maandag 12 augustus 2024

Teriyaki-zalm met udonnoedels (Japan)

TERIYAKI-ZALM MET UDONNOEDELS

80 milliliter teriyakisaus
3 eetlepels sojasaus
3 eetlepels vloeibare honing
3 tenen knoflook, geperst
30 gram verse gemberwortel, geschild en in fijne julienne
800 gram zalmfilet zonder vel (4 stuks)
1 eetlepel olie
675 gram voorgekookte udonnoedels
200 gram peultjes, in de lengte gehalveerd
150 gram gedopte edamame (koelvers)
2 theelepels sesamolie
2 bosuitjes, in dunne reepjes
sushigember, voor erbij
geroosterd sesamzaad, voor erbij


Meng in een grote kom de sauzen, honing, knoflook en gember. Wentel de zalm erdoor en laat 15 minuten marineren. Draai de zalm een paar keer om.
Verhit de olie in een grote koekenpan op halfhoog vuur. Voeg de zalm en 1 eetlepel marinade toe en bak de zalm 4 minuten. Keer hem en schep er nog 1 – 2 eetlepels marinade over. Bak de zalm nog 2 minuten, of tot hij naar wens gaar is. Schep op een bord en houd hem afgedekt warm. Was de pan niet af.
Breng intussen een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de noedels toe en breng het water opnieuw aan de kook. Voeg de peultjes en edamame toe en kook ze 1 – 2 minuten. Giet ze af.
Voeg de rest van de marinade toe aan de koekenpan, breng aan de kook en laat 1 minuut inkoken. Voeg de noedels, groenten, sesamolie en de helft van de bosuitjes toe. Schep om en laat ze doorwarmen.
Schep de zalm weer in de pan. Strooi vlak voor je serveert de gember, het sesamzaad en de rest van de bosuitjes erover.

4 personen

voedingswaarde : 777 kcal p.p.
bereidings- / marineertijd : 10 / 15 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : visgerecht

bron : Delicious. januari 2024

Adass bil-Hamod (Libanon)

ADASS BIL-HAMOD (LINZEN-SNIJBIETSOEP MET CITROENSAP)

Deze koude, zomerse soep kan worden geserveerd als lichte vegetarische lunch of als voedzaam begin van de maaltijd.

200 gram groene linzen
400 gram snijbiet
1½ liter water
10 teentjes knoflook, gepeld en fijngeperst
1/3 theelepel zout
sap van 2 citroenen, of naar smaak
1½ deciliter olijfolie extra vergine


Spreid de linzen uit op een schaal en verwijder eventuele ongerechtigheden. Was de snijbiet, verwijder eventueel de vuile onderkant van de stengels en hak de snijbiet in reepjes van 1 centimeter. Breng de linzen met het water in een pan op hoog vuur aan de kook, voeg de snijbiet toe, zet het vuur lager en laat met het deksel op de pan zachtjes 15 minuten koken. Meng de zachtgekookte snijbiet goed met de linzen en kook met het deksel op de pan nog 45 minuten of totdat de linzen gaar zijn.
Pel intussen de teentjes knoflook, hak ze grof en doe de knoflook in een vijzel. Voeg een royale snuf zout toe om de sappen die de knoflook afgeeft te kunnen opnemen en stamp de knoflook tot een gladde pasta. U kunt de knoflook ook in een knoflookpers fijnknijpen, maar als je een vijzel gebruikt is de knoflook fijner van structuur en smaak.
Meng langzaam het citroensap door de knoflookpasta en vervolgens de olijfolie. Roer dit mengsel wanneer de linzen en snijbiet gaar zijn door de soep. Voeg zout naar smaak toe en laat zonder deksel nog 5 minuten zacht koken. Proef, voeg zo nodig extra smaakmakers toe en serveer op kamertemperatuur.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : soep

bron : De Libanese keuken : De haute cuisine van het Midden-Oosten / Anissa Helou

Pizza Margherita (Napels, Campanië, Italië)

PIZZA MARGHERITA (PIZZA MET TOMATEN, MOZZARELLA, OLIJFOLIE EN PARMEZAANSE KAAS)

De ingrediënten voor pizza Margherita zijn tomaten, mozzarella, olijfolie, en Parmezaanse kaas. In dit recept komt daar ook nog oregano bij, maar u kunt het ook weglaten. Dit is waarschijnlijk de wijd verbreidste en populairste vulling voor pizza’s, maar hij is niet zo oud. Hij dateert uit het eind van de negentiende eeuw toen hij werd gecreëerd voor koningin Margherita van Italië, die erg veel van pizza’s hield. De algemene procedure voor het samenstellen en bakken blijft hetzelfde, weke ingrediënten u ook gebruikt voor de vulling.

450 gram verse rijpe vleestomaten
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels zout
180 gram mozzarella van volle melk
3 eetlepels olijfolie
pizzadeeg van 200 gram bloem
zout
2 theelepels oregano (naar keuze)
1 eetlepel versgeraspte Parmezaanse kaas


Het beste tomatenaroma voor pizza’s komt van verse vleestomaten. Als ze de juiste graad van rijpheid hebben, dan kunnen e zo op de pizza, u behoeft ze alleen te ontvellen, de pitten eruit te halen en in reepjes te snijden. Maar als u geen tomaten uit eigen tuin of van een zeer goed groentehandelaar heeft, is het nodig de tomaten voor te bereiden:
Was de tomaten in koud water, laat ze goed uitlekken en snijdt ze in 4 of 5 stukken. Doe deze stukjes in een middelgrote sauteerpan met olijfolie en zout. Doe de deksel op de pan en zet op middelhoog vuur. Haal na 2 of 3 minuten, als de tomaten wat zachter zijn geworden, de deksel van de pan en laat al roerende de tomaten nog 6 tot 7 minuten koken. Doe de tomaten in een roerzeef, met bodem met fijnste gaatjes, maar begin niet direct te draaien. Zet de roerzeef op een kom en laat eerst ongeveer 6 minuten het sap eruit lekken. Giet het sap uit de kom en zet het weg. Draai de tomaten door de zeef in de kom en zet opzij om af te koelen.
De mozzarella die in Napels verkrijgbaar is, is gemaakt van de melk van waterbuffels en is zeer crèmig. De kaas smelt zeer goed bij het koken en is beter van smaak dan de mozzarella van koemelk. Mozzarella die buiten Italië verkrijgbaar is, is taaier, trekt draden als ze gekookt wordt en heeft weinig smaak. Om toch een resultaat te krijgen dat lijkt op dat van wat men krijgt met Napolitaanse mozzarella behandelen we de mozzarella als volgt:
Rasp de mozzarella op de grove rasp, of in de keukenmachine, waarbij eveneens de rasp gebruikt wordt. Doe de geraspte kaas in een kom, voeg olijfolie toe, vermeng de ingrediënten goed en laat het 1 uur opstijven voordat u het gebruikt. In dit recept is de gebruikelijke volgorde waarop de pizza gevuld wordt omgedraaid. De mozzarella wordt bedekt door de tomaten in plaats van andersom. Dit is ook om de minder goede kwaliteit van fabrieksmozzarella te maskeren en hem zo crèmig mogelijk te houden.
Leg plavuizen (zoveel als in een enkele laag passen) op een rooster in de oven en verwarm minstens 30 minuten voor op 235°C.
Rol het pizzadeeg uit tot een schijf van 25 tot 27½ centimeter doorsnede en met een dikte van 6 millimeter. Draai het deeg terwijl u het uitrolt een paar maal om, zodat het niet omkrult. Probeer niet over de randen te rollen. Wanneer u het deeg tot de juiste afmeting hebt uitgerold, duw dan met de vingertoppen wat deeg van het midden naar de rand van de pizza, zodat deze tenminste tweemaal zo dik wordt als de rest. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven bakplaat. Leg de vulling nog niet op het pizzadeeg wanneer u nog niet klaar bent om deze te bakken, het deeg wordt dan te vochtig.
Verdeel de mozzarella gelijkmatig over het deeg, daarna de tomaten. Strooi hierover 2 of 3 snufjes zout, oregano en Parmezaanse kaas. Laat de pizza van de plank op de hete plavuizen in de oven glijden. Bak de pizza 15 tot 20 minuten totdat het deeg aan de rand goudgeel, met een paar bruine stipjes gekleurd is.

4 personen

gebied : Napels, Campanië, Italië
gerechtsoort : pizza

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan