doen: 3½ deciliter water, sojasaus, 1 eetlepel sherry en bouillontablet. Aan de kook brengen en bouillontablet laten oplossen. Al roerende maïzenapapje toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Pan van vuur nemen. Wortel schrappen en wassen. In stukjes snijden. Bleekselderij wassen (en draden eraf trekken). Schuin in reepjes van 1 centimeter snijden. Van voorjaarsuitjes worteltjes verwijderen en wassen. In stukjes van 2 centimeter snijden. Paddenstoelen wassen en grof snijden. Bamboescheuten afgieten en in dunne plakken snijden. Plakken in reepjes van 1 centimeter snijden. Gember schillen en fijn raspen. Kip onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Kip in stukjes van 2½ centimeter snijden. Bestrooien met 1 theelepel zout en 1 eetlepel maïzena. Ei splitsen. (Dooier wordt niet gebruikt.) In kom eiwit losroeren. Erdoor roeren: kip en 1½ eetlepel sherry. Vergiet bekleden met keukenpapier. In wok of braadpan 6 eetlepels olie verhitten. Al omscheppende cashewnoten 1 minuut bakken. Uit wok scheppen en op stuk keukenpapier laten uitdruipen. In zelfde wok met olie stukjes kip snel rondom bakken. Uit wok scheppen en in vergiet laten uitdruipen. Olie uit wok schenken.
Wok verhitten. Al roerende wortel en gember 5 minuten bakken. Toevoegen: bleekselderij, bamboescheuten, voorjaarsuitjes en paddenstoelen. 3 Minuten meebakken. (Groente moet nog knapperig blijven.) Kip toevoegen en in nog 3 minuten heet laten worden. Saus erdoor roeren en meewarmen. Overdoen in schaal. Cashewnoten erover strooien. Lekker met rijst.

6 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 15 minuten

gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip november 1986

Vis-venkelschotel met olijven

VIS-VENKELSCHOTEL MET OLIJVEN

300 gram schelvisfilet
1½ theelepel viskruiden met zout
½ eetlepel citroensap
500 gram venkel
zout
1 zakje Hollandaisesaus
1½ deciliter droge witte wijn
2 tomaten
10 zwarte olijven


Vis onder koud water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Inwrijven met 1 theelepel viskruiden. Besprenkelen met citroensap. Laten uitlekken. Venkel wassen. Stronk en steeltjes verwijderen. Mooi venkelgroen achterhouden. Venkel in reepjes snijden. In pan met weinig water en zout, venkel in 15 minuten gaarkoken. Intussen in kopje venkelgroen fijnknippen. In steelpan Hollandaisesaus maken met 1½ deciliter wijn en 1½ deciliter water volgens gebruiksaanwijzing. Venkelgroen erdoor roeren. Tomaten inkruisen. Onderdompelen in kokend water en ontvellen. In partjes snijden. Zaadjes verwijderen. Ovenschotel invetten. Venkel afgieten. In ovenschotel scheppen. Vis op venkel leggen. Tomaten en olijven erover verdelen. Saus erover schenken. met aluminiumfolie afdekken. Tot gebruik in koelkast zetten.
Oven voorverwarmen op 225°C. In midden van oven vis-venkelschotel in 15 minuten heet laten worden. Folie verwijderen. Lekker met gekookte aardappel.

2 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip november 1987

Bonenschotel met walnoten

BONENSCHOTEL MET WALNOTEN

Snel maakt u met sperziebonen, witte bonen en bonenkruid een echte bonenschotel. Het kruidige sausje met fijngehakte radijsjes en de walnoten maken er een heerlijk vegetarisch gerecht van.

200 gram sperziebonen
1 sjalotje
1 eetlepel margarine
1 deciliter droge wijn
zout
1 theelepel bonenkruid
1 pot witte bonen (nettogewicht 340 gram)
4 radijsjes
4 takjes peterselie
75 gram gepelde walnoten
1½ eetlepels wittewijnazijn
½ eetlepel Franse mosterd
versgemalen peper
4½ eetlepels olie


Sperziebonen wassen en afhalen. In stukjes van 1 centimeter snijden. Sjalotje pellen en snipperen. In pan margarine verhitten. Sjalotje en sperziebonen 1 minuut zachtjes bakken. Toevoegen: wijn, zout en bonenkruid. Met deksel schuin op pan sperziebonen in 10 minuten zachtjes gaarstoven. Intussen in zeef witte bonen laten uitlekken. Van radijsjes blad en worteltjes verwijderen. (Met blitzhakker) radijsjes heel fijnhakken. In kopje peterselie fijnknippen. Walnoten halveren. Witte bonen door sperziebonen scheppen en 3 minuten mee warmen. Intussen in kommetje doen: azijn, mosterd, zout, peper en olie. Tot sausje roeren. Radijs en peterselie erdoor roeren. Bonenmengsel overdoen in schaal en sausje erover schenken. Walnoten erdoor scheppen.
Lekker met grof volkorenbrood.

