vrijdag 14 juni 2024

Courgette gevuld met groenten

COURGETTE GEVULD MET GROENTEN

4 courgettes à 150 gram
1 grote rode paprika
½ koolrabi (75 gram)
3 tomaten
zout
1 eetlepel boter of margarine
1½ theelepel oregano
peper
100 gram geraspte jong belegen kaas


Courgettes wassen en kroontjes verwijderen. Uithollen tot 1 centimeter van rand. Uitholsel in kleine blokjes snijden. Paprika wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. In kleine stukjes snijden. Tomaten wassen. Halveren en zaadjes verwijderen. In kleine stukjes snijden.
In wijde pan met ruim water en zout, courgettes 10 minuten koken. Intussen in andere pan boter verhitten. Toevoegen: courgetteblokjes, paprika, koolrabi, tomaat, oregano, zout en peper. 5 Minuten zachtjes bakken. Regelmatig omscheppen. Kaas erdoor scheppen. Courgettes afgieten. Met opening naar boven op schaal leggen. Groentevulling in en naast courgettes scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juni 1988

Kalkoenfricandeau met krrie-wortelsaus

KALKOENFRICANDEAU MET KERRIE-WORTELSAUS

250 gram wortelen
1 stengel bleekselderij
1 ui
4 takjes peterselie
1½ theelepel rozemarijnnaaldjes
½ kippenbouillontablet
1 kalkoenfricandeau (à 500 gram)
zout
peper
1 eetlepel citroensap
25 gram margarine
2 theelepels mild kerriepoeder
25 gram bloem
1 eetlepel tomatenketchup
2 eetlepels koffiemelk


Wortelen schrappen en wassen. In stukjes snijden. Bleekselderij wassen. In stukjes snijden. Ui pellen en fijnsnipperen. In pan doen: wortel, bleekselderij, ui, 2 takjes peterselie, rozemarijn, bouillontablet en 3 deciliter water. Met deksel op pan 25 minuten zachtjes koken. Boven maatbeker zeven. Met water aanvullen tot ¼ liter. Wortelmengsel door zeef wrijven.
Kalkoen inwrijven met zout en peper. In pan bouillon met citroensap aan de kook brengen. Kalkoen erin leggen. Met deksel op pan in 30 minuten zachtjes tegen de kook aan gaar laten worden. Af en toe roeren. Op plank leggen. Afdekken met aluminiumfolie. Bouillon bewaren. Intussen margarine met kerriepoeder smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende ¼ liter bouillon toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Erdoor roeren: wortelpuree, tomatenketchup en koffiemelk. 1 Minuut meekoken. 1 Takje peterselie erboven fijnknippen. Kalkoen in repen snijden. Over 4 borden verdelen. ¼ Deel van saus erover schenken.
Lekker met rijst en spitskool.

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 50 / 50 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip juni 1988

Fudge Brownies (Verenigde Staten)

FUDGE BROWNIES (CHOCOLADE-WALNOTENGEBAK)

100 gram gepelde walnoten
200 gram pure chocolade
100 gram boter of margarine
3 eieren (nummer 2)
zout
75 gram suiker
100 gram bruine basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
150 gram zelfrijzend bakmeel


Walnoten grof hakken. Oven voorverwarmen op 175°C. Bakvorm van 24 x 24 centimeter invetten. Pan voor helft met water vullen. Water tegen de kook aanbrengen. Andere pan erin zetten (= au bain-marie). Hierboven chocolade in stukjes breken. Boter toevoegen. Laten smelten. In kom doen: eieren, snufje zout, suiker, basterdsuiker en vanillesuiker. Met mixer in 2 minuten schuimig kloppen. Chocolade-botermengsel erdoor kloppen. Zelfrijzend bakmeel erboven zeven en erdoor kloppen. Walnoten erdoor roeren. Mengsel overdoen in bakvorm. Bovenkant gladstrijken. In midden van oven, gebak in 35 minuten bakken, laatste 15 minuten afdekken met aluminiumfolie. Uit oven gebak minstens 4 uur laten staan.
Gebak in 40 stukjes snijden. Overdoen op schaal of in glazen kom doen.

40 stuks

voedingswaarde : 100 kcal per stuk
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 1 / 4 uur / 5 minuten

gebied : Verenigde Staten
gerechtsoort : gebak

bron : Tip juni 1988