vrijdag 10 april 2020

Groene bloemkoolcouscous (Batroun, Libanon)

GROENE BLOEMKOOLCOUSCOUS met citroenrasp & pijnboompitjes

Deze bloemkoolcouscous is ooit geboren in Batroun in Libanon, bij gebrek aan andere ingrediënten. Naast de bloemkool waren er de heerlijke Batrounie-citroenen en de fameuze langwerpige Libanese pijnboompitjes. Daarna heeft de bloemkoolcouscous al eens in delicious. gestaan, en nu hebben we er weer een nieuwe twist aan gegeven, gewoon omdat hij zo lekker is: met heel veel peterselie en sinaasappelrasp.

1 grote bloemkool
2 bosjes peterselie
1 citroen
1 sinaasappel
75 gram pijnboompitjes
milde olijfolie
frisgroene olijfolie


Verdeel de bloemkool in 4 parten en rasp ze op een fijne rasp tot een fijne ‘couscous’. Snijd de peterselie heel fijn. Rasp de schil van de citroen en de sinaasappel en pers ze daarna uit. Meng de peterselie en het citrusrasp door de bloemkoolcouscous.
Frituur de pijnboompitjes in een flinke laag milde olijfolie goudbruin, laat uitlekken en afkoelen en hak fijn.
Breng de bloemkoolcouscous goed op smaak met citroen- en sinaasappelsap, zout en veel frisgroene olijfolie. Meng vlak voor het serveren de pijnboompitjes erdoor.

4 - 6 personen

gebied : Batroun, Libanon
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Arabia bij je thuis : Arabisch-mediterrane recepten om te leren kennen / Nadia Zerouali & Merijn Tol

Olijfoliecake (Beiroet, Libanon)

OLIJFOLIECAKE met carob, pijnboompitjes & zoete ras el hanout

Deze cake is geïnspireerd op de walnotencake van Nadia’s moeder Fadila en de carobcake van restaurant Tawlet in Beiroet. De zoete ras el hanout maakt hem heel lekker kruidig en de olijfolie zorgt voor een zachte smeuïge structuur. Carob wordt gemaakt van de peulen van de johannesbroodboom. Deze boom zie je overal in mediterrane landen en het poeder wordt veel gebruikt als zoete pasta. De smaak lijkt in de verte wat op cacao.

250 gram pijnboompitjes
6 eieren
2 deciliter carobmelasse of dadelsiroop
2 deciliter frisgroene olijfolie, plus extra om in te vetten
250 gram bloem, plus extra om te bestuiven
1 zakje bakpoeder (16 gram)
2 eetlepels zoete ras el hanout


Verwarm de oven voor op 160°C. Maal de pijnboompitjes redelijk fijn. Klop met een handmixer of garde de eieren met de carob en de olie (en voor de echte zoetekauw 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker) in 10 minuten dik en romig. Klop met een garde de gemalen pijnboompitjes erdoor. Voeg dan beetje bij beetje de gezeefde bloem, het bakpoeder en de specerijen toe en meng met een garde zo snel mogelijk door het eimengsel.
Schenk het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm naar keuze (springvorm van 26 centimeter doorsnede of een cakevorm van 2 liter, vul de vorm tot maximaal 2/3). Bak de cake in het midden van de hete oven in 50 minuten bruin en gaar. Check na 45 minuten of de cake gaar is door met een houten prikker in het midden te prikken. Als de prikker er droog uit komt, is de cake gaar; zo niet, laat de cake dan nog wat langer bakken.
Laat de cake een paar minuutjes afkoelen in de vorm, keer hem op een taartrooster of schaal en laat verder afkoelen. Bestrooi vlak voor het serveren met nog wat zoete ras el hanout en gedroogde rozenblaadjes. Lekker bij Arabische of Turkse koffie.

4 - 6 personen

gebied : Beiroet, Libanon
gerechtsoort : gebak

bron : Arabia bij je thuis : Arabisch-mediterrane recepten om te leren kennen / Nadia Zerouali & Merijn Tol