maandag 2 januari 2017

Melone al Vino Bianco (Toscane, Italië)

MELONE AL VINO BIANCO (MELOEN MET WITTE WIJN)

De meloenen moeten rijp maar niet papperig zijn. Een rijpe meloen klinkt hol als u er met uw vinger op tikt en zal zoet ruiken.

2 Cantaloupe meloenen
3 deciliter droge witte wijn
2 eetlepels Marsala
takjes bernagie of munt


Snij de meloenen overdwars doormidden. Schep er zorgvuldig de pitjes met de kern uit en steek dan met een meloenschepje bolletjes uit het vruchtvlees. Doe de bolletjes over in een kom, schenk er de wijn en Marsala over en laat ze 1 uur marineren. Koel in die tijd ook de uitgeschepte meloenhelften. Vul de meloenhelften met de bolletjes, schenk er de marinade op en garneer met takjes bernagie of munt.

4 personen

gebied : Toscane, Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Italië : De Toscaanse keuken / Elizabeth Cornish

Mango e Fragole al Vino Bianco (Italië)

MANGO E FRAGOLE AL VINO BIANCO (MANGO EN AARDBEIEN IN WITTE WIJN)

2 kleine rijpe mango’s
350 gram verse aardbeien
2 eetlepels suiker
1 citroen met een mooie schil
ruim 2 deciliter zoete witte wijn, bijvoorbeeld Moscato, Vin Santo, Sauternes of Auslese Riesling


Schil de mango’s en snij het vlees los van de pitten. Maak er stukjes van en doe ze in een kom. Spoel de aardbeien in koud water en haal de kroontjes eraf. Als ze erg klein zijn, laat ze dan heel; als ze wat groter zijn snij ze dan in de lengte door. Doe ze bij de mango’s in de kom. Strooi er suiker over. Rasp de hele schil van de citroen over de vruchten maar zonder het wit. Voeg wijn toe. Meng het fruit voorzichtig door elkaar. Zet het 1 tot 2 uur in de koelkast en serveer in kleine glazen schaaltjes.

6 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan

Granita all'Arancia (Campanië, Italië)

GRANITA ALL’ARANCIA (SINAASAPPELWATERIJS)

1 liter sinaasappelsap (vers of uit een pak)
het sap van 1 citroen
6 eetlepels poedersuiker


Klop alle ingrediënten goed door elkaar en voeg eventueel wat extra suiker toe. Giet het sinaasappelmengsel in ijsbakjes, dek ze af met de huishoudfolie en vries het mengsel in. meng de granita, vlak voor het opdienen, in een keukenmachine of blender en zet het even terug in de diepvriezer.

4 - 6 personen

gebied : Campanië, Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : De regionale keuken van Italië / Jan Morgan

Macedonia di Uva Bianca e Nera (Italië)

MACEDONIA DI UVA BIANCA E NERA (VRUCHTENSALADE VAN WITTE EN BLAUWE DRUIVEN)

Dit is een prachtige vruchtensalade. Het contrast van de doorgesneden ronde blauwe druiven en de mooie ovale witte druiven is een mooi gezicht. Het is prettig eten als er geen pitten behoeven te worden ingeslikt of uitgespuwd.

500 gram witte druiven zonder pit
500 gram blauwe druiven
1 citroen, met een mooie schil
3 eetlepels suiker
vers uitgeperst sap van 3 sinaasappelen


Spoel zowel de witte als blauwe druiven in koud water af. Haal de witte druiven van de tros en doe ze in een schaal. Haal de blauwe druiven van de tros en doe ze in een bord. Hou iedere druif vast met de kant waar de steel gezeten heeft naar boven. Snij de druif in het midden door, houd de druif aan de ene kant vast vlak boven de insnijding en draai de andere kant er dan af. U hebt dan twee gelijke delen. De pitten kunt u er nu zo uitwippen. Doe de ontpitte druiven bij de witte in de kom. Rasp de hele schil van de citroen in de kom, maar zorg ervoor dat u het wit onder de schil niet mee raspt. Strooi er suiker over. Voeg sinaasappelsap toe, zodat de vruchten net onderstaan. Meng de ingrediënten goed door elkaar en zet de salade 2 tot 3 uur voor het serveren in de koelkast. Laat niet langer staan, de druiven worden dan zuur.

5 - 8 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan

Prugne alla Grappa (Toscane, Italië)

PRUGNE ALLA GRAPPA (GEDROOGDE PRUIMEN IN GRAPPA)

Dit is een verrukkelijke kersttraktatie.

gedroogde pruimen, gewassen en gedroogd
1 vanillestokje
Grappa


Stop de gedroogde pruimen in een pot met schroefdeksel waar ze maar net in passen en stop het vanillestokje ertussen. Schenk er de Grappa overheen, draai het deksel stevig vast en zet minstens 2 maanden op een koele, donkere plaats weg.

