zondag 17 september 2023

Tortino di Patate e Zucca (Italië)

TORTINO DI PATATE E ZUCCA (AARDAPPEL-POMPOENPUDDING)

Deze voedzame en hartige pudding is een elegant hoofdgerecht.

1 teen knoflook, in plakjes
4 eetlepels olijfolie
600 gram geel pompoenvlees, in stukken gesneden
300 gram aardappelen
30 gram boter
4 eetlepels crème double (slagroom)
mespunt gemalen nootmuskaat
60 gram Emmenthaler, geraspt
zout
peper
4 eieren, gescheiden


Bak de knoflook en de olie een paar minuten in een koekenpan boven een hoge vlam. Voeg de pompoen toe en laat die in 20 minuten gaar bakken. Roer zo nu en dan.
Kook intussen de aardappelen in kokend water met wat zout in 20 minuten gaar. Laat ze uitlekken en pel ze.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Pureer de pompoen en de aardappelen in een keukenmachine. Schep de puree in een pan, voeg de boter toe en kook 7 – 8 minuten, dikwijls roerend, tot het overtollige vocht is verdampt. Haal de pan van het vuur. Voeg room, nootmuskaat, kaas en peper en zout naar smaak toe. Doe er één voor één de eidooiers bij en roer elke keer goed tot de dooier geheel is opgenomen. Klop de eiwitten zo stijf dat het schuim in pieken rechtop blijft staan en schep ze luchtig door het aardappel-pompoenmengsel.
Vet een broodblik van 20 centimeter lengte in met boter. Schep er het mengsel in en bak het een half uur, tot het stevig is geworden. Stort de pudding en dien onmiddellijk op. Als u bang bent dat u de pudding niet mooi ‘gelost’ krijgt, bak het mengsel dan in een wat plattere, ovale ovenschotel en dien de pudding daarin op.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De Italiaanse keuken voor vegetarische fijnproevers / Emanuela Stucchi

Geen opmerkingen: