woensdag 9 november 2016

Yanguo Jiding (China)

YANGUO JIDING (KIP MET CASHEWNOTEN)

2 eetlepels maïzena
1 eetlepel sojasaus
2½ eetlepel droge sherry
1 kippenbouillontablet
1 winterwortel (à 400 gram)
3 stengels bleekselderij
6 voorjaarsuitjes
250 gram shiitake (Chinese paddenstoelen)
1 blik bamboescheuten (nettogewicht 540 gram)
1 stukje verse gemberwortel (1 centimeter)
400 gram kipfilet
zout
1 ei
6 eetlepels (soja)olie
75 gram ongezouten cashewnoten


In kopje 1 eetlepel maïzena en 1 eetlepel koud water tot glad papje roeren. In pan doen: 3½ deciliter water, sojasaus, 1 eetlepel sherry en bouillontablet. Aan de kook brengen en bouillontablet laten oplossen. Al roerende maïzenapapje toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Pan van vuur nemen. Wortel schrappen en wassen. In stukjes snijden. Bleekselderij wassen (en draden eraf trekken). Schuin in reepjes van 1 centimeter snijden. Van voorjaarsuitjes worteltjes verwijderen en wassen. In stukjes van 2 centimeter snijden. Paddenstoelen wassen en grof snijden. Bamboescheuten afgieten en in dunne plakken snijden. Plakken in reepjes van 1 centimeter snijden. Gember schillen en fijn raspen. Kip onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Kip in stukjes van 2½ centimeter snijden. Bestrooien met 1 theelepel zout en 1 eetlepel maïzena. Ei splitsen. (Dooier wordt niet gebruikt.) In kom eiwit losroeren. Erdoor roeren: kip en 1½ eetlepel sherry. Vergiet bekleden met keukenpapier. In wok of braadpan 6 eetlepels olie verhitten. Al omscheppende cashewnoten 1 minuut bakken. Uit wok scheppen en op stuk keukenpapier laten uitdruipen. In zelfde wok met olie stukjes kip snel rondom bakken. Uit wok scheppen en in vergiet laten uitdruipen. Olie uit wok schenken.
Wok verhitten. Al roerende wortel en gember 5 minuten bakken. Toevoegen: bleekselderij, bamboescheuten, voorjaarsuitjes en paddenstoelen. 3 Minuten meebakken. (Groente moet nog knapperig blijven.) Kip toevoegen en in nog 3 minuten heet laten worden. Saus erdoor roeren en meewarmen. Overdoen in schaal. Cashewnoten erover strooien. Lekker met rijst.

6 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 15 minuten

gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip november 1986