zondag 17 september 2023

Italiaans kaasplateau (Italië)

ITALIAANS KAASPLATEAU

Vaak het gezelligste moment van een dinertje en (ook belangrijk) een rustig moment voor de gastvrouw.

400 gram taleggio
400 gram gorgonzola
400 gram pecorino


Leg de kaassoorten in volgorde van smaakscherpte op een kaasplank. Laat ieder zelf de gewenste hoeveelheid en soort afsnijden. De keuze is groot, neem bijvoorbeeld ook eens: caprino (een zachte geitenmelkkaas) of robiola met fontina (of gruyère) of bel paese of gorgonzola dolcelatte en een echte oude Parmezaan of een gorgonzola pikant.
Geef er Italiaanse bollen bij of focaccia (pizza-achtig rond plat brood) of stokbrood met roomboter en een lekker glas Italiaanse wijn of port.
Kies tenminste 3 verschillende soorten kaas (van zacht van smaak tot pittig), ga uit van 100 gram per soort per persoon en garneer het plateau met wat druiven, partjes peer of appel, noten, olijven etcetera.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : 30 Italiaanse recepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens

Risotto met pecorino en asperges (Italië)

RISOTTO MET PECORINO EN ASPERGES

100 gram pecorino, geraspt
5 deciliter bouillon
500 gram groene asperges
1 ui
1 rode paprika
1 bosje bieslook, fijngesneden
1 prei
1 winterwortel
1 teen knoflook, uit de pers
1 theelepel saffraandraadjes
4 eetlepels olijfolie
500 gram rijst
peper
zout


Blancheer de asperges, spoel ze koud en snij ze in stukken van 2 centimeter. Snipper de ui, schil de winterwortel en snij de prei, paprika en winterwortel in ragfijne blokjes. Zet de groenten (behalve de asperges) met de ui, knoflook en saffraan aan in de olijfolie. Smoor even door, voeg dan de rijst toe en bak die mee totdat ze begint te glimmen. Voeg dan bouillon toe tot 1 centimeter boven de rijst. Kook op laag vuur in 20 minuten gaar (als er gaten in vallen, is de risotto gaar). Warm de asperges, kaas en de fijngesneden bieslook even mee (goed doorroeren) en serveer direct.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : 30 Italiaanse recepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens

Insalata con Provolone (Italië)

INSALATA CON PROVOLONE 200 gram provolone 20 zwarte olijven zonder pit 1 eetlepel pesto 1 krop romaanse sla (of ijsberg) 4 pomodori 1 rode ui 100 gram peultjes 1 eetlepel kappertjes 2 eetlepels pijnboompitten 1 theelepel honing 1 theelepel mosterd 8 eetlepels olijfolie 4 eetlepels rode wijnazijn peper zout Snij de provolone in blokjes en vermeng met e pesto. “Scheur” de sla in stukken, snij de tomaten in vier parten. Blancheer de peultjes (in ruim kokend water met wat zout, peultjes erin tot water weer kookt, dan meteen eruit) koud spoelen en laten uitlekken. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, snij de ui in ringen en meng dit alles door elkaar tot een salade. Maak van de overige ingrediënten een dressing, breng op smaak met peper en zout, maak de salade ermee aan en serveer direct. 4 personen gebied : Italië gerechtsoort : voorgerecht bron : 30 Italiaanse recepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens

Pasta met aubergine-ricottasaus (Italië)

PASTA MET AUBERGINE-RICOTTASAUS

50 gram ricotta
4 eetlepels pecorino, geraspt
400 gram pasta (soort naar keuze)
2 aubergines
500 gram pomodori op sap
2 uien
1 teen knoflook
1 bosje basilicum, fijngesneden
1 theelepel oregano
olijfolie
zout
peper


