zondag 24 juni 2018

Salade van rode kool en kalkoenfilet

SALADE VAN RODE KOOL EN KALKOENFILET

½ rode kool, in zeer dunne reepjes
200 gram kalkoenfilet
4 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 eetlepel rode wijn
1 eetlepel balsamicoazijn
zout
peper


Verhit 2 eetlepels olie en roerbak de rode kool, ui en knoflook 2 minuten.
Schenk de wijn en azijn erbij en roerbak nog eens 5 minuten. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Laat het koolmengsel uitlekken en afkoelen.
Bestrooi de kalkoenfilet met zout en peper. Verhit de resterende olie in een pan en bak de kalkoenfilet in 5 - 6 minuten aan beide kanten gaar en bruin.
Verdeel de rode kool over 4 borden. Snijd de kalkoenfilet in plakken en leg deze op de rode kool.

4 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Salades : 50 Recepten voor een frisse, gezonde maaltijd / Francis van Arkel

Salade met tonijn en artisjokken

SALADE MET TONIJN EN ARTISJOKKEN

1 blikje tonijn op olie, losgemaakt
1 blik artisjokharten, uitgelekt, in kwarten
2 grote tomaten, zonder zaadlijsten, in plakken
½ rode peper, zonder zaadlijsten, in reepjes
½ rode ui, in dunne ringen
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
zout


Verdeel de artisjokharten over 4 borden.
Schep er laag voor laag de tomaat, peper en uiringen op.
Maak een dressing van olie, citroensap en zout en besprenkel de salade hiermee.
Verdeel de tonijn over de salade.

4 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Salades : 50 Recepten voor een frisse, gezonde maaltijd / Francis van Arkel

Provencaalse vissalade (Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk)

PROVENÇAALSE VISSALADE

200 gram visfilet (kabeljauw, tong, schol), in reepjes
200 gram verse spinazie
2 lente-uitjes, in stukjes
2 stengels bleekselderij, in reepjes
50 gram Hollandse garnalen, gekookt
1 eetlepel Provençaalse kruiden, gedroogd
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel olijvonaise
1 eetlepel yoghurt
1 theelepel mosterd
2 theelepels citroensap
zout
peper
50 gram zonnebloempitten, geroosterd


Meng de spinazie met de lente-ui, bleekselderij en garnalen. Verdeel dit over 4 borden.
Wrijf de visfilets in met de Provençaalse kruiden. Verhit de olijfolie in een pan en stoof de visfilets gaar op een matige warmtebron. Schep de visfilets uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Roer de olijvonaise, yoghurt, mosterd en het citroensap met zout en peper tot een sausje.
Verdeel de vis en zonnebloempitten over het spinaziemengsel en schenk er een beetje saus over. Serveer de rest van de saus er apart bij

4 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gebied : Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
gerechtsoort : salade

bron : Salades : 50 Recepten voor een frisse, gezonde maaltijd / Francis van Arkel

Heilbotsalade met croutons

HEILBOTSALADE MET CROUTONS

250 gram gerookte heilbot, in plakjes
4 sneetjes oud brood, ontkorst, in blokjes
1 teentje knoflook, gehalveerd
150 gram rucola, fijngesneden
4 rijpe tomaten, ontveld, zonder zaadlijsten, in blokjes
1 rode ui, gesnipperd
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
zout
peper


Bestrijk het brood met de gehalveerde knoflook. Pers de knoflook hierna uit voor de dressing. Rooster de blokjes oud brood in een droge koekenpan op een matige warmtebron tot croutons.
Schep de rucola, tomatenblokjes en ui door elkaar.
Meng de uitgeperste knoflook met olijfolie, citroensap, zout en peper tot een dressing en schep deze door het rucolamengsel.
Verdeel de plakjes heilbot over 4 borden en schep het rucolamengsel erop.
Strooi de croutons over de salade.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Salades : 50 Recepten voor een frisse, gezonde maaltijd / Francis van Arkel

Komkommersalade met geroosterde pinda's

KOMKOMMERSALADE MET GEROOSTERDE PINDA’S

2 komkommers
50 gram pinda’s, geroosterd, grof gehakt
1 groene peper, gehakt
2 eetlepels citroensap
zout
peper
1 eetlepel kokos, geraspt


Schil de komkommers, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Meng de komkommerblokjes met de pinda’s, groene peper en het citroensap. Breng ze o smaak met zout en peper.
Verdeel de komkommersalade over 4 bordjes en strooi er het geraspte kokos over.

4 personen

voedingswaarde : 110 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Salades : 50 Recepten voor een frisse, gezonde maaltijd / Francis van Arkel