zaterdag 8 februari 2014

Kip-avocadosalade

KIP-AVOCADOSALADE

1 enkele kipfilet (100 gram)
zout
peper
1½ theelepel kerriepoeder
1 eetlepel boter
1 stengel bleekselderij
1 eetlepel gezouten cashewnoten
3 eetlepels umer
1 eetlepel mayonaise
2 eetlepels droge witte wijn
50 gram kropsla
1 kleine avocado (niet te rijp)
½ eetlepel citroensap


Kip inwrijven met zout, peper en ½ theelepel kerriepoeder. Boter verhitten. Kip in 10 minuten zachtjes lichtbruin en gaar bakken. Af en toe keren. Koud laten worden. Intussen van bleekselderij draden aftrekken en in kleine stukjes snijden. Noten fijnhakken. Tot sausje roeren: umer, mayonaise, 1 theelepel kerriepoeder en wijn. Sla in reepjes snijden. Kip in dunne plakjes snijden.
Avocado schillen, pit verwijderen en in stukjes snijden. Besprenkelen met citroensap. 4 bordjes bekleden met sla en bleekselderij. Stukjes kip en avocado erover verdelen. Noten erover strooien. Sausje erbij scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip januari 1992

Aardappel-courgetteschotel met ham

AARDAPPEL-COURGETTESCHOTEL MET HAM

750 gram courgette
250 gram gesneden ham
25 gram boter
750 gram voorgekookte aardappelen
1 deciliter droge witte wijn
2 eetlepels maïzena
2 deciliter melk
100 gram geraspte oude kaas
6 takjes peterselie
2 theelepels basilicum
zout
peper


Courgette wassen en in plakjes snijden. Ham in reepjes snijden. Boter verhitten. Ham 2 minuten bakken. Toevoegen: courgette, aardappelen en wijn. Met deksel op pan in 8 minuten gaar stoven. Intussen grill voorverwarmen op hoogste stand. Maïzena met 3 eetlepels koud water tot glad papje roeren. Melk aan de kook brengen. Al roerende maïzenapapje toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Kaas erdoor roeren en laten smelten. Peterselie erboven fijnknippen. Basilicum en peper erdoor roeren. Saus door aardappel-courgettemengsel scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in ovenschotel. I midden van grill 5 minuten lichtbruin laten kleuren.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip januari 1992

Kipfilet met zuurkool

KIPFILET MET ZUURKOOL

400 gram kipfilet
1 theelepel paprikapoeder
zout
peper
25 gram boter
500 gram zuurkool
2 deciliter appelsap
1 groene paprika
1 rode paprika
3 takjes peterselie
4 eetlepels zure room


Kip in stukken snijden. Bestrooien met paprikapoeder, zout en peper. Boter verhitten. Kip in 10 minuten goudbruin en gaar bakken. Regelmatig omscheppen. Intussen zuurkool met 2 vorken loshalen. Appelsap toevoegen en 5 minuten koken. Van paprika’s zaadlijsten verwijderen en in stukjes snijden, 2/3 deel aan zuurkool toevoegen en nog 5 minuten meekoken. 2 takjes peterselie erboven fijnknippen. Op 4 borden zuurkool en kip scheppen. Rest van paprika erover strooien. Zure room erop scheppen. 1 takje peterselie erboven fijnknippen. Lekker met aardappelpuree.

4 personen

voedingswaarde : 310 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip januari 1992