Snij de kapjes van de aubergines, snij de rest in blokjes, bestrooi met zout en laat een half uurtje op een zeef liggen. Spoel ze af met koud water en dep ze goed droog. Snipper de uien en de knoflook en fruit met de oregano aan, voeg de aubergine toe en bak goudbruin. Snij intussen de pomodori in stukjes en voeg deze met het sap toe aan de goudbruin gebakken aubergines. Kook even door en breng op smaak met peper en zout en hou warm op een vlamverdeler. Kook de pasta beetgaar, volgens de gebruiksaanwijzing, giet af en vermeng (nog heet) met de 2 kazen en de basilicum. Verdeel de pasta over 4 borden met een lepel saus in het midden.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : 30 Italiaanse recepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens

Lasagne con Taleggio (Italië)

LASAGNE CON TALEGGIO

200 gram taleggio
50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
1 eidooier en 1 ei
1 deciliter slagroom
2 eetlepels crème fraîche
4 eetlepels gehakte walnoten
400 gram diepvries spinazie (of vers gekookte)
1 uitje
1 teen knoflook
4 tomaten
300 gram lasagnevellen
peper
zout


Snipper het uitje, pers de knoflook uit, verkruimel (of snij in blokjes) de taleggio en laat de spinazie uitlekken. Meng dit alles door elkaar met de eidooier en crème fraîche. Roer de walnoten erdoor en breng op smaak met peper en zout. Vul dan een ovenschaal met (al dan niet voorgekookte, zie gebruiksaanwijzing) lasagnevellen, spinaziemengsel, lasagnevellen, etcetera. Eindig met lasagnevellen. Klop de slagroom, Parmezaanse kaas en het ei door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Snij de tomaten in plakken, bedek de lasagneschotel ermee en giet dan de kaasroom erover. Bak af in 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C en serveer direct.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : 30 Italiaanse recepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens

Pasta met spinazie, ham en ricotta (Italië)

PASTA MET SPINAZIE, HAM EN RICOTTA

100 gram ricotta
100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
100 gram gekookte ham, in reepjes
1 kilogram wilde spinazie, goed gewassen
1 ui
1 teen knoflook
4 vleestomaten
300 gram pasta (soort naar keuze)
olijfolie
peper
zout


Snipper de ui, pers de knoflook uit en doe beide in een pan met de olijfolie. Voeg de ham toe, smoor de spinazie mee tot hij gaar is en breng op smaak met peper en zout. Pliceer de tomaten, verwijder de zaadlijsten, snij het vruchtvlees in blokjes en roer door de spinazie. Giet het overtollig vocht af en roer dan de ricotta en 50 gram Parmezaanse kaas erdoor. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing, giet af en hussel door het spinaziemengsel.
Serveer direct en geef de rest van de Parmezaanse kaas er apart bij.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : pastagerecht

bron : 30 Italiaanse recepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens

Scallopino con Fontina (Italië)

SCALLOPINO CON FONTINA

200 gram fontina (8 plakken)
4 eetlepels gehakte zwarte olijven
8 kalfsoesters à 100 gram
½ deciliter bouillon
16 groene asperges
4 eetlepels gehakte sjalot
4 eetlepels gehakte pomodori secchi
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels boter
bloem
1 glas Marsala (wijn)
peper
zout


Blancheer de groene asperges en snij ze in stukken ter grootte van de kalfsoesters. Peper en zout de kalfsoesters en bak ze in 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel boter, om en om, goudbruin. Schep de oesters eruit en blus de jus af met bouillon en Marsala. Bedek een ovenschaal met bakpapier of aluminiumfolie en vet in met de rest van de olie en boter. Leg de oesters in de schaal, verdeel de asperges over de oesters, bedek met de plakken kaas en als laatste met een lepel van een mengsel van pomodori, sjalot en olijven. Get de jus in de ovenschaal, bedek de schaal met folie of bakpapier en vouw de randen goed dicht. Bak af in 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Serveer per persoon 2 oesters op voorverwarmde borden en verdeel de saus erover.
Serveer met broccoli en in parten gesneden gebakken aardappelen.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : 30 Italiaanse recepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens

Pollo alla Marsala (Italië)

POLLO ALLA MARSALA

1 bolletje mozzarella
1 deciliter crème fraîche
4 kipfilets à 200 gram
1 deciliter bouillon
2 sjalotjes
4 eetlepels gehakte pomodori secchi
1 eetlepel kappertjes
1 eetlepel gehakte verse oregano of majoraan
1 teen knoflook
4 ansjovisfilets
4 eetlepels Marsala (wijn)
boter
peper
zout


Peper en zout de kipfilets, bak ze om en om in boter goudbruin en schep ze dan over in een ovenschaal. Pers de knoflook uit, snipper de sjalotten en bak ze aan in het kippenbraadvocht. Blus af met de Marsala, bouillon en crème fraîche, laat doorkoken tot sausdikte en breng op smaak met peper en zout. Hou warm op een vlamverdeler. Hak de ansjovis fijn en meng met de kappertjes, oregano en pomodori. Snij de mozzarella in 4 plakken en bedek de filets ermee. Verdeel dan het tomaten-ansjovismengsel erover en gaar 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Serveer direct en geef de Marsalasaus er apart bij.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : 30 Italiaanse recepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens

Pomodori con Ricotta, Fontina e Tuna (Italië)

POMODORI CON RICOTTA, FONTINA E TUNA

4 eetlepels ricotta
100 gram fontina
2 eieren, gekookt
1 blikje tonijn op olie
1 eetlepel kappertjes
12 kleine tomaatjes
4 eetlepels verse peterselie, gehakt
1 sjalotje
2 eetlepels mayonaise
peper
zout


Snij de kapjes van de tomaten en hol ze uit. Snipper het sjalotje, verwijder eventuele ongerechtigheden uit de tonijn, hak de tonijn fijn en snij de fontina in blokjes. Prak de eieren fijn met een vork, meng dan alles door elkaar met de kappertjes, ricotta, peterselie en mayonaise. Breng op smaak met peper en zout en vul hiermee de tomaten.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : borrelhapje

bron : 30 Italiaanse recepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens

Ansjovis-crostini (Italië)

ANSJOVIS-CROSTINI

250 gram mozzarella
16 ansjovisfilets op olie
16 basilicumblaadjes
8 pomodori secchi (gedroogde Italiaanse tomaten op olie)
16 boterhammen (wit)
olijfolie
peper
zout


Snij de mozzarella in 8 plakken, snij de boterhammen bij of steek ze uit op dezelfde grootte als de diameter van de plakken mozzarella en besprenkel de broodrondjes met wat olijfolie. Peper en zout de mozzarella, hak de gedroogde tomaten ragfijn en spoel de ansjovisfilets even af en dep ze droog. Maak dan sandwiches van brood, blaadje basilicum, een ansjovis, wat stukjes tomaat, plak mozzarella, tomaat, ansjovis, basilicum en brood. Druk ze goed op elkaar en bak ze goudbruin in hete olijfolie of rooster ze in een voorverwarmde oven op 200°C in 10 minuten aan iedere kant goudbruin.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : borrelhapje

bron : 30 Italiaanse recepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens

Radicchio, Zucchine e Indivia al Gratin (Italië)

RADICCHIO, ZUCCHINE E INDIVIA AL GRATIN (RADICCHIO-, WITLOF- EN COURGETTEGRATIN)

Groenten ‘au gratin’ zijn een heerlijke, gemakkelijke oplossing als u problemen hebt met het wintermenu. Probeer het ook met bloemkool, spruitjes, raapjes, selderij of venkel. Als u wilt kunt u de béchamel met olijfolie maken in plaats van met boter en melk.

2 kroppen radicchio, in de lengte in vieren gesneden
2 struiken witlof, in de lengte in vieren gesneden
4 courgettes, gehalveerd
60 gram emmenthaler, geraspt

BÉCHAMEL
500 milliliter melk
60 gram boter
30 gram patentbloem
zout
peper
geraspte nootmuskaat


Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een ovenvaste schaal in met boter. Schik er de radicchio, witlof en courgette in en bedek de groenten met een stuk aluminiumfolie. Zet 1 uur in de oven. Draai de groenten zo nu en dan om. Haal de groenten uit de oven en laat ze op een bord afkoelen.
Zet de oven nu op 200°C.
Smelt voor de béchamel de boter in een pan boven een lage vlam. Voeg de bloem toe en roer goed. Voeg al roerend, beetje bij beetje de melk toe. Breng aan de kook en blijf roeren tot de saus bindt. Voeg peper en zout naar smaak en een snufje nootmuskaat toe.
Maak de ovenvaste schaal schoon, vet hem nogmaals in met boter en schik er e radicchio, witlof en courgettes in.
Giet de béchamel over de groenten en strooi er de kaas over. Zet nog 20 minuten in de oven. Dien het gerecht heet op.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De Italiaanse keuken voor vegetarische fijnproevers / Emanuela Stucchi

Tortino di Patate e Zucca (Italië)

TORTINO DI PATATE E ZUCCA (AARDAPPEL-POMPOENPUDDING)

Deze voedzame en hartige pudding is een elegant hoofdgerecht.

1 teen knoflook, in plakjes
4 eetlepels olijfolie
600 gram geel pompoenvlees, in stukken gesneden
300 gram aardappelen
30 gram boter
4 eetlepels crème double (slagroom)
mespunt gemalen nootmuskaat
60 gram Emmenthaler, geraspt
zout
peper
4 eieren, gescheiden


Bak de knoflook en de olie een paar minuten in een koekenpan boven een hoge vlam. Voeg de pompoen toe en laat die in 20 minuten gaar bakken. Roer zo nu en dan.
Kook intussen de aardappelen in kokend water met wat zout in 20 minuten gaar. Laat ze uitlekken en pel ze.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Pureer de pompoen en de aardappelen in een keukenmachine. Schep de puree in een pan, voeg de boter toe en kook 7 – 8 minuten, dikwijls roerend, tot het overtollige vocht is verdampt. Haal de pan van het vuur. Voeg room, nootmuskaat, kaas en peper en zout naar smaak toe. Doe er één voor één de eidooiers bij en roer elke keer goed tot de dooier geheel is opgenomen. Klop de eiwitten zo stijf dat het schuim in pieken rechtop blijft staan en schep ze luchtig door het aardappel-pompoenmengsel.
Vet een broodblik van 20 centimeter lengte in met boter. Schep er het mengsel in en bak het een half uur, tot het stevig is geworden. Stort de pudding en dien onmiddellijk op. Als u bang bent dat u de pudding niet mooi ‘gelost’ krijgt, bak het mengsel dan in een wat plattere, ovale ovenschotel en dien de pudding daarin op.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De Italiaanse keuken voor vegetarische fijnproevers / Emanuela Stucchi

Risotto con Carote e Zucca (Italië)

RISOTTO CON CAROTE E ZUCCA (WORTEL-POMPOENRISOTTO)

Het speciale aan deze risotto is de manier waarop wortel en pompoen gedeeltelijk in onregelmatige vormen zijn geprakt.

120 gram boter
1 kleine ui, gehakt
210 gram verse pompoen, geschild en in blokjes van 2½ centimeter gesneden
4 wortels, in blokjes van 2½ centimeter gesneden
2½ liter groentebouillon
400 gram arboriorijst
90 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
mespunt gemalen nootmuskaat
zout
peper


Verwarm de helft van de boter in een grote pan met zware bodem en bak hierin de ui doorzichtig. Voeg de pompoen en de wortels toe en laat die in een half uur gaar worden. Prak met een vork de wortels en pompoen enigszins, zodat er onregelmatig gevormde stukjes overblijven.
Breng de bouillon in een grote pan aan de kook, zet het vuur laag en laat zachtjes koken. Voeg de rijst bij de wortel en de pompoen en kook alles een paar minuten op een hoge vlam. Roer regelmatig. Zet het vuur lager en giet zoveel bouillon in de pan dat de rijst onder staat. Laat nog 15 minuten koken en voeg meer bouillon als de rijst erbovenuit komt. Roer dikwijls. Haal de pan van het vuur en voeg de rest van de boter, Parmezaan, nootmuskaat en peper en zout naar smaak toe. Doe het deksel op de pan en laat hem 5 minuten staan. Schep in een verwarmde schaal en dien op.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Italiaanse keuken voor vegetarische fijnproevers / Emanuela Stucchi