maandag 2 januari 2017

Carote con i Capperi (Italië)

CAROTE CON I CAPPERI (WORTELTJES MET KAPPERTJES)

Het samenvoegen van worteltjes en kappertjes is een interessant gegeven. De pittige kappertjes passen uitstekend bij de wat zoete worteltjes en maken laatstgenoemde wat minder gewoon. Op hun beurt zorgen de worteltjes ervoor dat de scherpe krachtige smaak van kappertjes wat getemperd wordt. Kies voor dit gerecht jonge bospeen, de scherpere smaak van grote wortels is prima in soepen en stoofpotten, maar ongeschikt voor dit gerecht; bovendien zijn jonge worteltjes sneller gaar.

500 gram jonge bospeen
4 eetlepels olijfolie
1½ teentje knoflook, gepeld en gehakt
2 eetlepels gehakte peterselie
zout
versgemalen zwarte peper
2 eetlepels kappertjes


Schrap de worteltjes en spoel ze af in koud water. Laat ze goed uitlekken. (Heel jonge worteltjes behoeven alleen gewassen te worden). Als de worteltjes dikker dan een vinger zijn, snij ze dan in de lengte door. Kies een sauteerpan waarin de worteltjes ruim passen. Doe hierin olijfolie en knoflook en zet de pan op middelgroot vuur. Als de knoflook een mooie goudgele kleur gekregen heeft, voeg dan worteltjes en peterselie toe. Schep even om zodat de groente rondom een laagje olie krijgt. Voeg 4 eetlepels water toe. Als het water verdampt is, voeg dan weer 4 eetlepels toe. Nadat dit ook verdampt is, weer 4 eetlepels. Ga op deze wijze door tot de worteltjes gaar zijn. Dit duurt, afhankelijk van de grootte en dikte 20 tot 30 minuten. Controleer door met een vork te prikken of proef even. Er mag geen water meer in de pan overgebleven zijn als de worteltjes klaar zijn. Is dit toch het geval laat het dan op hoog vuur snel verdampen en de worteltjes lichtbruin kleuren. Voeg zout en een beetje peper toe, schep om en voeg dan de kappertjes toe. Laat deze één of twee minuten meekoken. Serveer onmiddellijk.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan
Een reactie plaatsen