dinsdag 13 juni 2017

Halve Aebler med Svedsker (Denemarken)

HALVE AEBLER MED SVEDSKER (HALVE APPELS GEPOCHEERD EN GEVULD MET PRUIMEN IN PORT)

16 middelgrote pruimen
2 theelepels suiker
10 eetlepels port
8 appels elk van een half pond
250 gram suiker
1 liter koud water


In een geëmailleerde of roestvrijstalen pan, of een vuurvaste schotel, doet men de port, de suiker en de pruimen. Marineer de pruimen tenminste gedurende 6 uur in dit mengsel en verwarm daarna de oven voor op 175°C. Bak de pruimen in de pan of schaal, onafgedekt, gedurende ongeveer ½ uur, of zolang tot ze zacht zijn maar niet uit elkaar vallen. Bereid intussen de gepocheerde appels. Schil de appels en snij ze overlangs door. Haal het klokhuis er zo zorgvuldig mogelijk uit met een klein scherp mesje. Doe in een 2 tot 3 liter geëmailleerde of roestvrijstalen pan de suiker en het water, breng het aan de kook en laat het gedurende 2 of 3 minuten flink doorkoken. Draai dan de hitte terug en doe de halve appels erbij, 8 tegelijk. Laat ze 10 minuten doorsudderen totdat ze zacht geworden zijn, maar niet te zacht. Doe de gepocheerde appels over op een voorverwarmde schotel met behulp van een schuimspaan en pocheer de resterende appels. Giet de gebakken pruimen af tot ze geheel droog zijn en leg 1 pruim in elke halve appel.
Als men ze vooruit gereed wil maken, dek ze dan af met plasticfolie en zet ze in de koelkast. Vlak voor het opdienen legt men dan de met pruimen gevulde appels op een licht met boter ingesmeerde bakplaat, dekt het geheel af met aluminiumfolie en bakt ze 10 minuten in een van tevoren op 200°C verhitte oven. Dien op met gebraden gans of eend, als deel van het traditionele Deense kerstdiner.

8 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : bijgerecht

bron : In de Scandinavische keuken / Dale Brown

Abrikozenbrandewijn (Zwitserland)

ABRIKOZENBRANDEWIJN

Zwitserland kent uitstekende wijnen, maar men is ook zeer trots op de zelfgemaakte vruchtenbrandewijnen. Bijvoorbeeld deze.

12 grote, rijpe abrikozen
250 gram suiker
½ liter brandewijn


Neem twaalf grote, rijpe abrikozen, snijd ze in stukjes en doe ze in een fles met 250 gram suiker. Kraak de pitten en haal de kern eruit, plet deze en doe bij de abrikozen. Doe er een halve liter of meer brandewijn bij en schud de fles goed. Sluit de fles goed af met een kurk en zet een maand op een koude, donkere plaats. De fles met regelmatige tussenpozen schudden. Zeef na een maand de vloeistof en doe die in een andere fles.

4 personen

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : drank

bron : De Zwitserse keuken / Anne Mason

Blandad Fruktsoppa (Scandinavië)

BLANDAD FRUKTSOPPA (GEMENGDE-VRUCHTENSOEP)

200 gram gedroogde vruchten: abrikozen, pruimen, appels et cetera
citroensap
100 gram suiker
maïzena


Was de gedroogde vruchten in handwarm water en laat ze vervolgens een etmaal weken in 1,25 liter water. Breng het geheel vervolgens onder toevoeging van een paar druppels citroensap aan de kook. Laat de soep een kwartier zachtjes koken, schep dan de vruchten eruit en bind het vocht met wat aangemaakte maïzena. Giet het over de vruchten en serveer dit gerecht met brood.

4 personen

gebied : Scandinavië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Het komplete kookboek / Maria May

Nectarines met marasquin

NECTARINES MET MARASQUIN

6 nectarines
100 gram suiker
4 eetlepels marasquin


Schone theedoek uitspreiden. Weckpot (inhoud ¾ liter) met 3 centimeter water vullen. Rubberring erin stoppen. In magnetron aan de kook brengen en even laten doorkoken. (100%, 2 - 3 minuten). Pot met pannenlappen uit magnetron nemen. Water eruit gieten. Ring en pot omgekeerd op theedoek laten uitdruipen. Deksel in schaal doen. 1½ deciliter water toevoegen. In magnetron aan de kook brengen en even laten doorkoken (100%, 1 - 2 minuten). Afgieten. Deksel op theedoek leggen. Nectarines schillen. Halveren en pit verwijderen. In schijfjes snijden. In pot doen. In schenkkan 2 deciliter water en suiker aan de kook brengen (100%, 2 - 3 minuten). Doorroeren. Koken tot suiker is opgelost (100%, 2 - 3 minuten). Marasquin erdoor roeren. Over vruchten schenken. Rubberring en deksel op pot leggen. Met plakband kruiselings afplakken. In magnetron zetten. Verhitten tot belletjes naar boven komen (100%, 2 - 3 minuten). Terugschakelen (25%, 15 minuten). Klem op pot zetten. Laten afkoelen. Klem verwijderen. Etiket met naam product, datum en bewaartijd 6 maanden erop plakken. Consumptietijd na 1 dag.

1 pot

bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : inmaak

bron : Tip juli 1988

Kersen-appelsalade (Hongarije)

KERSEN-APPELSALADE

500 gram ontpitte kersen
½ deciliter rum
3 geschilde en in kleine blokjes gesneden appels
50 gram suiker


Doe de kersen in een schaal en schenk er de rum over. Laar de kersen 30 minuten op een koele plaats staan. Roer de blokjes appel en de suiker door het kersenmengsel. Laat de kersen-appelsalade in de koelkast door en door koud worden.
Serveer de salade eventueel met wat half stijfgeslagen slagroom.

4 personen

land : Hongarije
gerechtsoort : nagerecht

bron : Hongaars koken / Redactie : Wiebe Andringa

Pompadour

POMPADOUR

½ borrelglas crème de mandarines
¼ borrelglas apricot brandy
¼ borrelglas dry gin
sodawater


Meng de drie hoofddranken in een hoog glas en verdun ze met het sodawater.

1 persoon

gerechtsoort : drank

bron : Erie Fraters [recepten]

Peach highball

PEACH HIGHBALL

1,5 borrelglas persico
ijsblokjes
sodawater of up


Het moeiteloze recept: alles in een hoog glas mengen.

1 persoon

gerechtsoort : drank

bron : Erie Fraters [recepten]

Appel-dadel smoothie

APPEL-DADEL SMOOTHIE

2 verse of bevroren bananen
2 appels, geschild en van het klokhuis ontdaan
2 - 4 grote dadels, ontpit
250 milliliter vers appelsap


Meng alle ingrediënten met een staafmixer of in een blender tot het mengsel zeer glad en romig is.

4 personen

gerechtsoort : drank

bron : Het leven lang fit receptenboek / Marilyn Diamond, via Erie Fraters [groenteboer]

Abrikoos-perzik smoothie

ABRIKOOS-PERZIK SMOOTHIE

2 perziken, ontpit, eventueel geschild
4 verse abrikozen, ontpit
2 verse of bevroren bananen
125 milliliter vers sinaasappel- of appelsap


Meng alle ingrediënten met een staafmixer of in een blender tot het mengsel zeer glad en romig is.

2 personen

gerechtsoort : drank

bron : Het leven lang fit receptenboek / Marilyn Diamond, via Erie Fraters [groenteboer]

Angel's face

ANGEL’S FACE

20 milliliter calvados
20 milliliter apricot brandy
20 milliliter dry gin


De ingrediënten met 4 - 5 ijsblokjes door elkaar
schudden in de shaker en door de barzeef in een cocktailglas
schenken.

1 persoon.

gerechtsoort : cocktail

bron : vivianesbar [DRANKrecepten]

Alcoholvrije vruchtenbowl

ALCOHOLVRIJE VRUCHTENBOWL

6 flesjes Crodino
2 blikjes Hero Fruitspring Sparkling Tropical Fruit
2 mango's in blokjes
2 limoenen in plakjes
200 gram witte druiven
1 roze grapefruit in partjes
2 kiwi's in plakjes
2 plakken ananas in blokjes
6 deciliter koolzuurhoudend mineraalwater
10 gram muntblaadjes
Sicilia Citroensap
ijsblokjes


Meng alle ingrediënten in een glazen kom en voeg citroensap en ijsblokjes naar smaak toe.
Wilt u toch wat alcohol aan deze bowl toevoegen, voeg dan in plaats van 6 deciliter Spa rood, 3 deciliter Riesling en 3 deciliter Spa rood toe. De munt kan dan door takjes onze-lieve-vrouwen-bedstro worden vervangen.