2 personen

voedingswaarde : 725 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip november 1987

Wijting met cider-roomsaus

WIJTING MET CIDER-ROOMSAUS

1 ui
2 tomaten
300 gram wijtingfilets
zout
peper
1 eetlepel boter of margarine
1 eetlepel mosterd
1 deciliter cider
½ deciliter slagroom
1 eetlepel maïzena


Ui pellen en in ringen snijden. Tomaten wassen en in plakjes snijden. Vis onder koud water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Inwrijven met zout en peper. Pan bestrijken met boter. Ui over bodem verdelen. Plakjes tomaat erop leggen. Vis op tomaat leggen. Bestrijken met mosterd. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Cider en slagroom over vis schenken. Vis in 30 minuten zachtjes gaar stoven. Met schuimspaan vis uit pan nemen en op schaal leggen. Boven steelpan stoofvocht zeven. Aan de kook brengen. In kopje maïzena met 1 eetlepel water tot glad papje roeren. Al roerende aan stoofvocht toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Helft van saus over vis schenken. Rest overdoen in sauskom. Lekker met aardappelpuree en worteltjes.

2 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Ellen den Hartigh in Tip november 1987

Paprika gevuld met shoarmavlees

PAPRIKA GEVULD MET SHOARMAVLEES

1 rode paprika
1 sjalotje
1 aardappel
100 gram shoarmavlees
2 takjes peterselie
25 gram geraspte kaas


Paprika wassen. In lengte halveren en zaadlijsten verwijderen. Sjalotje pellen en heel fijn snipperen. Aardappel schillen en in kleine blokjes snijden. In kom shoarmavlees, aardappel en sjalotje door elkaar scheppen. Peterselie erboven fijnknippen. Paprikahelften vullen met vleesmengsel en naast elkaar op een bord zetten. Eventueel rest van vulling er omheen scheppen. In magnetron gevulde paprika’s in 5 minuten op vol vermogen bijna gaar laten worden. Kaas erover strooien. In magnetron in 2 minuten op vol vermogen gaar laten worden en kaas laten smelten. Lekker met volkorenbrood.

1 persoon

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande 42 (november 1988)

Scholrolletjes op groentebedje

SCHOLROLLETJES OP GROENTEBEDJE

2 diepvriesscholfilets
½ winterwortel (100 gram)
½ prei (100 gram)
2 aardappels
zout
peper
3 eetlepels kerrie-ananassaus (potje, Heinz)
2 eetlepels geraspte kaas


Scholfilets naast elkaar op bord leggen en in de magnetron in 4 minuten op de ontdooistand (150 Watt) ontdooien. Halverwege de scholfilets keren. Intussen wortel en prei schoonmaken en in stukjes snijden (of in luciferdunne reepjes voor een feestelijk effect). Aardappels schillen en in flinterdunne plakjes snijden. Op ander bord in het midden een bedje van prei en wortel rangschikken. Aardappelplakjes er dakpansgewijs omheen schikken. Afdekken met plastic folie en in de magnetron in 3 minuten op vol vermogen (600 - 700 Watt) half gaar laten worden. Intussen scholfilets droogdeppen met keukenpapier en in de lengte halveren. Inwrijven met zout en peper en bestrijken met 1 eetlepel kerriesaus. Scholfilets oprollen en rolletjes op groentebedje zetten. Rest van kerriesaus op scholrolletjes scheppen. Geraspte kaas over aardappelplakjes strooien. In de magnetron de scholrolletjes en de groente in 3 - 4 minuten op driekwart van het vermogen (525 - 600 Watt) gaar laten worden.

1 persoon

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande 42 (november 1988)

Rode kool met cranberry's en vijgen

RODE KOOL MET CRANBERRY'S EN VIJGEN

1 kleine rode kool (750 gram)
200 gram cranberry's
1 perssinaasappel
4 gedroogde vijgen
1 laurierblaadje
1 kruidnagel
zout
peper
1 eetlepel witte basterdsuiker


Van kool lelijk blad verwijderen. In vieren snijden en stronk verwijderen. In dunne reepjes snijden. In zeef cranberries wassen. Sinaasappel uitpersen. Vijgen in stukjes snijden.
In pan doen: sinaasappelsap, rode kool, cranberries, vijgen, laurierblaadje, kruidnagel, zout, peper en ¾ deciliter water. Met deksel op pan, rode kool in 25 minuten zachtjes gaar koken. Af en toe omscheppen. Laurierblaadje en kruidnagel verwijderen. Op smaak brengen met suiker, zout en peper. Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 90 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1987