zaterdag 10 oktober 2020

Abrikozenknoedels (Oostenrijk)

ABRIKOZENKNOEDELS

500 gram gekookte aardappelen
125 gram bloem
25 gram margarine
2 eieren
½ theelepel zout
500 gram abrikozen, zonder pit
60 gram margarine
50 gram broodkruim
suiker


Pureer de aardappelen als ze nog warm zijn. Maak er deeg van op een plank met de bloem, de margarine, de eieren en het zout. Maak er een rol van en snijd die in dikke plakken. Doe in iedere plak een abrikoos met een in rum gedrenkt suikerklontje in plaats van de pit en kneed de plak tot een bal. Kook de ballen 8 minuten in water met zout, met het deksel op de pan. Schep ze op met een schuimspaan en bak ze met de margarine, het broodkruim en de suiker in een pan goudgeel. Bestrooi ze met poedersuiker.

4 personen

gebied : Oostenrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron : De internationale keuken / Christine Schönherr

Buchteln (Oostenrijk)

BUCHTELN (ROLLETJES)

400 gram bloem
2 deciliter melk
mespuntje zout
3 eierdooiers
1 ei
50 gram suiker
100 gram margarine
geraspte citroenschil
20 gram gist
abrikozenjam
100 gram margarine


Maak deeg van de bloem, de melk, het zout, het ei, de suiker, de gesmolten margarine, de citroenschil en de in lauwe melk geweekte gist. Laat het afgedekt 1 ½ uur rijzen op een warme plaats. Doe het op een met bloem bestoven ondergrond, doorkneed het nogmaals en rol het niet te dun uit. Snijd het in gelijke stukjes van 6 bij 8 centimeter. Doe op elk stukje aan de korte kant wat abrikozenjam, rol ze op en haal ze meteen door de gesmolten margarine. Zet de rolletjes rechtop naast elkaar in een vuurvaste vorm en bak ze in een middelmatig warme oven (175°C) 60 minuten. De rolletjes moeten goed rijzen en de vorm losjes vullen. Bestrooi ze met suiker en serveer ze warm.

4 personen

gebied : Oostenrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron : De internationale keuken / Christine Schönherr

Kaiserschmarrn (Oostenrijk)

KAISERSCHMARRN

6 gesplitste eieren
50 gram suiker
mespuntje zout
1½ deciliter melk
400 gram bloem
2 eetlepels rozijnen
3 eetlepels rum
100 gram margarine
poedersuiker


Kluts de eierdooiers met de suiker en het zout. Voeg bij beetjes de melk, de bloem en de in rum gedrenkte rozijnen toe. Klop het eiwit stijf en roer het er voorzichtig door. Smelt margarine in een pan, doe de helft van het beslag erin en laat het opkomen. Neem het, als de onderkant lichtbruin is, uit de pan, doe daar weer margarine in en bak ook de andere kant kort. Werk het deeg met twee vorken uit elkaar, doe het op een bord en bestrooi het met poedersuiker. Bak de rest van het beslag op dezelfde wijze. Serveer het met compote.

4 personen

gebied : Oostenrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron : De internationale keuken / Christine Schönherr

Linzer taart (Linz, Oostenrijk)

LINZER TAART

150 gram margarine
100 gram suiker
2 eierdooiers
1 ei
180 gram bloem
150 gram verse walnoten
geraspte citroenschil
½ pakje bakpoeder (à 16 gram)
200 gram aalbessenjam
2 theelepels rum


Klop de gesmolten margarine schuimend en roer en bij beetjes de suiker, de eierdooiers en het ei door. Vermeng de bloem met de fijngehakte walnoten en het bakpoeder en roer dit door de margarine tot deeg. Doe de helft van het deeg in een ingevette, met bloem bestrooide springvorm en smeer daar dik de met rum vermengde jam op. Doe de rest van het beslag in een spuitzak en spuit een hekmotief met rand op de jamlaag. Bestrijk de bovenkant met eigeel en bak 40 minuten op 180°C.
Laat de taart zo mogelijk een dag staan, dan smaakt hij sappiger. Bestrooi voor het serveren de rand met poedersuiker. In tegenstelling tot veel andere Linzer taartrecepten waarin hazelnoten of amandelen in plaats van walnoten worden verwerkt, is het van belang verse walnoten te gebruiken. Alleen dan smaakt deze Linzer taart goed sappig.

4 personen

gebied : Linz, Oostenrijk
gerechtsoort : gebak

bron : De internationale keuken / Christine Schönherr

Gugelhupf (Oostenrijk)

GUGELHUPF

Dit is een van de vele varianten van Gugelhupf.

