dinsdag 5 augustus 2014

Eend in wijnsaus (Hongarije)

EEND IN WIJNSAUS

200 g in blokjes gesneden ontbijtspek
1 in acht stukken verdeelde eend van ca. 2 kg
2 schoongemaakte en kleingesneden uien
1 uitgeperst teentje knoflook
1 schoongemaakte en in ringen gesneden prei
3 in plakjes gesneden worteltjes
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 laurierblad
zout
peper
3 dl rode wijn
1 eetlepel bloem
2 dl zure room


Bak de blokjes spek uit in een pan. Haal de blokjes spek met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart.
Bak de stukken eend in het spekvet rondom lichtbruin, haal ze daarna uit de pan en houd ze apart.
Fruit de kleingesneden uien, de uitgeperste knoflook, de ringen prei, de plakjes wortel en de fijngehakte peterselie onder regelmatig omscheppen 3 minuten in het bakvet. Doe de blokjes spek en de stukken eend terug in de pan. Voeg het laurierblad, wat zout en peper en de rode wijn toe, Breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de eend ca. 1½ uur zachtjes sudderen tot hij gaar is. Haal de stukken eend uit de pan, leg ze op een schaal en houd ze warm.
Zeef het stoofvocht van de eend. Doe het gezeefde stoofvocht terug in de pan en breng het aan de kook.
Maak de bloem aan met de zure room en roer het mengsel door het stoofvocht. Laat de saus door en door warm worden, maar niet meer koken.
Schenk de saus over de warmgehouden stukken eend en serveer het gerecht onmiddellijk.
Geef hierbij gebakken aardappelen en savooie kool.

4 personen

land : Hongarije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Hongaars koken / Redactie : Wiebe Andringa

Geen opmerkingen: