dinsdag 13 juni 2017

Halve Aebler med Svedsker (Denemarken)

HALVE AEBLER MED SVEDSKER (HALVE APPELS GEPOCHEERD EN GEVULD MET PRUIMEN IN PORT)

16 middelgrote pruimen
2 theelepels suiker
10 eetlepels port
8 appels elk van een half pond
250 gram suiker
1 liter koud water


In een geëmailleerde of roestvrijstalen pan, of een vuurvaste schotel, doet men de port, de suiker en de pruimen. Marineer de pruimen tenminste gedurende 6 uur in dit mengsel en verwarm daarna de oven voor op 175°C. Bak de pruimen in de pan of schaal, onafgedekt, gedurende ongeveer ½ uur, of zolang tot ze zacht zijn maar niet uit elkaar vallen. Bereid intussen de gepocheerde appels. Schil de appels en snij ze overlangs door. Haal het klokhuis er zo zorgvuldig mogelijk uit met een klein scherp mesje. Doe in een 2 tot 3 liter geëmailleerde of roestvrijstalen pan de suiker en het water, breng het aan de kook en laat het gedurende 2 of 3 minuten flink doorkoken. Draai dan de hitte terug en doe de halve appels erbij, 8 tegelijk. Laat ze 10 minuten doorsudderen totdat ze zacht geworden zijn, maar niet te zacht. Doe de gepocheerde appels over op een voorverwarmde schotel met behulp van een schuimspaan en pocheer de resterende appels. Giet de gebakken pruimen af tot ze geheel droog zijn en leg 1 pruim in elke halve appel.
Als men ze vooruit gereed wil maken, dek ze dan af met plasticfolie en zet ze in de koelkast. Vlak voor het opdienen legt men dan de met pruimen gevulde appels op een licht met boter ingesmeerde bakplaat, dekt het geheel af met aluminiumfolie en bakt ze 10 minuten in een van tevoren op 200°C verhitte oven. Dien op met gebraden gans of eend, als deel van het traditionele Deense kerstdiner.

8 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : bijgerecht

bron : In de Scandinavische keuken / Dale Brown
Een reactie plaatsen