dinsdag 9 mei 2023

Spanakopitta van de buurtsuper (Griekenland)

SPANAKOPITTA VAN DE BUURTSUPER

Deze spinazietaart is losjes gebaseerd op de klassieke Griekse spanakopitta. Het recept ontstond na een uitdaging om een menu te maken met alleen ingrediënten uit een gemiddelde kleine buurtsuper. In plaats van bevroren spinazie kan je natuurlijk ook verse spinazie gebruiken: geslonken, uitgelekt, uitgeknepen en gesneden, als je dat wilt.

1 kilogram bevroren bladspinazie, ongesneden
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel komijn-, venkel- of karwijzaad (wat je in huis hebt)
1 grote ui, fijngesneden
½ theelepel gedroogde tijm of de blaadjes van een paar takjes verse tijm, gesneden
kneepje citroensap
2 grote eieren, licht losgeklopt
100 gram zachte geitenkaas of feta, in kleine stukjes gebroken
35 gram pijnboompitten, geroosterd (of grofgehakte cashewnoten)
375 gram kant-en-klaar roomboterbladerdeeg (het liefst al uitgerold)
zeezout
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de bevroren spinazie in een pan met een scheutje water. Doe het deksel op de pan en verhit langzaam, af en toe roerend, tot de spinazie helemaal is ontdooid. Schep in een zeef of vergiet om uit te laten lekken en druk er met een houten lepel het water uit.
Verhit intussen de olijfolie op middelhoog vuur in een koekenpan. Voeg het specerijzaad toe en bak dit 2 minuten, waarbij je de pan steeds schudt. Voeg de ui toe en laat 5 – 10 minuten zacht bakken of tot deze zacht en goudkleurig is. Doe de tijm erbij.
Als de spinazie genoeg is afgekoeld, knijp je er zoveel mogelijk water uit en snijd je de blaadjes grof. Doe bij de ui in de pan, samen met wat citroensap en lekker veel zout en peper. Houd 2 – 3 eetlepels van het ei apart voor de bovenkant van de spanakopitta en roer de rest door het spinazie-uimengsel.
Schep de helft van het spinaziemengsel in een ovenschaal van ongeveer 25 x 30 centimeter. Verdeel e kaas en geroosterde pijnboompitten erover en schep daar de rest van de spinazie over. Kwast wat van het achtergehouden ei over de rand van de ovenschaal.
Rol het bladerdeeg uit (als dat nog niet is gebeurd) op een licht met bloem bestoven werkblad tot het ongeveer 5 millimeter dik is. Leg het deeg op de ovenschaal en snijd het teveel af. Stop de randen van het deeg in de zijkanten van de schaal. Kwast de spanakopitta in met e rest van het ei en zet 25 minuten in de oven, tot het bladerdeeg gerezen en goudbruin is. Meteen opdienen.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Veg! : Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol / Hugh Fearnley-Whittingstall