250 gram margarine
250 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
4 eieren
amandelessence
mespuntje zout
500 gram bloem
1 pakje bakpoeder
1/8 liter melk
50 gram gehakte noten
50 gram gehakte chocolade
3 eetlepels rum


Klop de margarine, de suiker, de vanillesuiker, de eieren, de amandelessence en het zout in een kom tot een schuimende massa. Vermeng wat bloem met het bakpoeder en roer ook dat erdoor. Leg de noten en de chocolade tenminste 1 uur van tevoren in de rum en roer dit nu, vermengd met een eetlepel bloem, ook door het deeg. Vet een tulbandvorm in en bestrooi hem met bloem. Vul hem met deeg en bak in een niet voorverwarmde oven op 180°C 70 - 80 minuten.
Plaats het gerecht na afkoeling op een decoratieve schaal, bestrooi het met poedersuiker en versier het midden met een bosje tuinkruiden.

6 personen

gebied : Oostenrijk
gerechtsoort : gebak

bron : De internationale keuken / Christine Schönherr

Valdes vitaminsalat (Denemarken)

VALDES VITAMINSALAT (GROENTESALADE)

¼ knolselderij
1 wortel
¼ witte kool
1 rode paprika
1 sinaasappel
citroenmarinade


Rasp de knolselderij en de wortel grof op een rauwkostrasp en meng het met de fijngesneden witte kool en de in repen gesneden paprika. Voeg de in blokjes gesneden sinaasappel toe en giet er de marinade over.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : salade

bron : Deense maaltijden / Lise Braemme

Råkoststriber (Denemarken)

RÅKOSTRIBER (RAUWKOSTSALADE)

200 gram witte kool
tuinkers
2 rode appels
2 sinaasappels
200 gram rode kool
citroenmarinade


Snij de witte kool fijn en leg het aan de ene kant van een ovale schaal. leg daarnaast een brede rand tuinkers. Snij de appels in vieren en schik ze naast de tuinkers. Leg naast de appels de sinaasappelpartjes en daarnaast weer een rand tuinkers. Tenslotte een rand fijngesneden rode kool. Bedruip de salade met de marinade.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : salade

bron : Deense maaltijden / Lise Braemme

Kål-roulette (Denemarken)

KÅL-ROULETTE (KOOLSALADE MET HARDE BROODJES)

150 gram witte kool
150 gram rode kool
1 kleine bloemkool
150 gram spruitjes
tuinkers
citroenmarinade
harde broodjes


Snij witte en rode kool in smalle reepjes, snij kleine roosjes van de bloemkool en rasp de spruitjes grof op een rauwkostrasp. Schik de koolsoorten apart in parten op een ronde schaal en garneer de tuinkers tussen de segmenten. Bedruip het met de marinade en laat het 1 uur intrekken. Dien op met harde broodjes.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : salade

bron : Deense maaltijden / Lise Braemme

Juni-suppe (Denemarken)

JUNI-SUPPE (AARDAPPEL-GROENTESOEP)

10 aardappelen
4 wortelen
1 ui
1 ½ liter water
2 eetlepels gehakte kervel
½ eetlepel zout
1 bloemkool


Schil de aardappelen en snij ze in dunne schijfjes met wortelen en ui. Doe ze in de pan met water, zout en kervel. Doe het deksel op de pan en laat het op een zacht pitje 15 minuten koken. Voeg de bloemkoolroosjes toe en laat het nog 5 minuten koken.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : soep

bron : Deense maaltijden / Lise Braemme

Agurkesalat (Denemarken)

AGURKESALAT (ZURE KOMKOMMERSALADE)

2 grote of 3 middelgrote komkommers
1 theelepel zout
10 eetlepels witte azijn
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
een mespuntje witte peper
2 eetlepels gehakte verse dille


Was de komkommers en droog ze. Maak over de lengte gleuven met een vork en snij ze in zo dun mogelijke plakjes, die liefst doorzichtig zijn. Leg in een dunne laag op een bord en bestrooi ze met zout. Zet er 2 of 3 andere borden bovenop (om het vocht en de bitterheid eruit te persen) en laat ze zo enkele uren staan op kamertemperatuur. Haal dan de orden eraf, giet het vrijgekomen vocht weg en spreid de schijfjes uit op keukenpapier. Dep ze voorzichtig droog met het papier en leg ze weer op het bord. Roer in een kleine kom de azijn, suiker, zout en peper goed dooreen. Giet dit mengsel over de komkommerschijfjes en strooi er ook de gehakte dille overheen. Koel dit geheel gedurende 2 à 3 uur voor het opdienen en giet dan nog eens alle vrijgekomen vocht eraf. Dien het op als salade of als een garnering bij smørrebrød, of bij vlees en gevogelte.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : salade

bron : In de Scandinavische keuken (Uit eten in de wereld) / Dale Brown