4 personen

gebied : Toscane, Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Italië : De Toscaanse keuken / Elizabeth Cornish

Crostini (Italië)

CROSTINI

4 sneden brood
1 eetlepel olijfolie
1 flinke teen knoflook


Rooster het brood onder de grill of in het broodrooster. Bestrijk dit met olijfolie. Rasp de knoflook erover terwijl het nog warm is.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tartufo - Tartuffe : Comédie gastronomique / Rob Scholte

Sinaasappelsorbetijs met Camparisiroop (Italië)

SINAASAPPELSORBETIJS MET CAMPARISIROOP

350 milliliter bloedsinaasappelsap
175 gram witte basterdsuiker
100 milliliter Campari


In pan 300 milliliter sinaasappelsap met 125 gram suiker en 300 milliliter water al roerend verwarmen tot suiker is opgelost (niet laten koken). Pan van vuur nemen. Mengsel iets laten afkoelen en in diepvriesdoos schenken. Doos 2 uur in vriezer zetten. Uit vriezer halen en mengsel met vork loshalen. Doos weer terug in vriezer zetten en mengsel elk halfuur met vork loshalen. Na 4 - 5 uur heeft het sorbetijs de juiste structuur. In pannetje Campari met rest van sinaasappelsap en suiker aan de kook brengen. Mengsel tot 100 milliliter inkoken, pan van vuur nemen en siroop laten afkoelen.
Grove krullen of 8 bolletjes ijs in vier glazen coupes scheppen en Camparisiroop erover schenken.

4 personen

voedingswaarde : 245 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 15 / 240 / 5 minuten

land : Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Ellen Rijghard [De-Heksenketel]

Insalata di Carote (Italië)

INSALATA DI CAROTE (WORTELSALADE)

Er is geen salade te vinden die zo vlug klaar is als deze voortreffelijke wortelsalade. De smaak is bijzonder goed na een pittig voedzaam maal.

5 tot 6 grote wortelen
zout
6 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap


Schrap of schil de wortelen, was ze en rasp ze op een fijne rasp of in de keukenmachine, gebruik hiervoor de schijf met de grootste gaten.
Voeg vlak voor het serveren zout, olijfolie en citroensap toe. Vermeng alle ingrediënten zeer zorgvuldig en serveer onmiddellijk.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : salade

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan

Carote con i Capperi (Italië)

CAROTE CON I CAPPERI (WORTELTJES MET KAPPERTJES)

Het samenvoegen van worteltjes en kappertjes is een interessant gegeven. De pittige kappertjes passen uitstekend bij de wat zoete worteltjes en maken laatstgenoemde wat minder gewoon. Op hun beurt zorgen de worteltjes ervoor dat de scherpe krachtige smaak van kappertjes wat getemperd wordt. Kies voor dit gerecht jonge bospeen, de scherpere smaak van grote wortels is prima in soepen en stoofpotten, maar ongeschikt voor dit gerecht; bovendien zijn jonge worteltjes sneller gaar.

500 gram jonge bospeen
4 eetlepels olijfolie
1½ teentje knoflook, gepeld en gehakt
2 eetlepels gehakte peterselie
zout
versgemalen zwarte peper
2 eetlepels kappertjes


Schrap de worteltjes en spoel ze af in koud water. Laat ze goed uitlekken. (Heel jonge worteltjes behoeven alleen gewassen te worden). Als de worteltjes dikker dan een vinger zijn, snij ze dan in de lengte door. Kies een sauteerpan waarin de worteltjes ruim passen. Doe hierin olijfolie en knoflook en zet de pan op middelgroot vuur. Als de knoflook een mooie goudgele kleur gekregen heeft, voeg dan worteltjes en peterselie toe. Schep even om zodat de groente rondom een laagje olie krijgt. Voeg 4 eetlepels water toe. Als het water verdampt is, voeg dan weer 4 eetlepels toe. Nadat dit ook verdampt is, weer 4 eetlepels. Ga op deze wijze door tot de worteltjes gaar zijn. Dit duurt, afhankelijk van de grootte en dikte 20 tot 30 minuten. Controleer door met een vork te prikken of proef even. Er mag geen water meer in de pan overgebleven zijn als de worteltjes klaar zijn. Is dit toch het geval laat het dan op hoog vuur snel verdampen en de worteltjes lichtbruin kleuren. Voeg zout en een beetje peper toe, schep om en voeg dan de kappertjes toe. Laat deze één of twee minuten meekoken. Serveer onmiddellijk.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan

Insalata di Barbabietole (Italië)

INSALATA DI BARBABIETOLE (BIETENSLA)

750 gram kleine rode bietjes
gehakte peterselie
verse kruizemuntblaadjes (dit is belangrijk voor de zeer verfijnde smaak) of anders 1 theelepeltje fijngedrukte, gedroogde kruizemuntblaadjes
olie
wijnazijn
zout
peper


De zachtgekookte bietjes onmiddellijk schillen, in plakjes of blokjes snijden en warm met de overige ingrediënten mengen. Met het deksel erop marineren.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : salade

bron : De Italiaanse keuken / Marianne Piepenstock

Andijvie op z'n Italiaans (Italië)

ANDIJVIE OP Z’N ITALIAANS

750 gram andijvie
1 teentje knoflook
1 eetlepel olijfolie
citroensap
zout


Maak de andijvie schoon en snijd de groente in repen. Laat de andijvie met aanhangend water slinken. Doe de andijvie in een vergiet en druk het vocht er zoveel mogelijk uit. Maak de knoflook schoon en snijd het teentje klein.
Verwarm de olie in een wok of hapjespan en laat hierin de knoflook en de andijvie al omscheppend heet worden. Maak de groente op smaak met een drup citroensap en wat zout.

2 personen

land : Italië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Carla [Essie’s receptenhoek]

Pompoensoep (Mantua, Lombardije, Italië)

POMPOENSOEP

Uit Mantua komen nogal wat beroemde pompoengerechten, zoals een verrukkelijke risotto, verfijnde gnocchi, tortellid i zucca (een traditioneel kerstgerecht) en de beste pompoensoep die ik ooit gevonden heb. Mantua houdt zelfs zoveel van pompoen dat deze groente het symbool van de stad is geworden. Wat de Mantuaanse recepten zo bijzonder maakt, is het gebruik van een bijzondere pompoensoort: de schitterend geelvlezige zucca gialla. De staafvormige, gele butternut squash lijkt daarop nog het meest. De soep heeft elders navolging gevonden en wordt in vele varianten gemaakt. Een versie die u beslist moet proberen, wordt op smaak gebracht met een beetje saffraan. Heerlijk! In onderstaand recept kunt u de helft van de bouillon vervangen door melk, maar voeg die pas toe als de soep na het pureren weer wordt opgewarmd.

1 kilogram gele pompoen
2 eetlepels olijfolie
125 gram prosciutto, fijngehakt
2 uien, fijngehakt
6 deciliter kippe- of groentebouillon
1 laurierblad
takje tijm
zout
peper

GARNERING
basilicum
croûtons


Verwijder de pitten en draderige delen van de pompoen, snijd het vruchtvlees van de schil en hak het fijn.
Verhit de olie in een grote pan, voeg de uien en prosciutto toe en fruit de uien gaar; laat ze geen kleur krijgen en roer af en toe. Roer er een paar seconden de pompoen door en voeg dan de bouillon, laurier en tijm toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 30 minuten pruttelen tot de pompoen zeer gaar is.
Verwijder de kruiden en pureer de soep in een foodprocessor of blender of door een zeef. Giet hem weer in de pan, breng hem op smaak en warm hem voorzichtig op. Bestrooi hem met basilicum en geef er croûtons bij.

4 personen

land : Italië (Mantua)
gerechtsoort : soep

bron : De keuken van de zon : 150 bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Insalata di Spinaci e Topinambur (Italië)

INSALATA DI SPINACI E TOPINAMBUR (SPINAZIE- EEN AARDPEERSALADE)

250 gram topinamboer (aardperen)
250 gram zeer jonge verse spinazie
zout, naar smaak
versgemalen peper, naar smaak
olijfolie
rode wijnazijn, bij voorkeur Franse


Zet de aardperen een paar minuten in koud water, borstel ze af onder koud stromend water of schil ze als u de wat hardere schil niet wilt eten. Snij de aardperen in zo dun mogelijke plakjes en leg ze in een slakom. Haal de steeltjes van de spinazie, trek tegelijkertijd het dikkere gedeelte van de bladnerven eraf. Was de spinazie in koud water totdat het water helder blijft. Laat de spinazie uitlekken en schud zoveel mogelijk water van de bladeren. Leg de bladeren in een theedoek, pak deze op en schud het overgebleven water er boven de gootsteen af. Scheur de bladeren en doe ze bij de aardpeer in de slakom. Schep de salade vlak voor het serveren om met zout, peper, niet te veel olijfolie en een klein scheutje azijn.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : salade

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan