dinsdag 5 augustus 2014

Csirkeragu (Hongarije)

CSIRKERAGU (KIPPENRAGOUT)

1 jonge kip
verschillende jonge groenten zoals doperwtjes, worteltjes, bloemkool, koolrabi, peterselie
1 ons margarine
80 gram roomboter
3 eieren
3 lepels bloem
3 lepels koffieroom
zout


Was de kip en verdeel haar in stukken. Smelt in een pan de margarine, doe de fijn gehakte peterselie en het vlees er in. Zout het en laat het toegedekt zachtjes gaar stoven. Snijd de groenten in stukjes en voeg ze tijdens het stoven bij het vlees. Zo nodig steeds een beetje water er bij doen. Als vlees en groente gaar zijn, dan zonder deksel op iets groter vuur het vocht laten verdampen. Leg het vlees en de groenten nu in een vuurvaste schaal. Roer nu de boter tot room, roer een voor een de eidooiers er in, wat zout, dan bloem en koffieroom en uiteindelijk het stijf geklopte eiwit. Giet deze saus nu over het vlees en laat in de oven in een half uur een bruin korstje erop komen.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Liba Sülve (Hongarije)

LIBA SÜLVE (GEBRADEN GANS)

1 jonge gans
2 eetlepels koude gesmolten reuzel
zout
peper
paprika
eventueel 1 ons margarine


Was de schone gans goed van binnen en van buiten, zout en peper haar eveneens van binnen en van buiten, strooi er ook wat paprika over. Besmeer de gans nu met de gesmolten reuzel, leg haar in de braadslee, giet er een glas water bij en zet haar in de oven. Mocht het een goed gemeste gans zijn, prik dan op verschillende plaatsen in haar vel, zodat haar overtollig vet weg kan lopen. Is zij niet gemest, dan kan men wat margarine in de braadslee doen. Braad de gans in 3 kwartier en begiet haar heel vaak met het braadvocht. Laat de gans knapperig en bruin worden.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Kacsa Sülve (Hongarije)

KACSA SÜLVE (GEBRADEN EEND)

1 gemeste eend
stuk margarine
zout


Was de schoongemaakte eend en zout deze, van binnen en van buiten. Braad haar in de oven, onder herhaaldelijk begieten met het braadvet, voeg er soms wat water bij zodat de jus niet te donker wordt. Laat de eend gaar en knapperig worden en geef er droge rijst bij.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Gevulde eend (Hongarije)

GEVULDE EEND

1 eend van ca. 2 kg
zout
peper
25 g boter
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
2 sneetjes oud brood zonder korst
4 eetlepels melk
3 eetlepels paneermeel
2 eieren
2 eetlepels fijngehakte peterselie


Bestrooi de eend van binnen en van buiten met wat zout en peper.
Verhit de boter in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui ca. 3 minuten
Week de sneetjes brood in de melk.
Vermeng de gefruite ui in een kom met het geweekte brood, het paneermeel, de eieren, de fijngehakte peterselie en wat zout en peper. Roer alles goed dooreen en vul de buikholte van de eend met het mengsel. Leg de gevulde eend op een rooster in een braadslede. Prik het vel van de eend hier en daar in met een vork.
Braad de gevulde eend ca. 75 minuten in een op 200 ºC voorverwarmde oven tot hij gaar en mooi bruin is.
Snijd de eend aan tafel in stukken en geef er een aardappelgerecht en een tomatensalade bij.

4 personen

land : Hongarije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Hongaars koken / Redactie : Wiebe Andringa

Eend in wijnsaus (Hongarije)

EEND IN WIJNSAUS

200 g in blokjes gesneden ontbijtspek
1 in acht stukken verdeelde eend van ca. 2 kg
2 schoongemaakte en kleingesneden uien
1 uitgeperst teentje knoflook
1 schoongemaakte en in ringen gesneden prei
3 in plakjes gesneden worteltjes
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 laurierblad
zout
peper
3 dl rode wijn
1 eetlepel bloem
2 dl zure room


Bak de blokjes spek uit in een pan. Haal de blokjes spek met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart.
Bak de stukken eend in het spekvet rondom lichtbruin, haal ze daarna uit de pan en houd ze apart.
Fruit de kleingesneden uien, de uitgeperste knoflook, de ringen prei, de plakjes wortel en de fijngehakte peterselie onder regelmatig omscheppen 3 minuten in het bakvet. Doe de blokjes spek en de stukken eend terug in de pan. Voeg het laurierblad, wat zout en peper en de rode wijn toe, Breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de eend ca. 1½ uur zachtjes sudderen tot hij gaar is. Haal de stukken eend uit de pan, leg ze op een schaal en houd ze warm.
Zeef het stoofvocht van de eend. Doe het gezeefde stoofvocht terug in de pan en breng het aan de kook.
Maak de bloem aan met de zure room en roer het mengsel door het stoofvocht. Laat de saus door en door warm worden, maar niet meer koken.
Schenk de saus over de warmgehouden stukken eend en serveer het gerecht onmiddellijk.
Geef hierbij gebakken aardappelen en savooie kool.

4 personen

land : Hongarije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Hongaars koken / Redactie : Wiebe Andringa

Oldbab Leves (Hongarije)

OLDBAB LEVES (HONGAARSE SNIJBONENSOEP)

1 l kippenbouillon
500 g snijbonen; in stukjes van 2 1/2 cm
2 uitjes; gesnipperd
3 el boter
3 teentjes knoflook; fijngehakt
1 t paprikapoeder
3 el bloem
1 dl koud water
1 el appelazijn
4 el verse peterselie; fijngehakt
zout en peper; naar smaak
250 ml vermicelli; gekookt


Verhit kippenbouillon in een grote pan (4 liter).
Voeg snijbonen en ui toe en laat het 15 tot 20 minuten zachtjes koken, tot de groenten bijtgaar zijn. Verhit de boter in een melkpannetje. Voeg knoflook toe en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. Roer paprikapoeder en bloem erdoor en meng er voorzichtig het koude water doorheen tot zich een dikke saus heeft gevormd. Roer wat van de bouillon door de saus tot deze wat dunner is geworden en roer de saus vervolgens door de soep tot deze dik begint te worden. Doe appelazijn, peterselie en vermicelli door de soep en dien op.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : soep

bron : Tabitha [groenteboer]

Met paprika gestoofde kip (Hongarije)

MET PAPRIKA GESTOOFDE KIP

1 in vier stukken verdeelde kip van 1250 gram
zout
peper
50 gram boter
50 gram in blokjes gesneden ontbijtspek
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
2 schoongemaakte en in reepjes gesneden groene paprika’s
2 theelepels paprikapoeder
2 in kleine stukjes gesneden tomaten
1½ deciliter water


Bestrooi de stukken kip met wat zout en peper. Verhit de boter in een pan en bak hierin de stukken kip rondom lichtbruin. Haal de stukken kip uit de pan en houd ze apart. Bak de blokjes spek uit in de bakboter van de kip. Voeg de kleingesneden ui en de reepjes paprika toe en bak alles onder regelmatig omscheppen 2 minuten. Roer het paprikapoeder door het ui-paprikamengsel. Voeg de stukjes tomaat en het water toe. Leg de stukken kip terug in de pan. Breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat alles 45 minuten zachtjes sudderen tot de kip gaar is. Leg de stukken kip op een schaal en schenk er het paprikamengsel over. Geef hierbij gebakken aardappelen.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Hongaars koken / Wiebe Andringa

Zomerse salade van Gundel (Boedapest, Hongarije)

ZOMERSE SALADE VAN GUNDEL

1 pond kippenbout
zout
citroensap
300 gram nieuwe aardappeltjes
3 eieren
bieslook
200 gram komkommer
300 gram tomaat
2 harde appels
30 rivierkreeftjes of 16 grote garnalen
0,5 liter visbouillon
1 krop sla

MAYONAISE
1 eidooier
1 eetlepel azijn
1 theelepel mosterd
1,5 - 3 deciliter olie
zout
peper


Braad de kippenbout in wat boter of olie met zout, peper en paprikapoeder in 30 minuten gaar. Laat afkoelen en trek het vlees van de botjes. Snijd in reepjes. Kook de aardappels in de schil in 20 minuten gaar, kook de eieren hard. Kook de rivierkreeft 5 minuten in wat visbouillon, laat afkoelen en haal de staartjes eruit. Schil de appel en maak er partjes van, schil de komkommer en schaaf hem in dunne plakjes, snijd de tomaat ook in plakjes, scheur de sla in reepjes, snijd de aardappel in blokjes en de eieren in partjes, mix alles met de kip en de kreeftjes in een saladeschaal. Voeg gesnipperde bieslook toe. Klop de mayonaise: roer de dooier los met de azijn en de mosterd, voeg met kleine scheutjes de olie toe tot het mengsel dik is. Maak op smaak met zout en peper. Meng de mayonaise vlak voor het serveren door de salade.

4 personen

gebied : Boedapest, Hongarije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Wining & Dining augustus / september 1998

Töltött Csirke (Hongarije)

TÖLTÖTT CSIRKE (GEVULDE KIP)

1 braadkip
1 eetlepel boter
2 eieren
4 sneetjes oud brood
zout
peper
peterselie
wat gesmolten reuzel
stukje margarine


Was de schoongemaakte kip goed van buiten en van binnen en zout haar. Roer de boter tot room, voeg daarbij het geweekte, uitgeknepen en fijn gemaakte brood, de eieren, wat zout en peper, de in kleine stukjes gesneden lever, maagje en hartje van de kip en de fijngesneden peterselie. Meng dit alles goed door elkaar en vul hiermee de buikholte van de kip. Naai de opening dicht. Smeer de kip nu overal dik in met heel koude gesmolten reuzel, leg haar in de braadslee, doe er ’n stukje margarine bij en een paar lepels water en braad de kip in de oven gaar. Tijdens het braden steeds begieten met braadvet. Als de kip gaar is, dan zonder begieten knappend laten worden.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Hortobágy Palacsinta (Hortobágy, Hongarije)

HORTOBÁGY PALACSINTA (GEVULDE PANNENKOEKEN)

8 pannenkoeken
400 gram kip- of kalfsfilet
1 klein uitje
30 gram vet
½ theelepel paprikapoeder (edelzoet)
zout
1 paprika
1 kleine tomaat
4 deciliter zure room
peterselie


Bak de pannenkoeken (zonder suiker). Snipper de ui en fruit hem in een pan glazig in het vet. Neem de pan van het vuur en strooi het paprikapoeder over de ui. Voeg de kip- of kalfsfilet toe en bak het vlees enige minuten op hoog vuur. Draai het vuur laag, voeg wat zout toe en braad het vlees in de afgedekte pan op laag vuur. Verwijder pitjes en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in ringetjes. Houd een paar ringetjes apart voor de garnering. Ontvel de tomaat, verwijder de pitjes en snijd hem in stukjes. Voeg paprika’s en tomaat bij het vlees en smoor het geheel in de afgedekte pan gaar. Haal het vlees door de gehaktmolen. Meng 3 deciliter zure room door het braadvocht en breng het kort aan de kook. Roer hiervan net zoveel door het vlees tot het smeerbaar is. Verdeel het vlees over de pannenkoeken, rol ze op en vouw de uiteinden naar binnen. In plaats van rolletjes kunt u ook buideltjes maken. Leg de pannenkoeken op een bakplaat, giet de rest van het braadvocht erover en bak ze in de oven in 10 - 15 minuten gaar. Serveer twee pannenkoeken per portie, want ze zijn erg voedzaam. Verdeel de rest van de zure room erover en serveer er ringetjes paprika en peterselie bij.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Hongaarse specialiteiten / Anikó Gergely