GROENETOMATENCHUTNEY
Onrijpe ‘groene’ tomaten hebben een stevige textuur en een licht zurige smaak – ideaal voor een scherpe chutney.
1 kaneelstokje
4 hele kruidnagels
4 pimentbessen
5 zwarte peperkorrels
1 kilogram groene tomaten, in stukjes
750 gram moesappels, geschild, klokhuis verwijderd, in kleine stukjes
300 gram uien, gepeld en gesnipperd
150 gram sultanarozijnen
300 gram lichtbruine suiker
2 theelepels zout
3½ deciliter witte wijnazijn
½ theelepel Aleppo-pepervlokken
Stop het kaneelstokje, de kruidnagels, pimentbessen en peperkorrels in een klein zakje van kaasdoek. Doe het specerijenzakje en alle andere ingrediënten in een grote, niet metalen pan op matig vuur. Breng het mengsel aan de kook en laat het onafgedekt 3 uur pruttelen, tot het dik en ingekookt is, maar er nog wel wat vocht over is. Roer af en toe.
Verdeel de chutney meteen over warme, gesteriliseerde potten. Sluit ze af met nieuwe deksels. Laat de chutney op een koele, droge plaats 4 – 10 weken rijpen voor je hem eet. Zet een geopende pot in de koelkast.
Voor 1,4 kilogram
gerechtsoort : inmaak (hartig)
bron : Tomaten : 75 Verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol / Jenny Linford
zondag 27 oktober 2024
Groenetomaten-zuringsoep
GROENETOMATEN-ZURINGSOEP
Scherp smakende groene tomaten en citroenachtige zuring vormen samen een heerlijk verfrissende, verfijnde koude soep. Als je geen verse zuring kunt vinden, is bladspinazie met een beetje citroensap een prima alternatief. Serveer de soep als voorafje of als lichte lunch met brood en boter.
50 gram zuring
25 gram boter
1 sjalot, fijngesnipperd
500 gram groene tomaten, in grove stukken
6 deciliter kippen- of groentebouillon
zout
versgemalen zwarte peper
4 eetlepels yoghurt, als garnering
Scheur het blad van de zuring van de harde nerven en snijd de bladeren in fijne reepjes. Smelt de boter in een pan met dikke bodem op matig vuur. Voeg de sjalot toe en bak hem 2 – 3 minuten, tot hij zacht is; roer af en toe. Voeg de tomaten en zuring toe en laat het mengsel 2 – 3 minuten pruttelen. Roer regelmatig. Giet de bouillon in de pan, meng alles en breng de soep op smaak met zout en peper. Breng de soep aan de kook en draai het vuur laag. Dek de pan af en laat de soep 25 minuten zachtjes koken. Maal de soep tot een glad geheel. Giet hem door een fijne zeef in een kan. Laat hem helemaal afkoelen en zet hem dan ten minste 2 uur in de koelkast.
Serveer elke portie gegarneerd met wat yoghurt en bestrooid met peper.
4 personen
gerechtsoort : soep
bron : Tomaten : 75 Verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol / Jenny Linford
Scherp smakende groene tomaten en citroenachtige zuring vormen samen een heerlijk verfrissende, verfijnde koude soep. Als je geen verse zuring kunt vinden, is bladspinazie met een beetje citroensap een prima alternatief. Serveer de soep als voorafje of als lichte lunch met brood en boter.
50 gram zuring
25 gram boter
1 sjalot, fijngesnipperd
500 gram groene tomaten, in grove stukken
6 deciliter kippen- of groentebouillon
zout
versgemalen zwarte peper
4 eetlepels yoghurt, als garnering
Scheur het blad van de zuring van de harde nerven en snijd de bladeren in fijne reepjes. Smelt de boter in een pan met dikke bodem op matig vuur. Voeg de sjalot toe en bak hem 2 – 3 minuten, tot hij zacht is; roer af en toe. Voeg de tomaten en zuring toe en laat het mengsel 2 – 3 minuten pruttelen. Roer regelmatig. Giet de bouillon in de pan, meng alles en breng de soep op smaak met zout en peper. Breng de soep aan de kook en draai het vuur laag. Dek de pan af en laat de soep 25 minuten zachtjes koken. Maal de soep tot een glad geheel. Giet hem door een fijne zeef in een kan. Laat hem helemaal afkoelen en zet hem dan ten minste 2 uur in de koelkast.
Serveer elke portie gegarneerd met wat yoghurt en bestrooid met peper.
4 personen
gerechtsoort : soep
bron : Tomaten : 75 Verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol / Jenny Linford
Gebakken groene tomaten (Amerika)
GEBAKKEN GROENE TOMATEN
Dit is een klassiek Amerikaans brunchgerecht, waarin het frisse sappige van de tomaten perfect samengaat met het knapperige korstje. Serveer ze met gebakken bacon en eieren als brunch, of als bijgerecht.
4 groene tomaten
3 eetlepels maïzena
zout
versgemalen zwarte peper
de blaadjes van een takje verse tijm, plus extra als garnering
15 gram boter
2 theelepels olijfolie
1 ei, losgeklopt
crème fraîche of zure room, op smaak gebracht met zout en peper, voor erbij
tomatenketchup, voor erbij
Snijd elke tomaat in 3 – 4 plakken van gelijke dikte. Breng de maïzena op smaak met zout en peper en voeg de tijmblaadjes toe. Zet het mengsel apart. Verhit de boter en olie in een koekenpan met dikke bodem tot ze beginnen te schuimen. Haal de plakken tomaat eerst door het losgeklopte ei en dan door het maïzenamengsel; beide kanten moeten met een dun laagje zijn bedekt. Bak de plakken tomaat 2 – 3 minuten in de hete pan. Keer ze en bak de andere kant goudbruin.
Serveer de tomaten meteen, gegarneerd met tijm. Geef er een schep crème fraîche of zure room en tomatenketchup bij.
4 personen
gebied : Amerika
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Tomaten : 75 Verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol / Jenny Linford
Dit is een klassiek Amerikaans brunchgerecht, waarin het frisse sappige van de tomaten perfect samengaat met het knapperige korstje. Serveer ze met gebakken bacon en eieren als brunch, of als bijgerecht.
4 groene tomaten
3 eetlepels maïzena
zout
versgemalen zwarte peper
de blaadjes van een takje verse tijm, plus extra als garnering
15 gram boter
2 theelepels olijfolie
1 ei, losgeklopt
crème fraîche of zure room, op smaak gebracht met zout en peper, voor erbij
tomatenketchup, voor erbij
Snijd elke tomaat in 3 – 4 plakken van gelijke dikte. Breng de maïzena op smaak met zout en peper en voeg de tijmblaadjes toe. Zet het mengsel apart. Verhit de boter en olie in een koekenpan met dikke bodem tot ze beginnen te schuimen. Haal de plakken tomaat eerst door het losgeklopte ei en dan door het maïzenamengsel; beide kanten moeten met een dun laagje zijn bedekt. Bak de plakken tomaat 2 – 3 minuten in de hete pan. Keer ze en bak de andere kant goudbruin.
Serveer de tomaten meteen, gegarneerd met tijm. Geef er een schep crème fraîche of zure room en tomatenketchup bij.
4 personen
gebied : Amerika
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Tomaten : 75 Verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol / Jenny Linford
Abonneren op:
Posts (Atom)