12 personen

gerechtsoort : drank

bron : Vivianesbar [DRANKrecepten]

Gevulde ananas met mangosaus

GEVULDE ANANAS MET MANGOSAUS

1 verse ananas
2 kiwi's
100 gram aardbeien
1 mango
4 takjes munt
1 eetlepel limoensap
1 eetlepel poedersuiker
3 eetlepels kirsch


Snijd de ananas in 4 gelijke stukken. Verwijder de schil voorzichtig en snijd de ananas in kleine stukjes. Bedruppel de stukjes ananas met kirsch en zet de ananas gedurende 1 uur afgedekt in de koelkast. Schil de kiwi's en snijd ze in plakken. Was de aardbeien. Schep nu de ananas, de aardbeien en kiwi's voorzichtig door elkaar. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine stukken. Pureer de mango in de keukenmachine tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met limoensap en poedersuiker. Leg de 4 ananasparten (de schillen) op de borden en verdeel de ananassalade erover. Schep de mangosaus erop en garneer het geheel met de takjes munt. Eet smakelijk!

4 personen

voedingswaarde : 160 kcal p.p.

gerechtsoort : nagerecht

bron : Erie Fraters [dieetinfo]

Blauwbessen smoothie

BLAUWBESSEN SMOOTHIE

150 gram blauwe bessen
2 perziken ontpit, eventueel geschild
1 bevroren banaan
250 milliliter vers sinaasappel- of appelsap


Meng alle ingrediënten met een staafmixer of in een blender tot het mengsel zeer glad en romig is.

4 personen

gerechtsoort : drank

bron : Het leven lang fit receptenboek / Marilyn Diamond, via Jan ten Kate [De-Heksenketel]

Ananasbootjes met verse vruchten

ANANASBOOTJES MET VERSE VRUCHTEN

2 kiwi's
1 rijpe mango
1 ananas
zout
4 kleine trosjes druiven


Snijd de geschilde kiwi's in plakjes. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de ananas in de lengte in vieren. Laat de groene bladen eraan zitten. Verwijder de harde kern. Snijd het vruchtvlees los van de schil tot aan de 'ogen'. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Strooi een heel klein
beetje zout op de ananas. Dat komt de smaak ten goede. Leg de uitgeholde ananas op de borden. Leg het fruit in en om de ananas en garneer het gerecht met druiven.

4 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Nynke van der Kooi [De-Heksenketel]

Abrikozen met munt, kaneel en sinaasappel

ABRIKOZEN MET MUNT, KANEEL EN SINAASAPPEL

1 sinaasappel
500 gram abrikozen (gehalveerd)
1 takje munt
1 kaneelstokje (in stukken)
250 gram suiker


Grote weckpot (inhoud 750 ml) afwassen in heet sodawater, afspoelen met kokend water en omgekeerd op schone theedoek laten drogen. Sinaasappel schoonboenen, dun schillen en schil in stukken snijden (sinaasappel wordt verder niet gebruikt). Abrikozen met takjes munt, kaneelstokje en repen sinaasappelschil in pot leggen. In pan ½ liter water aan de kook brengen en suiker erin oplossen. Suikerstroop over abrikozen in pot schenken, tot 2 cm onder rand. Pot afsluiten. Pot in pan zetten en water in pan schenken tot halverwege pot. Water aan de kook brengen en 20 min. laten koken. Pot uit pan nemen, laten afkoelen en op donkere plaats max. 6 maanden bewaren. Na opening zijn de abrikozen nog enkele dagen houdbaar in de koelkast. Lekker met zachte geitenkaas of gegrild lamsvlees.

1 persoon

bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Nynke van der Kooi [De-Heksenketel]