dinsdag 24 oktober 2023

Bulgogi (Korea)

BULGOGI

Dit is een van de geliefdste gerechten in Korea. Het vlees wordt op een barbecue of op een speciale grill, die lijkt op een omgekeerde wok, geroosterd.

500 gram entrecôte à la minute
stukje verse gemberwortel van 2 centimeter
2 teentjes knoflook
5 eetlepels Chinese sojasaus
2 eetlepels bruine basterdsuiker
3 eetlepels sesamolie
1 krop sla (batavia of lollo Biondo)
6 bosuitjes
2 knapperige, frisse appels (bijvoorbeeld Granny Smith)
1 à 2 eetlepels citroensap


Snijd de entrecoteplakjes in repen van 3 à 4 centimeter breed. Schil de gember en de knoflook en hak beide heel fijn. Klop in een kom de sojasaus, de suiker, de knoflook, de gember en e sesamolie door elkaar. Schep het vlees erdoor en marineer het, afgedekt, minimaal 30 minuten in de koelkast.
Haal de slabladeren los, was ze, sla ze droog en leg ze op een schaal. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in reepjes. Was de appels, halveer ze, verwijder het klokhuis, snijd de appels in dunne partjes en bedruppel ze met wat citroensap. Leg de bosuitjes en de appelpartjes ook op de schaal. Bewaar alles, afgedekt, tot gebruik in de koelkast.
Steek de barbecue aan of verwarm de contactgrill of de grillpan voor. Gril telkens enkele plakjes vlees in 2 minuten bruin vanbuiten en rosé vanbinnen. Neem een blaadje sla, leg er een plakje vlees, wat bosui en partjes appel op. Vouw het slablad erom en eet het uit de hand. Lekker met mihoensalade.

4 personen

voedingswaarde : 285 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 50 / 15 minuten

gebied : Korea
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Barbecue! / Anneke Ammerlaan

Glasnoedelsoep met rundvlees (China)

GLASNOEDELSOEP MET RUNDVLEES

100 gram rundergehakt
1 – 2 eetlepels sesamolie
3 lente-uien
½ rode paprika
50 gram geweekte glasnoedels
½ in siroop ingelegde gembernoot
1 eetlepel sojasaus
enkele druppels chili-olie
½ liter vleesbouillon
zout
versgemalen peper
½ theelepel ve-tsin
1 eetlepel gehakte peterselie


Plet het gehakt met een vork. Verwarm de sesamolie in een kookpan en bak het gehakt daarin aan alle kanten bruin.
Snipper de lente-uien en snijd de paprika’s fijn. Voeg ze bij het gehakt en laat ze even meefruiten.
Snijd de gember in fijne blokjes en voeg ze samen met de glasnoedels bij het gehaktmengsel. Roer er de sojasaus en de chili-olie door en vul bij met de hete vleesbouillon. Breng op smaak met zout en peper en ve-tsin. Strooi er peterselie over.

2 personen

voedingswaarde : 310 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gebied : China
gerechtsoort : soep

bron : De Chinese keuken (Eenvoudig en lekker) / Marlies Sauerborn

Sukiyaki (Japan)

SUKIYAKI (GEBAKKEN RUNDVLEES MET KOOL EN MIE)

750 gram lendebiefstuk
3 blokken zachte tofu (tahoe)
12 lente-uien
6 gedroogde shiitake (Japanse champignons), ½ uur in koud water geweekt
500 gram jonge bladkool, waterkers of spinazie
2 uien, in dikke slierten
200 gram shirataki mie, voorgekookt
45 gram niervet
6 eieren (naar wens)

WARISHITA SAUS
2½ deciliter lichte sojasaus
75 gram suiker
¾ deciliter sake of mirin
3 deciliter dashi bouillon


Snijd het vlees in flinterdunne plakken. Snijd de tahoe in blokjes van 2 centimeter. Verwijder de wortels en groene toppen van de lente-uien en snijd de rest in stukjes van 5 centimeter. Trek de stelen van de paddenstoelen en halveer de hoeden. Was de groenten en gebruik alleen het frisse groen; scheur in stukjes van 5 centimeter. Schik groenten, vlees, tahoe en mie op een houten plateau.
Verhit een koekenpan met dikke bodem op een tafelbrander (of gebruik een elektrische pan). Wrijf de pan in met niervet tot het glimt. Bak het vlees bruin en keer het één maal; schuif het opzij in de pan.
Vermeng de ingrediënten voor de saus en giet in een kannetje. Leg wat van de groenten, tahoe en mie in de pan en schenk er wat saus over. Bak op matig vuur tot de groenten net beetgaar zijn en het vlees naar smaak gaar is. Serveer de gebakken ingrediënten meteen en vul intussen de inhoud van de pan aan.
Gebruikt u eieren, breek ze dan in aparte kommetjes, klop ze iets los en gebruik ze als dipsaus voor het gebakken eten.

6 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Japan (Oosters Culinair) / Jacki Passmore