donderdag 26 januari 2017

Jalapeños en Escabache (Mexico)

JALAPEÑOS EN ESCABACHE (JALAPEÑOS OP DRAGONAZIJN)

1 pot jalapeño-chili’s (inhoud 225 gram) of 100 gram verse jalapeños, fijngehakt
1 pot zilveruitjes (400 gram)
250 gram wortels, in plakjes gesneden en gekookt
6 eetlepels plantaardige olie
3 eetlepels rietsuiker
snufje oregano
snufje majoraan
snufje tijm
4 kruidnagels
2 teentjes knoflook
dragonazijn


Meng alles goed door elkaar in een grote kom en vul deze bij met voldoende dragonazijn zodat alles net onder staat. Doe in potten en bewaar in de koelkast. (U kunt dit tafelzuur direct opdienen of eerst twee dagen laten staan.)

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : saus

bron : De vegetarische keuken van Mexico / Edith Metcalfe de Plata

Salsa Picante (Mexico)

SALSA PICANTE

Geen enkele maaltijd is compleet als de salsa picante ontbreekt. Waar in Mexico u ook komt, elke Mexicaan kan u vertellen wat dit voor saus is. U kunt deze saus voor onbepaalde tijd in de koelkast bewaren of invriezen. In Mexico bereidt men elke dag een verse portie.

1 uitje, fijngehakt
3 gehakte tomaten of tomatillos
½ paprika, fijngehakt
1 - 3 jalapeño-chili’s, fijngehakt
3 eetlepels appelazijn
zeezout
3 eetlepels plantaardige olie
1½ theelepel rietsuiker
1½ theelepel fijngehakte verse koriander of peterselie


Doe alles bij elkaar in een glazen pot en bewaar in de koelkast.

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : saus

bron : De vegetarische keuken van Mexico / Edith Metcalfe de Plata

Serranosaus (Mexico)

SERRANOSAUS

Een Mexicaanse maaltijd is niet compleet als er geen pikante saus op tafel staat. Deze serranosaus is ideaal om bij de hand te hebben, wanneer u geen tijd heeft om de traditionele salsa picante te bereiden.

serrano-chili’s
appelazijn


Vul een lege azijnfles (met een nauwe hals) tot net onder de rand met gewassen, hele serrano-chili’s. (U kunt hiervoor in de plaats gladde, groene pepertjes gebruiken). Vul de fles bij met appelazijn en laat de saus minstens één week staan. Controleer af en toe de smaak van de azijn - hij moet zeer pikant zijn. Vul de fles na consumptie van de saus bij met verse azijn - de chili’s kunt u rustig ruim een jaar gebruiken.

Gebruik de serranosaus bij frijoles (bonen), rijst, eieren of ander voedsel dat wat extra pittigheid kan gebruiken.

gebied : Mexico
gerechtsoort : saus

bron : De vegetarische keuken van Mexico / Edith Metcalfe de Plata